Publicat 18/03/2014 14:04

Una exdirectora de Patrimoni de la Generalitat admet que es va incomplir el conveni

Inmaculada Turu, dtora.Patrimonio de la Generalitat en época del tripartito
EUROPA PRESS

Constructors neguen que els demanessin comissions quan els van presentar el projecte

BARCELONA, 18 març (EUROPA PRESS) -

L'exdirectora general de Patrimoni de la Generalitat en època del tripartit Inmaculada Turu, que ha declarat com a testimoni en el judici contra els exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull, ha admès que es va incomplir el conveni per construir l'hotel de luxe, perquè s'ha començat a tramitar el canvi d'usos dels terrenys sense informar a la Generalitat.

Després de preguntar-li l'acusació popular, a la sessió d'aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona, per què van tolerar l'incompliment i no van reclamar, ha afirmat: "Potser hauríem d'haver-ho fet", però ha insistit que això no va lesionar la defensa dels interessos de la Generalitat.

Sobre per què no van demanar explicacions, ha respost: "No pensàvem que haguessin iniciat l'operació sense avisar-nos" i ha assegurat que cada moment el patrimoni de la Generalitat estava garantit pel conveni.

Segons Turu, desconeixien que es van vendre les finques propietat del Palau a Olivia Hotels, i no ho van saber fins al registre del Palau el 2009.

Ha justificat no demanar un aval per valor de la compensació econòmica que havia de rebre la Generalitat --de 5,5 milions-- per una permuta d'usos entre un edifici que aquesta tenia a la plaça de Sant Jaume (que eren per a ús residencial) i la finca pròxima al Palau de la Música on es pensaven construir (equipaments), perquè ho garantia el conveni: "El Patrimoni de la Generalitat sempre està ben defensat".

EL PROJECTE "ENCAIXA"

Turu ha explicat que li va arribar el projecte el 2005 a través del secretari de Presidència de la Generalitat Ramon Garcia Bragado --que s'asseu al banc dels acusats-- en què li proposaven una intervenció per "esponjar la zona i construir un equipament hoteler".

Segons ella, aquest projecte que els proposava el Palau i l'Ajuntament de Barcelona preveia que les finques adquirissin una nova qualificació, diferent a la que tenien fins aleshores d'equipament, per permetre que es construís un hotel.

Ha indicat que la Generalitat va analitzar el projecte i va veure que "encaixava dins de les línies de política patrimonial de la Generalitat" i de la previsió d'estructuració de la ciutat.

EMPRESARIS INTERESSATS

El conseller delegat de l'empresa constructora Núñez i Navarro, Josep Lluís Núñez i Navarro (fill de l'expresident del FC Barcelona), ha testificat aquest dimarts sobre el seu interès pel projecte i ha assegurat que en cap moment els van demanar una comissió per optar al projecte, i ha afegit: "Tampoc vam tenir contacte amb Millet i Montull".

Ha indicat que els va arribar la informació del projecte a través del seu departament d'Expansió i es van interessar per obtenir més dades, per la qual cosa els van requerir al Palau, que els informaven que els solars on portar a terme el projecte costaven 15 milions d'euros.

Tot i això, al veure que hi havia una tramitació urbanística pendent perquè havia de canviar-se el pla d'usos i que era un projecte per desenvolupar a llarg termini, no van tenir "especial interès" en ell.

El responsable de l'empresa Natursystem, Ambrosio Martínez, també ha negat que els demanessin cap comissió per optar al projecte, i ha indicat que des del principi no els va interessar perquè incloïa la gestió hotelera però la seva empresa no es dedica a això.

Un arquitecte que formava part de la Comissió de Qualitat Ambiental de l'Ajuntament de l'època, Elías Torres, ha indicat que la seva comissió era assessora i que van estudiar el projecte per construir l'hotel i els va semblar "raonable".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés