Actualitzat 28/05/2014 12:06

Un any de presó per a Millet i absolta l'excúpula d'Urbanisme pel cas de l'hotel

Juicio sobre el hotel del Palau de la Música
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 May. (EUROPA PRESS)

 L'Audiència de Barcelona ha condemnat a un any de presó l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i a un altre la seva mà dreta, Jordi Montull, per les irregularitats en la gestió del projecte de construcció d'un hotel de luxe al costat de la institució cultural, i ha absolt l'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona.

   En la sentència, recollida per Europa Press, l'Audiència absol l'exregidor d'Urbanisme Ramon García-Bragado, l'exgerent d'Urbanisme Ramon Massaguer, el llavors responsable dels serveis jurídics del consistori Enric Lambies i l'arquitecte del projecte que mai va veure la llum, Carlos Díaz.

   A Millet i a Montull els ha condemnat pels delictes de tràfic d'influències comès per particular i d'oferiment de tràfic d'influències; al primer li imposa una multa de 3.600.000 euros i al segon de 900.000.

   Els dos exmàxims responsables de la institució cultural volien impulsar un hotel de luxe "moguts per l'ànim d'obtenir un benefici econòmic, tant per a ells com per a la Fundació" del Palau de la Música.

   Per a això, aprofitant-se del seu "prestigi i ascendència moral", i dels avantatges que els proporcionaven els seus càrrecs, van començar a posar-se en contacte sense cessar --amb reunions, trucades, cartes i correus electrònics-- amb les autoritats competents, de manera que van aconseguir convèncer les institucions per dur a terme el projecte.

   Montull, amb l'aval de Millet, va augmentar la seva insistència en totes les fases de la tramitació, que no es limitava a meres sol·licituds, i va utilitzar expressions insistents que l'Audiència qualifica de "verdadera pressió" sobre les institucions.

   Respecte a l'excúpula d'Urbanisme, l'Audiència no veu acreditat que coneguessin el propòsit lucratiu "comès exclusivament pels acusats Millet i Montull".

   Sí que veu provat que Lambies va elaborar informes en els quals va fer constar a posta de la seva falsedat que el propietari de les finques era la fundació del Palau, malgrat que des del 27 de febrer del 2008 "havia tingut coneixement fefaent" que havien passat a mans d'Olivia Hotels, promotor de l'obra.

   Tot i això, creu que aquesta falsedat és "irrellevant" des del punt de vista de la legalitat urbanística perquè la legislació en vigor no exigia especificar la relació de propietaris en els cinc anys immediatament anteriors al començament del procediment de modificació del Pla General Metropolità, al no tractar-se de modificació global d'usos.

POSSIBLE FALS TESTIMONI

   L'Audiència també ordena a Millet i a Montull tornar els 895.000 euros que el promotor de l'obra, Manuel Valderrama, els va lliurar, malgrat que aquest va declarar en el judici que no els havia cobrat.

   En aquest sentit, ha acceptat la petició del fiscal de prendre una altra vegada declaració a Valderrama perquè considera que "existeixen indicis racionals" que hauria comès un delicte de fals testimoni en el judici.

   Segons la sentència, aquesta quantitat se la va exigir Montull perquè durant la tramitació de la modificació puntual del Pla General Metropolità la fundació del Palau seguís apareixent com a propietari de les finques "emmascarant" la nova titularitat.

FISCALIA ESTUDIA RECÓRRER

   Tot això per aprofitar el prestigi del Palau i facilitar la modificació, que era imprescindible per construir l'hotel, que comptava amb una forta oposició veïnal, i que es va incrementar al conèixer-se que una empresa privada era la titular de les finques.

   Ara, la Fiscalia de Barcelona i la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona (Favb), que exercia d'acusació popular, estudien recórrer la sentència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés