Publicat 7/12/2019 11:01:53 +01:00CET

La metròpolis de Barcelona xifra en 16 milions l'estalvi ciutadà en la tarifa de l'aigua pel 2020

Aixeta, aigua
EUROPA PRESS

L'AMB també modificarà la tarifa social per passar de 18.000 a 54.000 famílies amb bonificació

BARCELONA, 7 des. (EUROPA PRESS) -

El descens del 4,95% en la tarifa de l'aigua potable que entrarà en vigor l'1 de gener del 2020, preveu beneficiar 1,5 milions d'usuaris dels 23 municipis metropolitans gestionats per Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l'Aigua (Abemcia) i que la ciutadania pagui el 2020 uns 16 milions d'euros menys.

El ple del Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ho va aprovar definitivament el passat 29 d'octubre, després que es rebaixés la despesa formulada per l'empresa en diferents serveis, com l'energia elèctrica, les assessories, els treballs de manteniment per a tercers i la publicitat.

A efectes pràctics, la ciutadania pagarà el 2020 aproximadament uns 32 milions d'euros menys del què haurien de pagar si no s'haguessin corregit els excessos tarifaris des del 2015 i, tenint en compte l'IPC acumulat des del 2015, l'estalvi ciutadà serà de 51,5 milions d'euros l'any 2020.

El vicepresident de Medi ambient AMB, Eloi Badia, ha explicat que "l'AMB aconsegueix així no només aturar i revertir els augments de tarifes proposats en els últims anys per Aigües de Barcelona, sinó garantir que la ciutadania pagui un preu més just per un servei bàsic com l'aigua".

Els municipis beneficiats per aquesta mesura i amb gestió de l'aigua de l'empresa concessionària, Abemcia són Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Esplugues, Gavà, l'Hospitalet, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi, Sant Climent, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans.

TARIFACIÓ SOCIAL

A més de la rebaixa de la tarifa, també es modifiquen les condicions per accedir a la tarifació social, a la qual ja s'acullen 18.000 famílies, i que preveu arribar fins a les 54.000 amb els canvis en el criteri.

Amb la tarifació actual, si es pren com a referència un usuari amb un consum de nou litres cúbics mensuals, el ciutadà pagaria 15,36 euros al mes pel servei, mentre que la tarifa social reduiria aquest preu fins als 12,53 euros mensuals.

Amb els canvis de la tarifa pel 2020, aquest mateix usuari pagaria 14,75 euros al mes sense ajudes, i, en el cas que s'acollís a la bonificació, hauria d'abonar 7,38 euros al mes.

Aquestes bonificacions en el rebut de l'aigua, contemplen criteris de tarifació social que tenen en compte la capacitat econòmica de les persones i la progressivitat ecològica, i que contemplen situacions com trobar-se en atur, percebre la pensió mínima, que en un habitatge visquin més de tres persones, i demostrar un grau de minusvalidesa igual o superior al 75%.

REDUCCIONS ACUMULADES

Badía ha recordat que les reduccions en la tarifa acumulades des de l'any 2015 sumen un 9%, i s'emmarquen en la línia de successives rebaixes d'aquests darrers anys: el 2016 la tarifa va baixar un 2,4%; al febrer del 2018, l'AMB, juntament amb el consorci Besòs-Tordera i la Federació de Municipis de Catalunya, es va oposar a l'acord de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que proposava un incriment de l'11,8%.

Al març del 2018, l'AMB va rebaixar la tarifa a la metròpolis per segona vegada en dos anys, va rebutjar la proposta d'augment d'Aigües de Barcelona (3,7%) i va aprovar una rebaixa de l'1,65%, mentre que al novembre del 2018, Aigües de Barcelona va proposar, per tercera vegada, un augment, en aquest cas del 4,1%.

L'AMB, després de detectar en els comptes de l'empresa de l'ordre de 31 milions d'euros d'ingressos superiors als previstos, va rebutjar aquest augment una altra vegada, i va comprometre's a revisar l'acord marc del contracte, per determinar l'origen del desequilibri, i al gener del 2019, l'empresa va presentar, de cara al 2020, una nova tarifa amb una disminució del 3,9%, així com la congelació tarifària durant el 2019.