Publicat 6/9/2020 15:47:46 +02:00CET

El Ministeri d'Economia tindrà l'última paraula en la fusió CaixaBank-Bankia després de consultar el BCE

La vicepresidenta tercera d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, durant la inauguració de la Trobada de l'Economia Digital i les Telecomunicacions d'Ametic, a Madrid (Espanya), a 2 de setembre de 2020.
Óscar Cañas - Europa Press

MADRID, 6 set. (EUROPA PRESS TELEVISIÓ) -

El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital demanarà al Banc Central Europeu (BCE) un informe sobre la fusió entre Bankia i CaixaBank i, una vegada disposi de les conclusions d'aquest informe, serà el Ministeri qui tingui l'última paraula sobre l'operació, segons fonts financeres consultades per Europa Press.

El paper del BCE en una fusió depèn de la normativa del país o països en els quals tinguin la seva seu les entitats que es fusionen, ja que aquest tipus d'operacions no es regulen en el Dret europeu, sinó en el Dret nacional.

Si el Dret del país en qüestió atorga facultats al supervisor nacional referent a això, el BCE exerceix aquestes facultats quan es tracta de fusions d'entitats significatives que supervisa directament.

En qualsevol cas, el BCE ha d'aprovar adquisicions de participacions qualificades en entitats de crèdit quan siguin iguals o superiors al 10% de les accions o drets de vot de l'entitat o superin els altres llindars pertinents (20%, 30% o 50%).

D'aquesta manera, l'entitat que pretengui adquirir una participació qualificada haurà de notificar-ho al supervisor nacional, que al costat del BCE avalua l'adquisició proposada d'acord amb els criteris establerts en la Directiva de Requisits de Capital (reputació de l'adquirent i experiència dels directius proposats, solvència de l'adquirent, impacte en l'entitat i risc de vincles amb el blanqueig de diners o el finançament del terrorisme).

"En principi, el BCE no té preferències en relació amb la grandària i no dissuadeix a les entitats de convertir-se en més grans", explica el BCE, encara que recorda que per a les entitats "massa grans per fer fallida" existeixen normes acordades internacionalment que exigeixen matalassos de capital addicional i/o capacitat d'absorció de pèrdues a les entitats grans i sistémicas.

La legislació espanyola fa recaure l'última paraula en una operació d'aquestes característiques en el Ministeri d'Assumptes Econòmics, que haurà de demanar al BCE, com a supervisor, un informe. En qualsevol cas, el paper del BCE podrà cobrar més rellevància en funció de l'estructura de l'operació.

El Consell de Supervisió del BCE va anunciar al juliol que "facilitarà" la consolidació del sistema bancari de la zona euro mitjançant l'ús de les seves eines supervisores, per la qual cosa no exigirà uns requisits de capital més elevats a les entitats que sorgeixin d'una fusió.

D'aquesta manera, els projectes "sostenibles" de consolidació tindran uns requisits de capital inicials iguals a la mitjana ponderada als requisits del Pilar 2 de les entitats que es fusionen.

SENSE REPARTIMENT DE DIVIDENDS

Com a precaució davant l'evolució de la crisi, el BCE va decidir al juliol estendre fins a el 1 de gener de 2021 la seva recomanació a la banca de no repartir dividends i no efectuar recompres d'accions pròpies per preservar el capital de les entitats, ampliant així en tres mesos les actuals restriccions, en vigor des del passat mes de març.

No obstant això, el BCE va assenyalar que revisarà si aquesta postura segueix sent necessària en el quart trimestre de 2020, tenint en compte l'entorn econòmic, l'estabilitat del sistema financer i la fiabilitat de la planificació del capital.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 2. 2

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 3. 3

  Berga pregunta als veïns sobre la modificació del POUM i la possibilitat d'establir un recàrrec als pisos desocupats

 4. 4

  El jutjat de Santa Coloma de Farners investiga dos mossos més per la trama de tràfic de drogues

 5. 5

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig