El ministre de Justícia del Regne Unit dimitirà dimecres vinent

Publicat 21/7/2019 11:58:07CET
26/03/2019
Andrew Parsons - Archivo

MADRID, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Justícia, David Gauke, ha anunciat aquest dissabte que dimitirà dimecres vinent perquè no podria treballar amb el favorit per succeir Theresa May al capdavant del Govern britànic, l'euroescèptic exministre d'Exteriors, Boris Johnson, qui ha promès treure el Regne Unit de la Unió Europea el 31 d'octubre amb o sense acord.

Gauke considera que el pla de Boris Johnson per abandonar la UE a l'octubre amb o sense acord seria una gran "humiliació nacional", segons ha informat aquest diumenge el diari 'Sunday Times'. En aquest sentit, el ministre de Justícia ha informat que lliurarà la seva carta de renúncia a Theresa May en lloc d'esperar a ser acomiadat quan el nou líder dels 'tories' assumeixi el càrrec.

"Si la prova de lleialtat per romandre al gabinet és el compromís de donar suport al no arribar a un acord abans del 31 d'octubre, no estic disposat a adherir-me", ha destacat. "Reconec que aquest període al Govern està arribat a la seva fi", ha afegit.

El procés intern per triar el successor de Theresa May va arrencar amb deu candidats, dels quals dos es van retirar a l'últim moment i sis van ser garbellats en cinc votacions en les quals han participat els 313 diputats 'tories'.

Ara, Johnson i Hunt protagonitzen una nova fase en la qual els prop de 160.000 militants conservadors emetran un vot per correu postal. El guanyador i, per tant, el nou líder 'tory' i, per tant, primer ministre del Regne Unit es coneixerà dimarts vinent 23 de juliol.

Johnson va ser una de les cares visibles de la campanya a favor del Brexit per al referèndum de 2016. Ha promès materialitzar el divorci entre Londres i Brussel·les el 31 d'octubre --nova data límit-- amb o sense acord. Encara que ha plantejat modificar la versió actual, la Unió Europea ha insistit que no renegociarà.

May va dimitir formalment el passat 7 de juny, encara que es mantindrà en el càrrec de forma interina fins que els 'tories' triïn el seu successor, després de tres intents fallits que el Parlament aprovés l'acord del Brexit negociat per les parts.