Publicat 27/01/2020 15:33CET

La Mesa del Parlament assumeix que Torra ja no és diputat

El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dilluns al Parlament.
EUROPA PRESS

JxCat acusa Torrent de validar la seva inhabilitació i Torrent busca un acord abans del ple

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Parlament ha assumit que el president del Govern, Quim Torra, ja no és diputat de la cambra, després d'haver descartat votar una proposta de JxCat per rebutjar les instruccions que ha donat el secretari general, Xavier Muro, d'iniciar els mecanismes per retirar-li l'acta.

Fonts de la Presidència del Parlament han admès que ara mateix Torra no és diputat i han reiterat que ha estat una decisió del secretari general de la cambra que no comparteixen perquè veuen injust que el president perdi l'escó.

Per la seva banda, fonts de JxCat han acusat la Mesa i el seu president, Roger Torrent, d'haver validat la decisió del secretari general en haver rebutjat que la Mesa votés la proposta del seu partit.

Fonts de la Presidència de la cambra ja citades han explicat que la voluntat del president del Parlament és buscar un acord que comptabilitzi la validesa i la seguretat jurídica de les votacions de la cambra amb la defensa de Torra i "el seu dret de revertir" la seva inhabilitació com a diputat.

Consideren que és imprescindible que les decisions que prengui el Parlament tinguin validesa i no es puguin impugnar --la qual cosa podria passar si Torra vota en el ple amb la seva acta retirada--, però també defensen la necessitat d'intentar revertir a través de recursos judicials que el cap de l'executiu recuperi l'escó.

PROPOSTA DE JXCAT

En la Mesa, JxCat ha plantejat deixar sense efecte les instruccions que ha dictat el secretari general de fer efectiva la pèrdua de la condició de diputat del president i confirmar el seu escó, en una proposta que finalment no s'ha votat i a la qual ha tingut accés Europa Press.

La proposta requeria a la Junta Electoral Central (JEC) anul·lar l'acord de dijous passat, sobre la base del que preveu l'article 39.5 de la Llei de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 44 de la Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, previ a la interposició d'un recurs.

Segons JxCat, l'acord de la JEC "excedeix" les competències que l'administració electoral té atribuïdes legalment, i recorden que el ple del Parlament va aprovar una resolució que ratificava Torra com a diputat i president de la Generalitat.

"Aquesta resolució, que d'acord amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional té valor jurídic, no ha estat objecte de cap impugnació", destaquen JxCat, i constaten que la Mesa del Parlament va interposar un recurs contenciós contra l'acord de la JEC.

Segons JxCat, la declaració de destitució de qualsevol diputat és una qüestió "estrictament parlamentària", i per això consideren que les instruccions de Muro contravenen l'ordenament jurídic i la resolució que va ratificar Torra com a diputat i president.

"Així, són igualment nul·les de ple dret i tampoc no poden produir cap efecte, raó per la qual aquest acord les revoca expressament i de manera íntegra", conclouen.

VISTIPLAU DE TORRENT

Fonts de JxCat han destacat que el secretari general ha d'actuar amb el vistiplau del president de la cambra, segons el Reglament del Parlament, però que en aquest cas no ho ha fet, per la qual cosa consideren que la seva actuació ha estat "il·legal", i han sostingut que la majoria de la Mesa ha validat les seves instruccions per omissió, perquè ha rebutjat votar la seva proposta.

Altres fonts han assenyalat que el secretari general té autonomia per actuar en moltes qüestions però que requereix el vistiplau del president del Parlament en tràmits com aquest, i han assegurat que la baixa de Torra com a diputat també l'haurà de signar Torrent, perquè forma part del tràmit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés