Publicat 26/10/2021 16:12CET

La Mesa del Parlament deixa en mans dels grups la iniciativa per impulsar la reforma del Reglament

Reunió de la Mesa del Parlament de Catalunya
PARLAMENT

Diu que no té capacitat d'iniciativa política per convocar la comissió per reformar-lo

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Parlament ha decidit aquest dimarts que correspon als grups parlamentaris recollir la proposta de reforma del Reglament de la cambra, que plantegen els serveis jurídics en un informe, i presentar-la en comissió si ho consideren, ja que l'òrgan director del Parlament creu que no és competent per portar aquest assumpte a comissió.

Ho han dit fonts parlamentàries, després que la Mesa ha tractat l'informe dels serveis jurídics que, entre altres propostes, planteja suprimir l'article 25.4, que estableix la suspensió d'un diputat quan se li obre un judici oral per una causa relacionada amb la corrupció, una modificació que podria beneficiar la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, en el seu litigi per les presumptes irregularitats quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Aquest article estableix que en aquests casos, la Mesa, "un cop sigui ferma la interlocutòria d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i els deures parlamentaris de manera immediata".

"Si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d'incompatibilitats aplicables al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats", afegeix el redactat actual de l'article.

Les mateixes fonts consultades han sostingut que són els grups els que han de decidir si "fan seu l'informe dels serveis jurídics" i demanar que es convoqui la comissió de reforma del Reglament del Parlament, però asseguren que la Mesa no té capacitat d'iniciativa política per instar que es convoqui aquesta comissió.

"Perquè això tingui alguna mena de recorregut algun grup l'hauria d'entrar a registre. En comissió es tracten les qüestions, però hi ha d'arribar algun text concret d'algun lloc", han afegit.

"PROPOSTES DE MILLORA"

La Mesa va acordar per unanimitat demanar aquest informe als lletrats en la reunió de l'1 de setembre a Tornabous (Lleida), perquè considerava que "hi havia propostes de millora tècnica i lingüística" del Reglament del Parlament --l'última reforma del qual va ser el 2017--.

Tot i això, algunes fonts parlamentàries assenyalen que "el document ha anat molt més enllà de l'encàrrec de la Mesa i que s'han introduït elements problemàtics".

PLE DEL PARLAMENT

La Mesa també ha acordat que el pròxim ple de la cambra s'organitzarà el 2, 3 i 4 de novembre i que començarà dimarts a la tarda, a les 15 o 16 hores, amb la creació de les comissions pendents i interpel·lacions, i que la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, es farà dimecres al matí.

Fins dijous es debatran les propostes de creació de la comissió d'investigació de les residències --de Cs-- o la d'internalització de treballadors públics --de la CUP--, i el decret del Govern de recuperació parcial de l'import de la paga extraordinària del 2014 per al personal del sector públic de la Generalitat.

També es presentaran dues proposicions de llei, una sobre la policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra per facilitar l'accés de dones al cos, i una altra sobre els cetacis en captivitat, a més de mocions, propostes de resolució i preguntes i sol·licituds d'informació al Govern.

L'ordre del dia del ple no inclou la petició de debat específic sobre salut mental, sol·licitada la setmana passada per Aragonès en un escrit enviat a Borràs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés