Publicat 13/05/2019 13:15

Mireia Boya (CUP) exculpa Jordi Sànchez i diu que era ella qui no volia desconvocar la protesta del 20S

SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha explicat aquest dilluns al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya que durant la concentració del 20 de setembre del 2017 davant de la Conselleria d'Economia de la Generalitat es va enfrontar al llavors president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Snchez, quan ell i el líder d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, van suggerir desconvocar la protesta. Segons Boya, van ser la seva companya Eullia Reguant i ella les qui van voler que no se suspengués.

"Jordi Snchez i Jordi Cuixart estaven convenuts que calia desconvocar la manifestació. Nosaltres vam dir que no érem ningú per desconvocar-la, que no teníem aquesta potestat. Recordo que vaig discutir amb Jordi Snchez sobre aix perqu jo no hi estava d'acord", ha indicat.

Finalment, ha explicat l'exdiputada de la CUP, Reguant i ella van cedir amb la condició que, a canvi de desconvocar se cités un altre cop la gent l'endem davant del TSJC per continuar protestant per les detencions i escorcolls de les seus de la Generalitat.

Així ho ha afirmat en el judici del procés, on ha comparegut en qualitat de testimoni a petició de les defenses de Snchez i Cuixart. Boya va ser processada per un delicte de desobedincia en aquest mateix procediment, per el tribunal que presideix Manuel Marchena va decidir finalment traslladar la seva causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on est pendent de judici juntament amb cinc exmembres de la Mesa del Parlament.

Eullia Reguant ja va comparixer en el judici el passat 28 de febrer, per es va negar a contestar l'acusació popular de Vox, per la qual cosa el tribunal la va sancionar --els testimonis estan obligats per llei a respondre i dir la veritat--. Els fets estan sent investigats per un possible delicte de desobedincia. Aquesta vegada, cap acusació --ni la Fiscalia, ni l'Advocacia de l'Estat ni Vox-- ha formulat preguntes a Boya.

L'exdiputada ha relatat que el 20S primer va acudir a la Conselleria d'Acció Exterior, per que cap a les 10.30 hores va rebre un missatge pel grup de coordinació del seu partit que la instava a anar a la protesta de la Conselleria d'Economia, on va veure més diputats del Parlament, del Congrés i senadors. All s'hi va estar fins al migdia, quan se'n va anar a la seu de la CUP després que l'avisessin que la Policia Nacional havia provat d'efectuar un escorcoll sense ordre judicial.

"DEFENSAR LA SEU DE LA CUP"

Es va quedar al costat de l'entrada de la CUP unes vuit hores. Eullia Reguant i ella es van asseure a la porta d'entrada, "exercint els mtodes, les tctiques prpies de la desobedincia civil", i des d'all van fer "crides a la militncia" i a la resta de la ciutadania perqu els ajudessin a "defensar la seu" perqu entenien que "s'estava produint un atemptat contra els drets de la CUP com a partit".

Boya i Reguant, segons el relat de la primera, van tornar a la Conselleria d'Economia per continuar amb la protesta, que ha qualificat de "festiva". Sí ha reconegut que en un determinat moment es van percatar d'un grup de joves que estava "protestant de manera més entusiasta", encara que no ha explicat a qu es referia amb aquest qualificatiu.

Segons l'exdiputada cupaire, Snchez i Cuixart els van demanar que miressin de calmar-los i instar-los a manifestar-se sempre "de manera no violenta", ats que en ser joves cabia la possibilitat que fossin votants de la CUP. "Volien que els recordéssim quines són les bases de la desobedincia civil no violenta", ha apuntat.

TAMBÉ ES VAN ENFILAR A UN COTXE DE LA GURDIA CIVIL

Ha estat així com Boya ha justificat que Reguant i ella s'enfilessin al sostre d'un vehicle de la Gurdia Civil, de la mateixa manera que van fer després Snchez i Cuixart, per també ho ha argumentat apellant a la seva baixa alada. "Els voluntaris de l'ANC ens van aconseguir un megfon i vam considerar que pujar al sostre d'un dels dos vehicles era un bon faristol per adrear-nos-hi i recordar-los l'actitud pacífica", ha indicat.

I sobre el contingut del que van dir, la testimoni ha volgut treure ferro a l'assumpte i ha explicat que la seva intenció sempre va ser rebaixar la tensió i que per aix va dir als concentrats que sabia que "a molts" dels manifestants els agradaria ser "damunt d'un patrol de la Gurdia Civil", per ho ha justificat que es tractava d'un comentari "humorístic".

En qualsevol cas, Boya ha volgut deixar clar que en aquell moment el cotxe "ja tnia danys materials" i que s'hi va enfilar "no per provocar aquests desperfectes, sinó perqu no hi hagués cap tipus d'aldarull o problema".

Després ha relatat les seves diferncies amb Snchez sobre si desconvocar o no la protesta. Segons ha explicat, els 'Jordis' ho justificaven perqu ja havia acabat l'escorcoll i a mesura que avanava la nit la gent més jove podien beure més alcohol i "descontrolar-se", per ha remarcat que Reguant i ella no van estar-hi d'acord fins que els líders de les organitzacions sobiranistes no es van comprometre a convocar una altra concentració l'endem davant del TSJC.

Una de les discussions --en un "to de veu més elevat", ha dit--, va tenir lloc a l'interior de la conselleria. All, Reguant i Boya es van asseure a terra per "parlar" entre elles, moment que, segons l'exdiputada, va aprofitar Snchez per comunicar als tinents de la Gurdia Civil que estaven al comandament que desconvocarien la concentració.

Després de Boya ha comparegut un inspector dels Mossos d'Esquadra que participa habitualment en les reunions de seguretat en la convocatria de grans concentracions, moltes d'elles organitzades per l'ANC. A preguntes de l'advocat de qui va ser líder d'aquesta organització Jordi Snchez, el policia ha recordat que va haver-hi manifestacions de freqüncia diria davant del TSJC el 2016, quan s'estava jutjant els responsables de la consulta del 9N.

En cap d'elles hi va haver episodis de violncia, segons el testimoni, que únicament ha apuntat com a incidncia que una vegada els concentrats eren tants que van traspassar el passadís de seguretat format per agents dels Mossos i van arribar a les escales del TSJC. En aquest context, ha afegit que també va haver-hi una concentració davant de la seu judicial el 21 de setembre del 2017, la mateixa que Mireia Boya va demanar convocar per suspendre la de la Conselleria i Economia.

MÉS VOTANTS DE L'1-O

D'altra banda, el tribunal del procés ha escoltat també tres votants del referndum de l'1 d'octubre del 2017. De la mateixa manera que els que han passat ja pel Tribunal Suprem, han subratllat que la Gurdia Civil va actuar en els seus respectius collegis electorals "a cops amb les porres", tal com ha dit el primer testimoni, Albert Nogueras, funcionari interí de la Generalitat, que va votar en un collegi de Villalba Saserra (Barcelona).

Segons ha dit aquest testimoni, els agents de l'Institut Armat van intentar arribar al collegi electoral sense explicar a cap concentrat que tenien una ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de confiscar el material electoral i impedir el referndum. En aquest sentit, Nogueras ha explicat que els mateixos votants, després de veure les intervencions amb incidents a d'altres centres de votació, van acordar que "obririen el pas" si així ho demanaven els gurdies civils, per que aix no va passar.

"Ens vam quedar all, entrellaats. Ens van arrencar i ens llanaven enmig del carrer", ha recordat Pilar Rodríguez que ha explicat que una situació semblant es va viure en un collegi de Fedac Horta. "No van dir res a ningú, directament van anar a treure la gent", ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés