Publicat 28/08/2023 08:28

La Mesa del Congrés donarà via lliure als grups d'ERC i Junts amb diputats prestats, malgrat les objeccions de PP

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, presideix la primera reunió de la Taula del Congrés
Jesús Hellín - Europa Press

   Després de constituir els vuit grups, la Cmera podr organitzar l'hemicicle i resoldre qüestions prvies per arrencar la legislatura

   MADRID, 28 ago. (EUROPA PRESS) -

   La Mesa del Congrés donar aquest dilluns via lliure als grups parlamentaris d'ERC i de Junts, que s'han registrat amb diputats prestats per Sumar i el PSOE, respectivament, en no complir els requisits que estableix el Reglament. El PP ha vingut expressant les seves objeccions sobre el que considera "cambalaches" del PSOE per ajudar els seus socis independentistes.

   El Reglament de la Cmera estableix que, per formar grup parlamentari al Congrés, es requereix tenir més de 15 diputats, o bé un mínim de cinc escons més el 5% dels vots del conjunt d'Espanya o el 15% en les circumscripcions on s'hagi concorregut.

   Una vegada constitut el Congrés, el PP i Vox es van acreditar el primer dia per tenir més de 15 diputats, mentre que el PNB i Bildu van fer el propi en haver superat el 15% en totes les circumscripcions on es van presentar.

   Per ERC i Junts, amb els seus set diputats cadascun, no arriben al 15% en totes les circumscripcions, només en dues, i ni tan sols aconsegueixen aquest percentatge en el conjunt de Catalunya, per la qual cosa la seva constitució com a grup propi es va quedar en el camí.

   Al final, el PSOE i Sumar van optar per prestar-los diputats per superar el llistó del 15% a Catalunya. Així, Sumar va cedir a ERC dos diputats d'En Comú Podem --Félix Alonso, de Tarragona, i Jlia Boada, de Girona-- perqu sumessi els seus percentatges de vot als d'Esquerra amb la finalitat de que la formació d'Oriol Junqueras supers aquesta mitjana del 15% en el conjunt de Catalunya.

   I com Junts es va quedar més lluny del 15%, el PSOE va haver de prestar quatre diputats del PSC --els dos diputats de Girona, Marc Lamuá i Blanca Cercas, i els de Tarragona, Andreu Martín i Valle Mellado--, amb la finalitat d'aconseguir aquest mínim i que així els de Carles Puigdemont també poguessin formar el seu propi grup.

   Així, el grup de Junts es va registrar amb onze diputats (set independentistes i els quatre del PSC), i el d'ERC amb nou (set més dos). Quan s'acabi els trmits, els de els comuns i del PSC s'adscriuran als grups d'origen.

ELS QUE PRESTEN SÓN MAJORIA EN LA MESA QUE HA D'AUTORITZAR-HO

   El vistiplau a l'operació ho ha de donar la Mesa del Congrés, que es reuneix aquest dilluns a la tarda i que donar suport a la cessió de diputats perqu precisament els partits prestataris, el PSOE i Sumar, tenen la majoria a l'rgan de govern de la Cmera.

   La via de la cessió de diputats s'ha utilitzat a legislatures precedents, com quan UPN se sumava a CC perqu els canaris tinguessin grup o quan el Frum va ajudar UPyD a arribar al 5% nacional, i des del PSOE esgrimeixen aquests antecedents i una sentncia del Constitucional de 1995 on s'avalava que l'exigncia del 15% no s'apliqués en totes les províncies, sinó com a mitjana en el conjunt de circumscripcions.

   Hi ha un precepte en el reglament que pot dificultar les coses. Així, l'article 23.2 del Reglament estableix que "en cap cas poden constituir Grup Parlamentari separat diputats que pertanyin a un mateix partit", una mesura que es va adoptar per evitar el que passava en la Transició, quan el PSOE se subdividia en grups socialistes d'Euskadi o Catalunya, a més de l'espanyol. I en el cas actual podria interpretar-se que hi ha diputats de Sumar en dos grups parlamentaris (Sumar i ERC), i del PSOE en dos (Socialista i el de Junts).

   Fonts parlamentries anticipen a Europa Press que el PP i Vox estaran molt vigilants amb els adscrits que es registrin i no es descarta que l'autorització dels grups d'ERC i Junts acabi recorreguda.

   Des del PP ja hi ha hagut declaracions denunciant "cambalaches" del PSOE per ajudar els independentistes. Al Senat, on els 'populars' tenen majoria, es demanar un informe sobre els préstecs a la Cambra alta, mentre que al Congrés estan pendents d'analitzar la documentació que aportin els independentistes i de conixer el punt de vista dels lletrats.

   L'autorització del grup propi és una exigncia preliminar dels independentistes per poder parlar de la investidura de Pedro Sánchez i va ser un dels motius que van portar a ERC i Junts a donar suport a la socialista Francina Armengol com a presidenta del Congrés, ja que així s'asseguraven un majoria de PSOE i Sumar enfront del PP.

AVANTATGES DE TENIR GRUP PROPI

   Tenir grup propi suposa grans avantatges polítics, econmics i de mitjans. Qui ho constitueix té garantida la seva representació a totes les comissions parlamentries, a la Diputació Permanent i veu prpia a la Junta de Portaveu i capacitat per intervenir en tots els debats en igualtat de condicions; mentre que dins del Grup Mixt han de repartir-se temps d'intervenció i seients a les comissions.

   A les sessions de control, tenir grup propi possibilita entrar en els contingents de preguntes i interpellacions per poder debatre setmanalment amb al Govern central, així com avantatges a l'hora d'incloure les seves proposicions no de llei en els plens; en canvi, en el Grup Mixt tot aquest 'tros de pastís' ha de distribuir-se a parts iguals.

   En el plnol econmic, tenir grup permet accedir a dos tipus de subvenció: la que atorga el Congrés a cada grup --364.160,64 euros a l'any (30.346,72 al mes) la passada legislatura-- i la que dóna l'Estat per l'enviament gratut de propaganda electoral durant la campanya (mailing).

   I els avantatges es perllonguen per a les següents eleccions, perqu els que ara aconsegueixen grup propi tindran opció a presncia als futurs debats electorals i plans de cobertura informativa dels mitjans públics. Junts, per exemple, es va quedar fora dels debats i els plans de cobertura de RTVE en la campanya del 23J ja que fa quatre anys no va aconseguir grup propi, sinó que el va estar compartint amb PDeCAT, BNG, Compromís i Més País.

PASSOS PREVIS PER ARRENCAR LA LEGISLATURA

   Si tot transcorre com es preveu, el Congrés tindr aquesta XV Legislatura vuit grups parlamentaris: PSOE, PP, Vox, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i el Mixt, on aniran a parar els tres diputats que no s'adscriguin a cap grup (UPN, CC i BNG).

   Constituts els grups parlamentaris, i encara que es puguin presentar recursos contra aquesta decisió, ja es podran comenar a prendre altres decisions importants per al funcionament de la Cmera com aprovar un calendari de sessions plenries, constituir la Junta de Portaveu i organitzar el repartiment d'escons en l'hemicicle, passos necessaris per arrencar la legislatura. D'entrada, el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo ja té data fixada (26 i 27 de setembre).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés