Mireia Vehí (CUP) qualifica l'Estat i el TC de "trituradora de drets i sobiranies"

Publicat 30/10/2019 16:06:48CET
Mireia Vehí (CUP) en Catalunya Ràdio
CATALUNYA RÀDIO

Adverteix que no es pot fer "electoralisme" de l'Assemblea de Càrrecs Electes

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

La candidata de la CUP a les eleccions generals del 10 de novembre, Mireia Vehí, ha qualificat l'Estat i, concretament, el Tribunal Constitucional (TC), de ser "una trituradora de drets i de sobiranies", després d'acceptar a tràmit un recurs del Govern central pel qual se suspenen durant cinc mesos el Pla d'Acció Exterior de la Generalitat.

"El TC ha suspès més de 50 lleis (catalanes) i moltes d'elles tenien a veure amb drets socials: la llei d'emergència energètica i habitacional, la de canvi climàtic, la llei contra el 'fraking'. Que suspengui ara l'acció exterior del Govern, entra en la seva lògica de suspendre lleis", ha expressat la candidata cupaire en una roda de premsa en l'Agència Catalana de Notícies.

Ha recordat la intervenció de l'autogovern català mitjançant l'article 155, que considera que encara s'aplica a Catalunya: "No ha marxat. Es demostra en el control del cos policial (durant les protestes contra la sentència de l'1-O). No només es va suspendre al president i al Govern, sinó tota l'acció parlamentària de Catalunya, es van tancar 80 òrgans i es van cessar a més 100 càrrecs".

Considera que el TC, com a "aparell de l'Estat, va en la línia de dilapidació de les institucions, i actua en la lògica de posar obstacles i aniquilar les sobiranies de les institucions" autonòmiques.

"Ara s'ha suspès l'acció exterior perquè una de les coses que analitza l'aparell de l'Estat és que la imatge exterior de l'Estat comença a ser complexa. Fa molts anys que la seva acció és únicament repressiva", ha reflexionat Vehí.

ANNA GABRIEL I LA FISCALIA

Sobre que la Fiscalia hagi descartat sol·licitar euroodres de detenció contra alguns dels dirigents impulsors de l'1-O, entre ells l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, Vehí ha explicat que si no les demanen és "perquè saben que la resposta serà negativa".

Ha descartat especular sobre si Gabriel tornaria de Ginebra en cas que se li imputés un delicte de desobediència i no de rebel·lió o sedició, i ha subratllat que consideren l'"exili com una manera de respondre la repressió".

ASSEMBLEA D'ELECTES "ELECTORAL"

La CUP ha reivindicat des de l'1-O del 2017 la creació d'espais alternatius en els institucionals per poder avançar en l'autodeterminació, en la mesura que consideraven que, des de les institucions com el Parlament o el Govern, "no s'estan posant solucions" per aconseguir-ho.

Per això, sempre han estat partidaris de l'impuls de l'Assemblea de Càrrecs Electes i, com ni des del Govern ni des dels partits independentistes es convocava, dilluns de la setmana passada els cupaires van reunir 287 càrrecs electes -101 de la CUP i 186 d'altres formacions com a ERC, JxCAT, entre d'altres- davant el "buit del Parlament".

Més tard, el Consell per la República dirigit per l'expresident Carles Puigdemont va convocar per a aquest mateix dimecres -el dia abans de l'inici de la campanya electoral- l'Assemblea de Càrrecs Electes a la qual els electes cupaires assistiran perquè veuen necessària una "institucionalitat que pugui fer treball en clau de resolució del conflicte" davant la inacció del Govern, que ha de passar per una mirada a l'exterior, a la comunitat internacional.

Vehí qualifica la convocatòria de positiva si va en aquesta línia però ha advertit: "Si això ha de ser una operació de campanya electoral, ens sembla que no és el camí. No de cara a la campanya, sinó de cara a la situació del país. Esperem que ningú vulgui fer electoralisme de la reunió".

"PIRATEIG" DE L'ESTAT

La CUP es presenta a aquestes eleccions de moment d'excepcionalitat en què consideren que està instal·lat l'Estat i perquè creuen que els partits independentistes no estan donant una resposta a l'altura: "ERC regalava el seu 'sí' a Sánchez a canvi de res o que no hi hagués tripartit i JxCat, malgrat la seva retòrica més republicana, és responsable de la Conselleria d'Interior, que es coordina amb el Ministeri".

"Per això nosaltres anem a Madrid pensant en la idea de piratejar l'Estat. Si no hi ha una solució política per a Catalunya que passa per l'autodeterminació, l'amnistia i el blindatge de drets, l'Estat serà ingovernable", ha dit.

"L'única solució vindrà del desbordament de l'Estat", ha explicat la candidata de la CUP, que ha explicat que no faran política legislativa si entren al Congrés i que només parlaran amb Sánchez -si aquest guanya les eleccions- si és per a assumptes com nacionalitzar Repsol o Iberdrola, cosa que descarta.