Publicat 24/6/2019 11:44:24 +02:00CET

La Mesa del Parlament decidirà aquest dimarts si tramita una ILP que declara la independència

Reunió de l'Mesa  del Parlament
EUROPA PRESS - Archivo

La llei arribarà a la Mesa amb un informe jurídic de la comissió de control de les ILP

BARCELONA, 24 juny (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Parlament decidirà aquest dimarts si admet a tràmit o no una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada per la plataforma Unitat per la Independència que planteja que la Cambra catalana torni a fer una declaració unilateral d'independència (DUI).

Fonts parlamentàries han explicat a Europa Press que la tramitació de la ILP titulada Proposició de llei d'aprovació de la declaració d'independència serà un dels punts de l'ordre del dia de la reunió de la Mesa, que començarà a les 10.00 hores.

Aquesta iniciativa va ser registrada el 13 de juny i la Mesa ha de decidir si la tramita o no: si l'òrgan rector de la Cambra l'admet a tràmit s'obrirà un termini perquè el grup promotor reculli les 50.000 signatures necessàries perquè la proposició es debati en el Parlament, però, si no la tramita, la proposta decaurà.

Altres fonts parlamentàries han informat que la Mesa abordarà la proposta al costat d'un informe elaborat per la comissió de control de les ILP del Parlament, com és preceptiu en totes les ILP que es presentessin.

El text de la ILP, al que ha tingut accés Europa Press, reprodueix la declaració d'independència que JxSí i la CUP van signar el 10 d'octubre de 2017 després que l'ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont suspengués temporalment la proclamació de la república catalana.

Malgrat que no va tenir validesa jurídica, el text va servir per rubricar el compromís de tots dos grups amb la independència, que s'acabaria declarant 17 dies després: el document constituïa la República catalana com un estat independent, establia l'entrada en vigor de la llei de transitorietat i obria un procés constituent, i és el mateix que conté aquesta ILP.

Entre els arguments que Unitat per la Independència aporta per defensar la proposta, l'entitat apel·la a la Llei del referèndum i la de transitorietat jurídica que va aprovar el Parlament al setembre de 2017 i que van ser anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC), sosté que en el referèndum de l'1-O la població catalana va decidir que Catalunya ha de ser un estat independent i critica que el Govern i el Parlament no hagin aplicat la DUI, "contravenint d'aquesta manera la voluntat del poble".

Amb aquesta ILP, Unitat per la Independència vol reptar els partits independentistes a tornar a proclamar la independència: "Si la classe política vol realment un independentisme mobilitzat, unit i compromès, admetrà a tràmit la ILP per deixar que continuï el seu curs on l'actor principal serà el poble de Catalunya", va assenyalar en un comunicat.

ESCRIT DE CS

Està per veure si JxCat i ERC, que tenen majoria en la Mesa, opten per tramitar o no la proposta, però de moment Cs ja s'ha manifestat en contra d'admetre-la i el divendres va enviar un escrit a l'òrgan rector exigint que no s'accepti a tràmit.

L'escrit adverteix que aquesta ILP pretén que el Parlament "torni a ser instrumentalitzat per cometre els més greus atacs" contra l'ordenament constitucional, com consideren que va ocórrer a l'octubre de 2017, i recorda les resolucions del TC contra la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017 i els requeriments que el tribunal va fer als membres de la Mesa per paralitzar qualsevol iniciativa que pretengui declarar la independència.

En declaracions a Europa Press, el vicepresident segon del Parlament, Joan García (Cs), va afirmar que la ILP "no deixa molts dubtes sobre si s'ha d'admetre o no a tràmit", ja que considera que supera les competències de la Cambra catalana i desoeix els advertiments del TC, i va advertir de les conseqüències que pot tenir tramitar la iniciativa per als membres de la Mesa.

"Tots els membres de la Mesa estem avisats. Incomplir això tindria un risc legal per als membres de la Mesa", i va assegurar que, si s'admet a tràmit, Cs utilitzarà totes les eines legals per bloquejar la iniciativa.