Publicat 29/5/2019 16:08:58 +02:00CET

La Mesa del Senat suspèn Romeva de les seves funcions, amb el vot en contra del PNB

España.- Los letrados del Senado defienden la suspensión del preso Romeva en aplicación de la ley
Jesús Hellín - Europa Press

ERC perd un senador i haurà de recompondre el seu grup parlamentari, pel qual la Cambra li concedeix cinc dies més

MADRID, 29 maig (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Senat ha acordat aquest dimecres "suspendre en drets i obligacions" el senador d'ERC en presó preventiva Raül Romeva, després de conèixer l'informe dels lletrats de la cambra alta sobre aquesta qüestió, en el qual es determina que "resulta indubtable" l'aplicació de la Llei d'Enjudiciament Criminal a Romeva. La suspensió té caràcter retroactiu i efectes des del moment en què va prendre possessió de l'escó el passat 21 de maig.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta primera de la Cambra, Cristina Narbona. La decisió ha comptat amb el vot a favor del PSOE i del PP i el vot en contra del representant del PNB en la Mesa.

Narbona ha explicat que els lletrats de la Cambra duran a terme ara un informe sobre els efectes d'aquesta suspensió, com per exemple la composició del Senat, si es rebaixa o no el total i canvien per tant les majories. Aquest informe es veurà en una reunió de la Mesa convocada ja per dimecres vinent.

Però la suspensió, ha afegit Narbona, té un "efecte immediat" en la composició del grup parlamentari d'ERC, que comparteix en aquesta legislatura amb EH Bildu al Senat. Dilluns passat va acabar el termini per registrar els grups i Esquerra ho va fer amb nou senadors propis i un més d'EH Bildu, és a dir, amb deu, el nombre mínim que exigeix el Reglament per constituir un grup parlamentari.

ERC té no obstant això quatre senadors més que no va inscriure en el seu grup, perquè ha decidit prestar-los-hi a Junts perquè, al seu torn, pugui formar grup, una pràctica habitual a la cambra alta. En perdre Romeva i haver cedit aquests quatre parlamentaris, Esquerra s'ha trobat amb què només té nou components i no compleix el Reglament.

La Mesa ha decidit donar a ERC cinc dies més perquè pugui recompondre el grup. Narbona ha explicat que en presentar el grup ERC-EH Bildu, no podien saber que la Mesa suspendria aquest dimecres Romeva, per la qual cosa es considera "raonable" donar-los un nou termini per "esmenar" la composició.

UNA SENADORA DE BILDU, POSSIBLE SOLUCIÓ

Aquest temps permetrà la incorporació a la Cambra d'una senadora d'EH Bildu que ha de designar el Parlament basc aquest proper dia 30, l'escó que va quedar vacant quan Jon Iñarritu va passar al Congrés. Serà cobert per Idurre Bideguren, exalcaldessa de Bermeo, que completarà el número deu del grup ERC-Bildu.

La portaveu d'ERC, Mirella Cortés, no ha volgut no obstant això confirmar que poden recuperar aquest desè escó i recompondre així el grup. S'ha limitat a dir que estudiaran "totes les possibilitats" i ha situat els fets en "el clima de repressió a Catalunya". "El primer dia aquí i estan vulnerant els drets polítics dels senadors", ha afegit.

Cortès ha carregat contra la suspensió de Romeva i els efectes retroactius, un "greu error de la Mesa", i ha anunciat que prendran mesures judicials per defensar el dret del polític pres a exercir com a senador.

PNB I JUNTS, EN CONTRA

També han carregat contra la decisió de la Mesa PNB i Junts. El primer, amb un lloc en l'òrgan de govern del Senat, ha denunciat que no es defensi el Reglament de la institució que exigeix la concessió d'un suplicatori per poder suspendre un senador i que se segueixi així el criteri del Tribunal Suprem. Al seu parer, és una imposició del Poder Judicial sobre el Legislatiu.

El portaveu del PNB a la Cambra, Jokin Bildarratz, ha explicat que el criteri del seu partit té un punt de partida, que és la reclamació de la llibertat per als polítics en presó preventiva. "És el que justifica el nostre posicionament polític", ha dit.

Quant a Junts, el seu portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, ha acusat la Mesa d'infringir els drets d'un dels seus membres en lloc de defensar-los i de "vulnerar" els resultats electorals a Catalunya, perquè han suspès el senador que va resultar més votat en les generals.