Actualitzat 19/04/2021 17:15 CET

Els metges afirmen que l'acusat de matar una nena a Vilanova no tenia "cap trastorn mental"

Arxiu - Judici a l'Audiència de Barcelona per la violació i assassinat d'una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) el 2018.
EUROPA PRESS

Només els perits privats avalen la drogodependència que al·lega per dir que va matar la nena perquè la va confondre amb un lladre

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

Els psiquiatres i psicòlegs forenses que han participat en les proves pericials per valorar la salut mental de l'acusat d'assassinar una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) han afirmat davant el jurat que l'home no té "cap trastorn mental" ni drogodependència, malgrat que ha consumit cocaïna de manera regular des que era jove, i només l'informe dels perits contractats per la defensa ha mantingut que era toxicòman.

Els perits han declarat sobre la salut mental, el consum de drogues i la seva incidència en les facultats de l'acusat, que en la seva estratègia de defensa sosté que la tarda del crim havia consumit grans quantitats de cocaïna i alcohol, a més de passar diversos problemes personals, i suposadament va confondre la menor amb un lladre.

Dos sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que el van atendre a comissaria la nit del crim han afirmat que, poques hores després que la nena desaparegués, l'acusat "no estava sota els efectes de l'alcohol ni les drogues, tenia les pupil·les normals i se'l va trobar com una persona normal".

Una altra doctora el va atendre a l'hospital l'endemà passat de ser detingut, i el va trobar "conscient, parlava coherentment i tampoc no tenia símptomes aparents d'ansietat", i només va esmentar que li feia mal l'esquena i va demanar que li lliguessin les manilles per davant en comptes de per l'esquena perquè li molestaven.

L'endemà el va visitar una psiquiatra forense per verificar si estava en condicions de declarar --la metgessa va valorar que sí--, i ha explicat que l'arrestat no va declarar cap antecedent de salut mental ni toxicològic.

"Sí que va dir que consumia cocaïna i alcohol des dels 20 anys, però sense cap ingrés ni contacte amb centres de desintoxicació. Pel que fa a la salut mental, res", ha dit la doctora, que ha explicat al tribunal popular que tampoc no va detectar símptomes de síndrome d'abstinència.

En aquella visita, l'acusat va dir que tenia una "llacuna mental" al voltant de l'hora del crim, la qual cosa la perit ha explicat que des d'un punt de vista mèdic és possible, però ha qualificat de paradoxal que, com que es tracta d'un crim, no s'acompanyés d'ansietat.

Per comprovar el consum de drogues li van prendre mostres de cabells i, tenint en compte el ritme de creixement dels cabells, es va detectar que durant els dos mesos abans del crim havia consumit, de mitjana, la meitat de cocaïna que la que va consumir durant el tercer mes anterior.

PERITS DE L'IMELEC I PRIVATS

També han exposat els seus informes dos psicòlegs forenses de l'Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya (Imelec), els quals han destacat que en l'historial mèdic de l'acusat "no hi consta cap atenció, visita, ni intervenció per patologia o trastorn mental".

Han conclòs que l'acusat no té "cap trastorn de personalitat rellevant i no hi havia cap malaltia mental" quan el van visitar, i han remarcat la diferència entre la drogodependència --el consumidor genera tolerància i pateix abstinència, la qual cosa descarten en l'acusat-- i el consum crònic de drogues --en el qual l'addicte "sap que té un problema però en continua prenent"--.

Dos psiquiatres més, que la defensa va contractar com a perits privats, han mantingut que l'acusat sí que estava drogat durant el crim: "Ho baso en el fet que hi va haver agressivitat, ideació paranoide, il·lusió visual", pel que fa a les preguntes de l'acusació ha explicat que només es basa en el que li ha explicat l'acusat.

"És una persona amb una politoxicomania", ha sostingut el psiquiatre que la defensa ha contractat com a perit, que ha destacat el consum d'alcohol i cocaïna, i l'informe pericial privat també manté que l'acusat pot tenir un trastorn límit de la personalitat, la qual cosa els psicòlegs de l'Imelec han qualificat d'impossible.

Tots dos informes han discrepat en la possibilitat que una persona que ha consumit grans quantitats de cocaïna estigui aparentment en "estat normal" com han relatat els tècnics del SEM i com apareix l'acusat en les gravacions de les càmeres de seguretat: els psicòlegs de l'Imelec han afirmat que serien incompatibles, i els perits de la defensa han dit que seria possible.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés