Actualitzat 01/08/2016 07:41 CET

La Mesa del Senat decideix aquest dilluns si permet a CDC tenir grup propi en la cambra alta

F.Homs, M.Calçada,  M.Nogueras, F.Guillaumes, À.Sastre y P.Canal
EUROPA PRESS

Si ho rebutja, els nacionalistes catalans no tindran grup per primera vegada des de 1977 i perdran important finançament

MADRID, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Senat es reunirà aquest dilluns per decidir si permet a CDC, refundat com Partit Demòcrata Català (PDC), tenir grup parlamentari propi a la cambra alta, després que s'ajornés la seva aprovació ples "dubtes" que existeixen al voltant a la seva institució.

Dimecres passat, la Mesa del Senat va donar llum verda a cinc dels sis grups parlamentaris que es van inscriure davant de la cambra alta: PP, PSOE, Podem, PNB i ERC. Tot i això, va deixar en suspens l'aprovació del grup català.

L'òrgan de la Cambra Alta va qüestionar el nom i la composició del grup inscrit per CDC i, per saber si compleix amb els requisits reglamentaris, va sol·licitar un informe als serveis jurídics del Senat.

En funció de les conclusions del document encarregat, la Taula deliberarà i, si finalment ho rebutja, deixarà als nacionalistes catalans sense grup parlamentari en la cambra alta per primera vegada des de 1977.

Segons ha assenyalat en roda de premsa el vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz, el grup parlamentari de la formació independentista ha estat registrat com PDC, nom que "no es correspon" de manera que estableix el Reglament del Senat, que assenyala que "cada grup parlamentari haurà d'adoptar una denominació que sigui conforme amb la qual els seus membres van concórrer a les eleccions".

En els comicis del mes de juny passat, el partit català va concórrer com CDC, per la qual cosa Sanz va incidir que PDC --denominació del grup registrat-- "no és l'adequada".

"SEMBLA UN GRUP MIXT"

A més, el senador del PP ha precisat que existeixen dubtes al voltant a la composició del grup parlamentari català, en què hi ha "més gent de fora" que de la formació catalana. "Gairebé sembla el Grup Mixt", ha subratllat.

A causa que CDC té quatre senadors, han necessitat que altres formacions li prestin sis parlamentaris més per aconseguir els deu signes exigides per poder inscriure grup propi, tot i que els noms cedits després tornen a la seva formació d'origen.

Concretament, ERC li va prestar dos senadors, Coalició Canària altres dos, l'Agrupació Socialista Gomera un i EH Bildu li ha prestat l'únic que té a la institució, l'advocat de presos d'ETA Iñaki Goioaga, al qual el Tribunal Suprem jutjarà per pertinença o col·laboració amb la banda terrorista.

Alhora, Sanz ha recordat que el Reglament de la Cambra Alta permet que el nombre de deu es redueixi conforme avança el període de sessions, però adverteix que no pot quedar per sota de sis, com li succeiria a CDC al tenir quatre parlamentaris. Si això ocorre, el grup quedaria dissolt.

FINANÇAMENT DELS GRUPS

Si finalment la Mesa del Senat rebutja el grup català al senat, els quatre parlamentaris de CDC hauran d'integrar-se en el Grup Mixt, de manera que la formació perdrà important finançament del Senat.

A l'anterior legislatura, el grup català, que comptava llavors amb vuit membres, va percebre 22.424,27 euros al mes, és a dir, 268.800 euros anuals (gairebé un milió d'euros en quatres anys), en concepte de subvenció general de funcionament que reben tots els grups parlamentaris.

El PP rebia per part seva 252.553,37 euros mensuals; el PSOE 122.999,21; Podem ingressava 47.994,17; ERC, 22.424,27 euros i el PNB, 20.719,61 euros al mes. El Grup Mixt rebia 25.833 euros que devien repartir-se tots els seus components, de diferents partits polítics.

A aquesta assignació es summa una ajuda per a transport, que va des dels 3.419,87 euros als 6.839,74 euros al mes segons la mida del grup, a més d'una subvenció finalista per pagar assessors. Convergència va percebre llavors en concepte de transport la quantia mínima mensual establerta; i, 3.562,5 euros també al mes per a assessorament.

Sumant tots els conceptes, a CDC li van correspondre la passada legislatura aproximadament 350.000 euros anuals, és a dir, gairebé un milió i mig en el període de quatre anys.

En el pla polític, qui constitueix grup parlamentari té garantida la seva representació en totes les comissions, a la Diputació Permanent i veu pròpia a la Junta de Portaveus així com capacitat per intervenir en tots els debats en igualtat de condicions; en el Grup Mixt cal repartir-se temps d'intervenció i seients en les comissions.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés