Publicat 11/10/2015 10:44:46 +02:00CET

MES demana repetir Junts pel Sí a les generals però amb una marca electoral diferent

L'objectiu: "25 o 30 diputats" per anar al Congrés a demanar un referèndum pactat

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de MES i diputada electa de Junts pel Sí, Magda Casamitjana, ha apostat per repetir la coalició sobiranista amb vista a les eleccions generals del 20 de desembre, tot i que ha proposat "buscar un altre nom": canviar la marca electoral i eixamplar la base de partits que en formen part.

"A Espanya hi hem d'anar tots junts. La força de 25 o 30 diputats a l'hemicicle ens donarà un eco internacional, una força immensa, i no el pobre Tardà --actual diputat d'ERC-- esgargamellant-se i intentant fer coses perquè la gent el vegi", ha reflexionat en una entrevista d'Europa Press.

Presentar-se amb una altra marca electoral evitaria, segons Casamitjana, comparar els resultats de Junts pel Sí de les autonòmiques amb la de la nova coalició sobiranista de les generals, i ha destacat que l'objectiu de la candidatura hauria de ser aconseguir un "referèndum pactat" al Congrés.

A més de nova marca, Casamitjana ha demanat obrir les portes de la coalició sobiranista a altres formacions que defensen el dret a decidir: "D'acord, hem d'anar junts, però hem de mirar a qui més incorporem i no deixar de parlar amb Catalunya Sí que es Pot i la CUP".

NO AL CAMÍ D'UNIÓ

MES aposta per aquesta coalició àmplia i descarta del tot presentar-se en solitari tenint en compte el paper que ha d'afrontar Unió, que s'ha quedat sense representació al Parlament després de trencar amb CDC i anar en solitari als comicis: "Sols no ens presentarem. Ja hem vist l'opció d'Unió i, per tant, no creiem que s'hagi de fer el mateix".

Partits com el PSOE volen que la pròxima legislatura sigui la de la reforma constitucional i, tot i que Casamitjana no confia en aquest projecte polític, conclou que Junts pel Sí mai pot tancar-se a negociar mentre Catalunya no sigui independent i "el terreny de joc sigui l'espanyol".

Casamitjana ha admès que ara el més prioritari són les negociacions que la seva coalició està mantenint amb la CUP per iniciar la legislatura i tancar el debat d'investidura, però ha calculat que a "finals de mes" s'hauran d'asseure tots els membres de Junts pel Sí per abordar les generals.

Sobre la negociacions per a la investidura, confia que Junts pel Sí i la CUP signaran un acord per iniciar el procés constituent al qual les dues formacions es van comprometre davant dels seus electors, i dóna suport sense fissures que Mas torni a ser president: "Sense Mas no hi ha procés".

RESULTATS PSC

MES va néixer a principis d'any com a escissió del PSC --la mateixa Casamitjana va ser alcaldessa de Roses (Girona) sota les sigles dels socialistes-- i a les catalanes del 27S va entrar a formar part de Junts pel Sí.

Casamitjana ha apuntat que l'aliança amb CDC és conjuntural per la voluntat de culminar el procés sobiranista, i ha assegurat que, en una Catalunya independent, MES apostaria per crear el "gran partit de les esquerres catalanes" que podria denominar-se Partit Català d'Europa.

S'ha mostrat molt crítica amb el PSOE per no acceptar el terme nació per a Catalunya i també molt crítica amb el PSC per permitir-ho: "No sé exactament en quin partit vaig militar. Ens hem plantejat demanar-los les sigles 'PSC' per quedar-nos-les nosaltres. Els verdaders som nosaltres. Ells que es busquin un altre nom".

La presidenta de MES considera que el seu expartit ha perdut el seu ADN original i la credibilitat que la va portar a tenir més de 50 diputats al Parlament, i conclou: "Ballen --Iceta-- per sortir a les notícies. Com és possible que aquest senyor em pugui representar? Ni ballant ho aconseguiran".