Publicat 8/12/2019 10:46:00 +01:00CET

Més de 500 treballadores de la llar i les cures es formen en drets laborals i igualtat

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós.
EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO

Oriol Amorós en destaca la "voluntat enorme" per progressar

BARCELONA, 8 des. (EUROPA PRESS) -

Més de 500 treballadores de la llar i les cures s'han format en drets laborals i igualtat aquest any, a través de cursos organitzats per la Generalitat i CCOO de Catalunya.

En una entrevista d'Europa Press, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha destacat la "voluntat enorme" de les treballadores de la llar i les cures --sector molt feminitzat i en què predominen persones migrades, moltes vegades en situació irregular-- per formar-se i progressar socialment.

Aquests cursos arriben després de jornades de treball dures i llargues, sobretot per aquelles que estan internes a la casa del seu ocupador i només tenen un dia de descans a la setmana, per la qual cosa els cursos s'adapten als seus horaris i es fan quan tenen festa, principalment les tardes dels dissabtes o els diumenges.

Van a classe per aprendre català i coneixements sobre la societat en què viuen i treballen, però també per saber quins drets tenen com a treballadores de la llar i per formar-se en seguretat laboral, i aborden des de com prevenir malalties professionals i evitar accidents fins a com utilitzar determinats productes tòxics de neteja.

La secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat ha organitzat mòduls formatius durant aquest any per a 320 dones que treballen en el sector de les cures, mentre que el sindicat, a través del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (Cite), ha impulsat cursos per a aquest perfil de treballadores que han beneficiat 230 dones.

Amorós ha explicat que en els cursos d'aquest any s'ha inclòs formació en igualtat i apoderament femení, gràcies a un acord del Govern per millorar les condicions de treball de la llar i les cures que es va aprovar a l'abril.

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Amorós ha ressaltat que les treballadores de la llar i les cures són víctimes moltes vegades d'assetjament i abús i que, en aquests cursos, se'ls ensenya què és la violència masclista i com identificar-la, quines lleis existeixen per a les víctimes i quins serveis de protecció hi ha: "Pot semblar una cosa molt òbvia, però no ho és".

"Els abusos es produeixen sempre en situacions de desigualtat i opacitat, i les dones que treballen d'internes moltes vegades es troben en situacions així. Hi ha situacions que viuen que han de saber que són situacions d'assetjament i que no són tolerables", ha dit.