Publicat 5/6/2019 16:08:28 +02:00CET

La Mesa del Congrés aprova que els diputats presos suspesos no cobrin ni un sol dia de sou del Congrés

AMP.- Els lletrats del Congrés advoquen per no baixar la majoria absoluta perquè els suspesos segueixen sent diputats
CONGRESO - Archivo

MADRID, 5 juny (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Congrés ha acordat aquest dimecres, en aplicació de l'informe jurídic redactat pels lletrats del Congrés sobre els efectes de la suspensió dels quatre diputats que estan en presó preventiva pel procés, que cap d'ells no cobri ni un dia de sou de la institució.

Els diputats elegits en les eleccions del passat 28 d'abril generen dret a cobrar la seva assignació constitucional des del dia de les eleccions encara que no formalitzin la seva condició de parlamentaris fins al dia de la constitució de la Cambra.

Per això, en principi tant Oriol Junqueras, d'ERC, com Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de Junts per Catalunya, tenien dret a percebre aquesta retribució sempre que, com la resta d'electes, no estiguessin percebent alhora un altre sou públic.

VOX VA DEMANAR QUE NO COBRESSIN

Vox va presentar un escrit davant la Mesa del Congrés sol·licitant formalment que cap d'ells no rebés ni un euro de la institució, una petició que també defensaven Ciutadans i el PP en l'òrgan de govern de la Cambra i que finalment ha estat atesa.

Segons l'informe jurídic, recollit per Europa Press, la Mesa va ser qui va acordar en el seu moment que els diputats electes poguessin cobrar des del dia de les eleccions i, per tant, també té la facultat ara de decidir que els quatre afectats per la suspensió no percebin aquesta retribució.

"La Mesa podria no autoritzar l'abonament de les percepcions econòmiques que haurien correspost a aquests diputats, tenint en compte que en haver-se declarat automàticament suspesos en els seus drets tan aviat com van perfeccionar la seva condició, i mentre aquesta suspensió es mantingui, aquests no han arribat a desplegar els seus efectes", resa l'informe dels lletrats.

En la seva reunió del passat 30 de maig, la Mesa va autoritzar la tramitació de les nòmines d'aquest mes --en les quals s'inclou també la part proporcional dels dies que van intervenir entre el 28 i 30 d'abril-- de tots els diputats excepte dels quatre suspesos, a l'espera de conèixer l'informe jurídic.

I, en aplicació del mateix, aquest dimecres ha acordat que no cobrin ni un euro del Congrés i que, mentre continuïn suspesos, se'ls doni de baixa en la cobertura de protecció social amb càrrec al Pressupost de la Cambra, així com en la pòlissa d'accidents concertada per les Corts Generals.

UNIDES PODEM VA DEMANAR MÉS TEMPS

Segons ha explicat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la Mesa ha adoptat aquestes decisions en la seva reunió d'aquest dimecres sense fer cas de la petició dels representants d'Unides Podem, que demanaven més temps per estudiar l'informe dels lletrats sobre els efectes de la suspensió dels quatre diputats presos.

A més, Batet ha posat en relleu que, encara que s'hagués permès als diputats suspesos cobrar la seva assignació constitucional fins al moment de la suspensió, només haurien tingut dret a percebre-la des del 17 de maig, perquè fins llavors eren membres del Parlament.

Tant el PP, a través de la vicepresidenta tercera del Congrés, Ana Pastor, com Ciutadans han mostrat la seva satisfacció per l'acord al qual ha arribat la Mesa. "Hauria estat un escàndol que els qui han mirat de destruir el sistema democràtic, haguessin rebut diners de tots els espanyols", ha resumit el vicepresident quart, el taronja Nacho Prendes.