Publicat 15/12/2019 15:43:21 +01:00CET

Miquel Iceta: "Vull ser el proper president de Catalunya!"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en el 14è Congrés del partit aquest diumenge a Barcelona
PAU VENTEO (EUROPA PRESS)

Convida els seus "adversaris" polítics a treballar junts per construir una Catalunya millor

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

El recentment revalidat primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha clausurat aquest diumenge el 14è Congrés del PSC i ha deixat clar que l'objectiu de la formació és ser el primer partit de Catalunya en les properes eleccions catalanes: "Vull ser el proper president de Catalunya!".

En la seva intervenció en la clausura del Congrés, ha fet un repàs a la història recent de la formació, ha assumit que els socialistes van patir una crisi que van saber superar situant-se en les últimes eleccions generals com el segon partit a Catalunya: "Ens mou l'ambició de ser útils a Catalunya. Això ens apel·la, ens obliga a ser el primer partit del país i encapçalar la Generalitat quan hi hagi eleccions".

"Estem farts de perdre temps i energies. Estem cansats de frustració i divisions, que es cabin trinxeres i s'aixequin murs. Nosaltres volem estendre ponts. I els ponts són dins de Catalunya i de Catalunya amb la resta de pobles d'Espanya perquè aquest és el nostre projecte: "Federalisme!", ha resolt.

Ha demanat "abandonar la política de la queixa, el greuge, el victimisme i la confrontació" i treballar en una alternativa coherent, forta i unida que allunyi Catalunya del rumb de declivi al que al seu judici ha conduït la gestió dels últims presidents autonòmics, i aposti pel progrés econòmic, la justícia social, el feminisme, la qualitat ecològica, la cohesió social, un millor finançament, autonomia, el respecte i la convivència.

Davant el lema 'Independència o barbàrie' de Tsunami Democràtic, vol que "passada l'onada quedi dempeus, si pot ser, tot", i que la seva proposta pugui ser enriquida amb les aportacions de tots els que vulguin, fins i tot d'aquells que pensen diferent.

"DERIVA INDEPENDENTISTA"

Iceta s'ha compromès a posar el seu partit al servei de catalans i espanyols, i ha afegit que sempre defensaran el principi de legalitat i el respecte als procediments legalment establerts per reformar les normes vigents: "Quan es trepitja l'imperi de la llei, vénen temps foscos per a la història. Ho hem vist en molts països".

Al seu judici, "és evident que des del 2012 la deriva independentista ha dividit la societat" sense obtenir cap avanç ni cristal·litzar competències, inversions o projectes per a Catalunya, i ha afegit que a causa de la confrontació s'ha perdut una eina bàsica per al progrés, la cooperació amb la resta d'Espanya.

"El que hem aconseguit amb el PSC ara toca aconseguir-ho per a Catalunya. Crec que que hem ensopegat com a país i com a societat, però ens aixecarem i continuarem" superant frustracions divisions i enfrontaments, ha subratllat.

PARTITS CONVIDATS

A la clausura han assistit membres d'altres partits com Ferran Bel (PDeCAT), Laura Vilchez i Joan Garcia (Cs), Candela López (comuns), Albert Fernández Saltiveri (PP), Ramon Espadaler i Salvador Ferrn (Units) i David Clarà (Podem) i membres sindicals, empresarials i d'entitats.

Que hagin acceptat la seva invitació, ha dit, és una mostra de respecte que agraeix: "Encara que en algun moment s'hagin sentit incòmodes, i siguin els nostres adversaris, volem construir Catalunya també amb ells".

"Anem plegats. Potser no aniríem tan ràpid com alguns voldrien, però no ens quedarem enrere ni deixarem ningú enrere", i ha defensat impulsar una Catalunya unida en la diversitat i ben governada, assegurant el reconeixement de la seva identitat nacional mitjançant un pacte d'Estat.

També ha apostat per una aliança entre les forces que defensen aquests mateixos principis: "Vull estendre la mà a l'esquerra i al centre, autonomistes i federalistes, a tots els reformistes catalans, volem fer una coalició que reuneixi totes aquestes forces per a un canvi de rumb, al nostre judici equivocat, de la Catalunya d'avui dia".

CONSTITUCIONALISTES

Iceta ha defensat que els socialistes estan orgullosos d'haver defensat i votat la Constitució, i ha afirmat que li dol que "alguns, interessadament, de forma partidista i sectària, com només la dreta sap fer-ho, diguin que el PSC ja no és constitucional".

"Ja no dic constitucionalista, perquè veient la seva nòmina no se si m'interessa gaire", ha ironitzat, i ha afegit que de la Constitució alguns partits només coneixen l'article 155, però no el 2, que reconeix que Espanya està formada per nacionalitats i regions.

També ha explicat que els socialistes volen "reformar la Constitució, però per fer-la millor, no per tornar a allò d''Espanya una, i no 51', que és el que deien alguns llavors", i ha afegit que ningú té l'obligació de renunciar a la seva identitat, o triar-ne una.

Per concloure la seva intervenció s'ha dirigit "a tots els qui pensin que cal canviar de rumb i que el conflicte no porta a cap lloc, als qui volen diàleg negociació i pacte: A tots ells ens dirigim i els dic que no els fallarem si ens donen la seva confiança".