Publicat 10/7/2019 15:42:10 +02:00CET

El Ministeri de Foment assegura que liberalitzarà l'AP-7 entre Alacant i Tarragona el proper 1 de gener

Arcadi España parla davant la presència de Julián López.
EUROPA PRESS

ALACANT, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Foment liberalitzarà l'autopista AP-7 entre el peatge de Sant Joan d'Alacant i Tarragona el proper 1 de gener i en aquests moments es treballa per licitar un estudi sobre fluxos de vehicles que permeti conèixer les necessitats segons els trams.

Així ho ha anunciat el secretari general d'Infraestructures del Ministeri, Julián López, després d'una trobada de coordinació de projectes juntament amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Arcadi España, a la seu del Consell a Alacant.

López ha mantingut que la fi del peatge es produirà quan finalitzi la concessió l'1 de gener i llavors "quedarà lliure de peatge". Per això, Foment està estudiant dur a terme actuacions sobre com es produirà el flux de trànsit i mira de preveure el que pot passar.

A priori, s'estima que es produirà un augment de la intensitat mitjana diària de vehicles pesats, la qual cosa obligarà a "un reforç del ferm" per dotar-lo de "més consistència".

A més, s'estudia la possibilitat d'abordar alguna variant i l'ampliació de dos a tres carrils en trams determinats; perquè falta veure com es generen els trànsits quan es produeixi la liberalització.

"Tot segueix els terminis previstos", ha raonat López que ha concretat que la concessionària està abordant una sèrie d'obres per permetre la liberalització l'1 de gener en un tram de Tarragona.

TREN A L'AEROPORT

Pel que fa a infraestructures ferroviàries, el secretari ha precisat, en atenció als mitjans al final de la reunió, que l'accés ferroviari a l'aeroport està "bastant" avançat i que es farà en dues fases.

Una primera "més ràpida" donarà la solució "més eficient" per a la ciutat i permetrà connectar l'aeroport amb la xarxa de rodalies a Torre del Pla (Elx). De fet, Julián López ha avançat que "en els propers dies" sortirà a informació pública aquesta variant --fase 1--.

En relació amb la fase dos, encara en falta l'estudi però ha previst licitar l'estudi d'un tram que completarà la variant de Torre del Pla cap a l'aeroport i treure les vies del barri de Sant Gabriel i de la façana marítima.

López ha denunciat que el projecte estava "abandonat" i que no comptava amb estudis informatius. Sobre aquesta qüestió, ha confiat que si la present legislatura s'allarga durant quatre anys, el projecte es podrà posar en marxa abans del 2023.

Sobre l'AVE a Elx ha justificat el retard en l'engegada, prevista per a finals de setembre, en l'existència d'"alguns problemes" que obliguen a "repetir proves" i retarden la "formació de maquinistes". Així, ha augurat que estarà a punt tan aviat com sigui possible, perquè "les obres estan acabades".

Així mateix, pel que fa al tren de la Costa, López ha indicat que està "bastant avançat" l'estudi d'impacte ambiental del tram Cullera-Gandia; mentre que en el de Gandia-Dénia "està sent complicat", perquè s'ha sol·licitat l'ampliació de la documentació.

Finalment, sobre l'AVE Alacant-València, el secretari d'Infraestructures ha afirmat que les obres van a "bon ritme" i que permetran rebaixar a una hora el trajecte entre les dues capitals valencianes.

Per aquest motiu, s'estan abordant obres de La Encina a Xàtiva i València. Un projecte que ha categoritzat de "prioritari" i que ha confiat que no es veurà afectat per la pròrroga pressupostària amb la qual treballa el Govern valencià.

VIA DE LA VAGONETA

Finalment, sobre la via de la vagoneta, un tram de ferrocarril a l'extrem de l'estació de Renfe d'Alacant, que impedeix la connexió entre barris, Julián López ha dit que és una qüestió d'"enorme dificultat" però que Adif ha licitat l'actuació per dos milions d'euros i que va ser adjudicada "fa uns dies".

En unes setmanes es formalitzarà el contracte i s'iniciaran les obres entre finals d'agost i principis de setembre per "deixar lliure" la zona.