Publicat 02/02/2015 11:23

El ministre Soria descarta que la pujada de la llum el gener sigui la tendència durant l'any

El ministro J.M.Soria y el pte de Funseam y Enagás A.Llardén
EUROPA PRESS

Defensa les prospeccions d'hidrocarburs a Espanya per l'elevada dependència exterior

BARCELONA, 2 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha descartat aquest dilluns que la pujada de la llum del mes de gener sigui mostra d'una tendència per a la resta de l'any, i ha recordat que hi ha fluctuacions del preu cada mes, tot i que el preu de l'energia elèctrica "va baixar en el conjunt del 2013 i el 2014".

En declaracions a la premsa després d'inaugurar la tercera edició del simposi empresarial internacional Funseam, que aquest any porta per títol 'Mercats i sostenibilitat per a un sector energètic competitiu', ha explicat: "el 2015 va començar el mes de gener amb menys vent i menys aigua, que són energies més barates però tenen incentius superiors per a la inversió, però això no vol dir que sigui l'evolució del preu de l'electricitat durant tot l'any".

Aquestes declaracions arriben l'endemà que Facua-Consumidors en Acció estimés que el rebut de la llum va pujar un 17,7% interanual el gener, i un 3,9% respecte al mes anterior, per la qual cosa l'entitat va insistir en la seva petició al Govern espanyol d'una "intervenció contundent en el sector perquè les tarifes s'estableixin sobre la base dels costos reals de la generació energètica i els usuaris deixin de ser víctimes de pràctiques oligopolístiques".

En la inauguració del simposi Funseam, el ministre ha afirmat que, d'ençà que va començar aquesta cita anual fa tres anys, tots els àmbits del sector energètic espanyol han estat objecte de reforma per part del Govern central, "en alguns casos profunda", i que l'Executiu central persistirà en la sendera de les reformes per tenir un sistema eficient i competitiu, amb sostenibilitat ambiental, econòmica i financera.

"L'objectiu del Govern espanyol continuarà sent tenir un sistema segur, equilibrat en fonts energètiques, i sostenible, però també aprofundir en el procés reformista que ens permeti continuar guanyant competitivitat, atraient inversions, creixent i creant ocupació", ha sostingut.

Com aspectes que resten eficiència, ha posat d'exemple el dèficit de tarifa i l'excessiva dependència d'Espanya de la importació d'hidrocarburs, i per aquesta raó ha constatat el suport del Govern espanyol a les prospeccions de "combustibles convencionals i no convencionals sempre que hi hagi operadors disposats a assumir el risc d'aquest tipus d'operacions".

Preguntat per la via judicial que ha pres el fallit projecte Castor de magatzem subterrani de gas davant de la costa de Castelló, que s'ha liquidat amb una indemnització milionària després de veure's inviable pels terratrèmols que va produir a la zona, Soria s'ha mostrat molt respectuós amb les accions judicials, tot i que ha confiat que "tot s'aclareixi", i ha sostingut que al ministeri hi ha funcionaris exemplars que donen un servei públic.

DIRECTIVA INCOMPLERTA

Al seu discurs en el simposi, el ministre també ha argumentat per què Espanya incompleix la directiva europea del 2012 d'eficiència energètica en edificació, que considera excessiva en les exigències de reducció del consum per a Espanya, amb un objectiu per al país que ha lamentat que és "molt superior a la mitjana de la UE".

Ha defensat que Espanya ja va fer un esforç més gran que altres països en el passat, i que les creixents exigències europees respecte a altres països desincentiven inversions i poden frenar la generació de creixement econòmic i ocupació.

Per aquesta raó, ha explicat que el Govern espanyol demana tenir "el mateix tracte que la resta" de països, i ha assegurat que Espanya està compromesa amb l'objectiu de sostenibilitat i eficiència energètica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés