"Europa ha d'ajustar desequilibris que van en detriment dels nostres actius econmics"
BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -
El ministre itali d'Agricultura, Sobirania Alimentria i Boscos, Francesco Lollobrigida, ha defensat aquest dimecres que hi hagi mercats oberts per amb regles de reciprocitat, a més d'un etiquetatge de productes "informatiu, no pas condicionant".
En la segona jornada del XX Frum de Dileg Espanya-Itlia, ha compartit amb el ministre d'Agricultura espanyol, Luis Planas, la sessió 'Els governs d'Itlia i Espanya davant el desafiament de la sobirania alimentria".
Segons Lollobrigida, cal obrir-se a acords internacionals, reforant relacions, com amb l'Amrica del Sud a través de Mercosur, per reclama regles de reciprocitat per ser útils als ciutadans.
"Europa ha d'ajustar desequilibris que van en detriment dels nostres actius econmics. Ha de dir 'Aix és insubstituble i a aix no hi podem renunciar'", ha defensat.
NUTRI-SCORE
A parer seu, cal defensar els productes propis i el model de producció, i ha criticat així l'etiquetatge codificat alimentari per colors a la part davantera dels paquets, el Nutri-Score, i ha afegit: "Demanem un etiquetatge informatiu, no pas condicionant".
També ha mostrat preocupació en qüestions com l'evolució de l'economia europea en relació amb altres potncies mundials com la Xina i l'existncia de conflictes com la guerra d'Ucrana.
El ministre considera que l'agricultura, la seguretat alimentria i la protecció del medi ambient van ser alguns actius en la constitució de la UE, i Lollobrigida creu que ja eren conscients de la importncia d'aquests sectors estratgics.
A parer seu, fins ara a Europa s'estava apostant per reduir la producció a partir de "posicions insostenibles per als pagesos i pescadors, amb la qual cosa es redua el consum", i es veien obligats a importar de pasos tercers que no respectaven normes de medi ambient i drets laborals, entre d'altres.
"I aix ens portava a un efecte dramtic", ha opinat el ministre itali, que veu un canvi de rumb amb la nova Comissió Europea.
A més de defensar que Europa "no pot renunciar a la sobirania alimentria", veu necessari fer inversions en cadenes de producció i de subministraments per garantir-la.
AIGUA
Sobre l'aigua, ha reclamat tenir visió estratgica tenint en compte que "és un element a compartir a Europa, no només amb fons estratgics sinó en un marc de definició estratgic de l'ús" de tots els tipus d'aigua.
"Europa hauria de tenir una visió estratgica en inversions en infraestructures, no a crrec dels agricultors", segons el ministre, que ha aplaudit el salt de qualitat que veuen a Espanya en matria de dessalinització i l'ús de les aigües davant fenmens com la sequera.