Publicat 13/5/2019 13:15:13CET

Mireia Boya (CUP) exculpa Jordi Sànchez i diu que era ella qui no volia desconvocar la protesta del 20S

SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha explicat aquest dilluns al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya que durant la concentració del 20 de setembre del 2017 davant de la Conselleria d'Economia de la Generalitat es va enfrontar al llavors president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, quan ell i el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van suggerir desconvocar la protesta. Segons Boya, van ser la seva companya Eulàlia Reguant i ella les qui van voler que no se suspengués.

"Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estaven convençuts que calia desconvocar la manifestació. Nosaltres vam dir que no érem ningú per desconvocar-la, que no teníem aquesta potestat. Recordo que vaig discutir amb Jordi Sànchez sobre això perquè jo no hi estava d'acord", ha indicat.

Finalment, ha explicat l'exdiputada de la CUP, Reguant i ella van cedir amb la condició que, a canvi de desconvocar se cités un altre cop la gent l'endemà davant del TSJC per continuar protestant per les detencions i escorcolls de les seus de la Generalitat.

Així ho ha afirmat en el judici del procés, on ha comparegut en qualitat de testimoni a petició de les defenses de Sànchez i Cuixart. Boya va ser processada per un delicte de desobediència en aquest mateix procediment, però el tribunal que presideix Manuel Marchena va decidir finalment traslladar la seva causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on està pendent de judici juntament amb cinc exmembres de la Mesa del Parlament.

Eulàlia Reguant ja va comparèixer en el judici el passat 28 de febrer, però es va negar a contestar l'acusació popular de Vox, per la qual cosa el tribunal la va sancionar --els testimonis estan obligats per llei a respondre i dir la veritat--. Els fets estan sent investigats per un possible delicte de desobediència. Aquesta vegada, cap acusació --ni la Fiscalia, ni l'Advocacia de l'Estat ni Vox-- ha formulat preguntes a Boya.

L'exdiputada ha relatat que el 20S primer va acudir a la Conselleria d'Acció Exterior, però que cap a les 10.30 hores va rebre un missatge pel grup de coordinació del seu partit que la instava a anar a la protesta de la Conselleria d'Economia, on va veure més diputats del Parlament, del Congrés i senadors. Allà s'hi va estar fins al migdia, quan se'n va anar a la seu de la CUP després que l'avisessin que la Policia Nacional havia provat d'efectuar un escorcoll sense ordre judicial.

"DEFENSAR LA SEU DE LA CUP"

Es va quedar al costat de l'entrada de la CUP unes vuit hores. Eulàlia Reguant i ella es van asseure a la porta d'entrada, "exercint els mètodes, les tàctiques pròpies de la desobediència civil", i des d'allà van fer "crides a la militància" i a la resta de la ciutadania perquè els ajudessin a "defensar la seu" perquè entenien que "s'estava produint un atemptat contra els drets de la CUP com a partit".

Boya i Reguant, segons el relat de la primera, van tornar a la Conselleria d'Economia per continuar amb la protesta, que ha qualificat de "festiva". Sí ha reconegut que en un determinat moment es van percatar d'un grup de joves que estava "protestant de manera més entusiasta", encara que no ha explicat a què es referia amb aquest qualificatiu.

Segons l'exdiputada cupaire, Sànchez i Cuixart els van demanar que miressin de calmar-los i instar-los a manifestar-se sempre "de manera no violenta", atès que en ser joves cabia la possibilitat que fossin votants de la CUP. "Volien que els recordéssim quines són les bases de la desobediència civil no violenta", ha apuntat.

TAMBÉ ES VAN ENFILAR A UN COTXE DE LA GUÀRDIA CIVIL

Ha estat així com Boya ha justificat que Reguant i ella s'enfilessin al sostre d'un vehicle de la Guàrdia Civil, de la mateixa manera que van fer després Sànchez i Cuixart, però també ho ha argumentat apel·lant a la seva baixa alçada. "Els voluntaris de l'ANC ens van aconseguir un megàfon i vam considerar que pujar al sostre d'un dels dos vehicles era un bon faristol per adreçar-nos-hi i recordar-los l'actitud pacífica", ha indicat.

I sobre el contingut del que van dir, la testimoni ha volgut treure ferro a l'assumpte i ha explicat que la seva intenció sempre va ser rebaixar la tensió i que per això va dir als concentrats que sabia que "a molts" dels manifestants els agradaria ser "damunt d'un patrol de la Guàrdia Civil", però ho ha justificat que es tractava d'un comentari "humorístic".

En qualsevol cas, Boya ha volgut deixar clar que en aquell moment el cotxe "ja tènia danys materials" i que s'hi va enfilar "no per provocar aquests desperfectes, sinó perquè no hi hagués cap tipus d'aldarull o problema".

Després ha relatat les seves diferències amb Sànchez sobre si desconvocar o no la protesta. Segons ha explicat, els 'Jordis' ho justificaven perquè ja havia acabat l'escorcoll i a mesura que avançava la nit la gent més jove podien beure més alcohol i "descontrolar-se", però ha remarcat que Reguant i ella no van estar-hi d'acord fins que els líders de les organitzacions sobiranistes no es van comprometre a convocar una altra concentració l'endemà davant del TSJC.

Una de les discussions --en un "to de veu més elevat", ha dit--, va tenir lloc a l'interior de la conselleria. Allà, Reguant i Boya es van asseure a terra per "parlar" entre elles, moment que, segons l'exdiputada, va aprofitar Sànchez per comunicar als tinents de la Guàrdia Civil que estaven al comandament que desconvocarien la concentració.

Després de Boya ha comparegut un inspector dels Mossos d'Esquadra que participa habitualment en les reunions de seguretat en la convocatòria de grans concentracions, moltes d'elles organitzades per l'ANC. A preguntes de l'advocat de qui va ser líder d'aquesta organització Jordi Sànchez, el policia ha recordat que va haver-hi manifestacions de freqüència diària davant del TSJC el 2016, quan s'estava jutjant els responsables de la consulta del 9N.

En cap d'elles hi va haver episodis de violència, segons el testimoni, que únicament ha apuntat com a incidència que una vegada els concentrats eren tants que van traspassar el passadís de seguretat format per agents dels Mossos i van arribar a les escales del TSJC. En aquest context, ha afegit que també va haver-hi una concentració davant de la seu judicial el 21 de setembre del 2017, la mateixa que Mireia Boya va demanar convocar per suspendre la de la Conselleria i Economia.

MÉS VOTANTS DE L'1-O

D'altra banda, el tribunal del procés ha escoltat també tres votants del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. De la mateixa manera que els que han passat ja pel Tribunal Suprem, han subratllat que la Guàrdia Civil va actuar en els seus respectius col·legis electorals "a cops amb les porres", tal com ha dit el primer testimoni, Albert Nogueras, funcionari interí de la Generalitat, que va votar en un col·legi de Villalba Saserra (Barcelona).

Segons ha dit aquest testimoni, els agents de l'Institut Armat van intentar arribar al col·legi electoral sense explicar a cap concentrat que tenien una ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de confiscar el material electoral i impedir el referèndum. En aquest sentit, Nogueras ha explicat que els mateixos votants, després de veure les intervencions amb incidents a d'altres centres de votació, van acordar que "obririen el pas" si així ho demanaven els guàrdies civils, però que això no va passar.

"Ens vam quedar allà, entrellaçats. Ens van arrencar i ens llançaven enmig del carrer", ha recordat Pilar Rodríguez que ha explicat que una situació semblant es va viure en un col·legi de Fedac Horta. "No van dir res a ningú, directament van anar a treure la gent", ha lamentat.