Publicat 08/06/2024 12:01

Més de 4.000 candidats opten a ocupar els 61 escons que triarà Espanya al Parlament Europeu

Paperetes electorals
Lorena Sopêna - Europa Press

MADRID, 8 juny (EUROPA PRESS) -

Un total de 4.168 candidats de 34 partits i coalicions es presenten a les eleccions d'aquest diumenge per ocupar algun dels 61 escons que corresponen a l'Estat espanyol al Parlament Europeu.

Una xifra molt superior pel que fa a la de les eleccions europees de l'any 2019, en les quals es van presentar un total de 1.902 candidats, si bé en aquella ocasió Espanya optava a 54 eurodiputats, set menys que aquest any, però que després del Brexit van passar a ser 59 europarlamentaris.

Aquells que resultin triats aquest diumenge rebran una assignació mensual de 10.075,18 euros bruts als quals cal afegir els 4.950 euros mensuals de dietes per a despeses generals. A més, aquells que finalment ocupin un escó al Parlament Europeu també rebran 350 euros diaris pel que es coneix com a "dieta d'estada", una quantia dedicada a cobrir l'allotjament i el menjar els dies que vagin a Brussel·les.

D'altra banda, pel que fa al transport, els diputats triats també tindran dret al fet que el Parlament Europeu els cobreixin les despeses de viatge per poder participar en les reunions plenàries, en les comissions o en les reunions de grup que tinguin lloc a Brussel·les o Estrasburg.

QUI S'HI PRESENTA?

Les més de quatre mil persones que opten a ocupar un escó a Europa estaran repartides en 34 candidatures proclamades per la Junta Electoral Central, entre les quals hi ha les dels principals partits amb representació parlamentària, com el PSOE, que anirà encapçalat per la vicepresidenta Teresa Ribera; el PP, amb l'exministra Dolors Montserrat, o Vox, que repeteix candidatura amb Jorge Buxadé com a número u.

Sumar, que ha reunit bona part dels seus socis de les generals del 23 de juliol (En Comú, IU, Més Madrid, Compromís i Chunta Aragonesista, entre d'altres), es presentarà per primer cop a unes eleccions internacionals i ho farà amb la llista encapçalada per Estella Galán, directora de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), mentre que Podem concorre en solitari amb l'exministra Irene Montero com a número u.

Ciutadans, que fa cinc anys va aconseguir vuit escons, torna a unes eleccions d'àmbit estatal després del seu desastre de les eleccions locals del 2023 i la seva retirada de les últimes generals amb Jordi Cañas com a cap de llista. En paral·lel, exdirigents del partit taronja estaran darrere de dues llistes més: Cree, el nou projecte d'Edmundo Bal, i Esquerra Espanyola, on han recalat l'eurodiputada Soraya Rodríguez, el procurador de Castella i Lleó Francisco Igea i un altre exdirigent d'UPyD, Gorka Maneiro.

ALIANCES DE PARTITS TERRITORIALS

Aquestes eleccions es regeixen pel sistema de circumscripció única, per tant les formacions territorials es veuen obligades a unir forces per tenir possibilitat d'aconseguir un escó a Estrasburg.

Per a aquest diumenge, ERC, Bildu i el BNG han optat per repetir la seva aliança Ara Repúbliques, mentre que els nacionalistes del PNB i Coalició Canària concorren com a Coalició per una Europa Solidària (CEUS), i Junts es presenta com a Junts i Lliures per Europa (Junts UE).

Una altra coalició amb aspiracions per a aquesta jornada electoral és la de l'Espanya Oblidada (Existeix) que engloba partits locals de l'anomenada Espanya Buidada, les formacions independents municipals d'UCIN i el partit Per un Món Més Just (PUM+J) i aniran encapçalats per l'exdiputat Tomás Guitarte (Terol Existeix).

ELS EXTRAPARLAMENTARIS

Aquests comicis també solen ser una bona ocasió per a aquelles formacions sense representació parlamentària o aquelles que volen fer el salt a nivell nacional. En aquesta ocasió, entre aquests partits s'estrena l'agrupació "S'ha Acabat la Festa", encapçalada pel youtuber polític Alvise Pérez, que en el seu moment va estar proper a Vox, i que recentment va ser un dels que va promoure algunes manifestacions a Ferraz contra el PSOE.

També es presentaran per primer cop a uns comicis Sobirania Alimentària Espanyola (SAE), un partit que segueix la petja de les tractorades, amb agricultors i ramaders de tota Espanya. El seu objectiu és defensar els interessos del sector primari i dels consumidors i aniran encapçalats per l'avicultor Alexis Codesal.

Entre els clàssics extraparlamentarios hi haurà partits com l'animalista PACMA, que va aconseguir prop de 29.500 vots l'any 2019, la plataforma Retallades Zero, que té el suport de diverses personalitats de la cultura, el partit 'paneuropeu' Volt o el Front Obrer, entre d'altres. I també hi haurà espai per a aquelles formacions de tall més local com la iniciativa ciutadana Ara Andalusia, integrada d'una banda d'Endavant Andalusia i que encapçala l'historiador Javier García Fernández.





www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés