Publicat 13/09/2020 14:31

El Ministeri de Treball proposa mantenir la prohibició d'acomiadar fins al 31 de desembre

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz
MINISTERIO DE TRABAJO

Planteja ampliar fins a final d'any els ERTE i limitar els de fora major a empreses de determinades activitats

MADRID, 13 set. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Treball i Economia Social proposa prorrogar automticament els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) fins al 31 de desembre d'aquest any i limitar els de fora major a empreses d'una srie d'activitats econmiques especialment afectades i a negocis que depenguin d'aquestes, al mateix temps que es mantindr la prohibició d'acomiadar després dels ERTE fins a final d'any.

Així consta en l'esborrany presentat per Treball als agents socials en el marc de la negociació per estendre els ERTE més enll del 30 de setembre, al que ha tingut accés Europa Press i on es recullen les propostes del Govern espanyol per a la prrroga i les prestacions relatives als ERTE --paraigües sota el qual es troben uns 700.000 treballadors--.

En concret, estableix que romandr vigent, fins al 31 de desembre de 2020, l'article 2 del reial decret-llei 9/2020, de 27 de mar en el qual l'Executiu va fixar que la fora major i les causes econmiques, tcniques, organitzatives i de producció, en les quals s'emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada, "no es podran entendre com a justificatives de l'extinció del contracte de treball ni de l'acomiadament".

VETO ALS ACOMIADAMENTS OBJECTIUS

Com a conseqüncia, van quedar vetats els acomiadaments objectius amb una indemnització de 20 dies per any treballat deguts al Covid-19, passant a considerar-se acomiadaments improcedents, la indemnització dels quals arriba als 33 dies per any, o nuls.

Al seu torn, l'esborrany de Treball també estén fins al 31 de desembre la interrupció del cmput dels contractes temporals, tant de la durada d'aquests contractes, com dels períodes de referncia equivalents al període susps, en cadascuna d'aquestes modalitats contractuals afectades pel Covid.

Al seu torn s'amplia el dret d'adaptació i/o reducció de la jornada per a la cura de menors, aparellat a reducció salarial, el conegut com a 'Pla Me Cuida'.

Treball proposa ampliar els ERTE fins al 31 de desembre d'aquest any i que es considerin empresa especialment afectades per la pandmia aquelles l'activitat de les quals es reculli en la norma --pendents de concretar-- així com aquelles el negoci de les quals depengui en la seva majoria d'empreses incloses en els mateixos o que formin part de la cadena de valor d'aquestes.

L'esborrany detalla que es consideraran empreses depenents o integrants de la cadena de valor --i per tant podran continuar amb un ERTE de fora major-- aquelles la facturació de les quals, durant 2019, s'hagi generat almenys en un 50% en operacions realitzades de forma directa amb empreses incloses a la llista.

El plantejament de Treball és un model de protecció "diferencial", no sectorial, que passa per mantenir els anomenats 'ERTE de rebrot' per a tots els sectors i empreses afectats per un rebrot, en parallel un increment de la protecció pels quals més temps portin en ERTE per la pandmia, com aquells que portin més de sis mesos.

ELIMINA EL COMPTADOR A ZERO

El document d'esborrany lliurat aquesta setmana per Treball als agents socials recull la fi del comptador a zero, una mesura rebutjada per la patronal i els sindicats que suposa que les prestacions que consumeixen els afectats per ERTE resten per a períodes futurs d'atur.

"Quan els treballadors que, una vegada finalitzat l'ERTE, accedeixin a una prestació contributiva per haver extingit una relació laboral abans del 31 de desembre del 2021, veuran reduda la durada del nou dret en tants dies com hagin percebut de prestació durant l'ERTE des de el 1 d'octubre", estableix l'esborrany recollit per Europa Press.

Per contra, l'esborrany no especifica els nous esquemes de bonificacions ni el percentatge sobre la base reguladora que mantindran les prestacions dels treballadors afectats per un ERTE a partir dels 180 dies, que amb l'esquema actual baixar del 70% al 50%, tractant-se d'una de les principals preocupacions i reivindicacions dels sindicats ,que demanen el seu manteniment.

PRESTACIÓ EXTRAORDINRIA PER FI DE CAMPANYA PER A FIXOS DISCONTINUS

Sí que preveu una prestació extraordinria per fi de campanya que es reconeixer a les persones amb contracte fix discontinu que hagin estat afectades, durant l'últim període teric de crida, per un ERTE. S'abonaran per períodes mensuals i en idntica quantia que la prestació per atur que la persona afectada hagués estat percebent durant l'expedient de regulació temporal d'ocupació, segons l'esborrany.

La durada d'aquesta prestació extraordinria s'estendr des de la fi de l'afectació per l'expedient referit, coincident amb el dia d'inici del període d'inactivitat, fins al 31 de desembre de 2020.

El reconeixement exigir la presentació per part de l'empresa d'una sollicitud collectiva de prestacions extraordinries per fi de campanya, que inclour a totes les persones amb contracte fix discontinu que deixin d'estar afectades per l'expedient temporal de regulació d'ocupació.

RETICNCIES DAVANT EL DOCUMENT

Fonts sindicals han assenyalat a Europa Press que veuen "interessant" el document, encara que han mostrat reticncies a l'esborrany en no recollir "res del plantejat a Mallorca", quan es va constituir el dileg per prorrogar els ERTE, i pel comptador a zero i la impossibilitat d'acomiadar després dels ERTE.

Des de la patronal consideren que el document no garanteix la cobertura a totes les empreses que ho necessiten, ja que es redueix el marc de cobertura de les ajudes, planteja una primera sectorialització en aquesta nova fase d'extensió dels ERTE i no es garanteix l'extensió fins a almenys el mes d'abril, a més de fixar que computin per a l'atur.

L'Executiu tornar a reunir-se amb els agents socials aquest dilluns per seguir negociant i tractar de tancar un acord aquesta mateixa setmana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés