Actualitzat 26/01/2016 13:28 CET

El metge Viñals assegura que tenia material "suficient" al Madrid Arena

Simón Viñals Pérez y Carlos Viñals Larruga a su llegada al juicio
EUROPA PRESS

MADRID, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

El doctor Simón Viñals, encarregat del servei mèdic de la macrofesta del Madrid Arena i acusat d'homicidi per imprudència greu professional, ha afirmat aquest dimarts que tenia material "suficient" per reanimar "tres persones alhora", de la mateixa manera que comptaven amb injeccions d'adrenalina per a aquest mateix nombre de persones.

Viñals ha indicat durant la seva declaració a la setena sessió del judici que quan va arribar al Madrid Arena --cap a les 22.30 hores-- va entrar a la infermeria i va comprovar que "hi havia tot el que havia demanat". Havia sol·licitat "tres taules, 12 cadires, dues galledes d'escombraries i una bona senyalització per a la infermeria". També ha assenyalat que la infermeria no tenia telèfon ni nevera perquè no portaven cap medicació que precisés refrigeració.

Van aportar sis maletes amb "tot el material" que preveia que necessitaria. Dues d'aquestes maletes eren per a cures; dues més per a traumatologia, amb fèrules, benes d'escaiola... "tots els elements que s'han de fer servir per a lesions traumàtiques"; una altra per a l'aparell circulatori i una altra per a l'aparell respiratori. A això ha indicat Viñals que cal sumar el material de les ambulàncies.

El metge ha indicat que ningú de Diviertt va controlar aquest servei perquè tenien "plena confiança" en ell. "Anàvem a un servei preventiu, no a una catàstrofe", ha indicat. La composició de dos metges, dos auxiliars i dues ambulàncies així com el pressupost plantejat, van ser acceptats per Diviertt.

"ÀMPLIA EXPERIÈNCIA"

Ell tenia calculat, per la seva "àmplia experiència", que a partir de 3.000 assistents es necessitava un metge, un auxiliar sanitari i una ambulància. A partir de 6.000, dos metges, dos auxiliars i dues ambulàncies. Això augmentava però no proporcionalment" ja que en altres esdeveniments demanaven tres ambulàncies per a un públic de 7.000 persones.

Ha estat requerit sobre el nombre d'assistents, i ha dit que se'n va assabentar "telefònicament" cinc o sis dies abans, ja que els documents els ha vist amb posterioritat. Li van comunicar que era gent jove i al voltalt de 4.000 assistents. "La tipologia dels assistents influeix moltíssim", ha indicat.

Quan Viñals s'assabenta que la xifra s'estipula en 7.000 assistents i que hi acudirien dues ambulàncies convencionals, decideix canviar una d'elles per una UCI mòbil que porta elements que no tenen les ambulàncies. "Normalment porten dos tècnics i metge", ha indicat Viñals, però que a aquest esdeveniment la van enviar sense metge perquè ell i el seu fill eren al capdavant del servei mèdic de la macrofesta.

Viñals ha afirmat que va comunicar als observadors de Kontrol 34 que "de dos en dos" donessin voltes pel recinte per comprovar si hi havia algú indisposat. Va donar-los un full --escrit per ell-- amb diverses preguntes perquè sabessin atendre les persones indisposades que es trobessin. També amb la seva versió en anglès. "Are you ill?" i "Follow me to the nursery" són algunes de les preguntes que Viñals ha reconegut que va escriure en el foli.

"PARADA CARDIORESPIRATÒRIA DE DIFÍCIL RECUPERACIÓ"

Segons ha relatat Viñals, primer li van portar Cristina Arce "i gairebé immediatament" Rocío Oña, les dues ateses en lliteres. Quan van entrar a la infermeria, van diagnosticar parada cardiorespiratòria de difícil recuperació i van començar a fer un massatge cardíac ininterromput. Va avisar que necessitava recursos del Samur deixant un dels tècnics de l'ambulància fent el massatge cardíac.

En aquell moment va entrar la tercera víctima a la infermeria, Katia Esteban, a qui van dipositar a terra --per la falta de lliteres-- i a qui s'inicien de la mateixa manera les maniobres de reanimació. És llavors quan Viñals sent que el Samur ja estava avisat. El metge ha assegurat que hi havia absència de respiració espontània i no tenien batec.

"Hi havia altres signes afegits de cert valor com la dilatació de les pupil·les i la falta de reacció als estímuls", ha puntualitzat. Ell va diagnosticar la dilatació de pupil·les, que també eren "arreactives" de les pacients i el seu fill va ratificar l'esmentat diagnòstic.

Viñals va demanar el desfibril·lador a l'auxiliar de la infermeria i va començar a desfibrilar Cristina Arce. A continuació el seu fill va desfibrilar Rocío Oña i ho va intentar amb Katia Esteban, amb qui no ho van poder fer perquè no tenia pols. "En determinades parades es pot reanimar, en altres no", ha puntualitzat.

Aquesta desfibrilació la va fer "aixecant la roba" de les joves, de la mateixa manera que el massatge cardíac. La fiscal ha assenyalat que el Samur va dir que tenien la roba posada, i ell ha indicat que el que no van fer va ser desvestir-les. Ha confirmat que es va administrar adrenalina a les joves.

"A Katia li vaig posar jo la primera dosi d'adrenalina i la segona i la tercera dosi li va posar el meu fill Carlos", ha assenyalat. De la mateixa manera ha indicat que ell li va posar tres dosis d'adrenalina a Cristina Arce i el seu fill tres a Rocío Oña.

"CREC QUE EL SAMUR NO VA FER DESFIBRILACIONS"

Van estar quinze minuts intentat reanimar-les --dels 30 recomanats--, i el Samur se les va emportar a les 4.19 hores. Viñals ha assegurat que quan va arribar el metge del Samur "simplement va observar les víctimes", va sortir "immediatament" i va tardar "un minut a tornar amb el seu tècnic", ha assenyalat. "Un minut sembla molt poc però quan s'és amb tres víctimes un minut és molt llarg", ha afirmat.

Després va arribar la Unitat de Suport Avançat i es va realitzar la transferència de l'assistència de les víctimes al Samur. "No recordo que el Samur fes desfibrilacions i crec que no les va fer, quan com a mínim cal continuar-les durant 30 minuts", ha asseverat Simón Viñals.

Respecte a quin diagnòstic va fer de Katia Esteban ha assenyalat que va ser de parada cardiorespiratòria de difícil recuperació, tot i que la fiscal Ana Muñoz li ha recordat que al jutjat d'instrucció les va declarar "clínicament mortes".

Ha assegurat que no es va expressar "bé" i que ell no va dir que estiguessin mortes o que si ho va dir, ho va dir "malament". El seu advocat l'ha requerit sobre la seva situació professional, i Viñals ha indicat que estava jubilat però "plenament capacitat per a l'exercici professional".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés