Publicat 9/11/2019 18:14:16 +01:00CET

Més de 300 ciutadans cedeixen el seu vot a fills de migrants sense la nacionalitat en la campanya #VotarEsUnDerecho

Una família passeja de la mà per un carrer de Madrid.
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

Aquest col·lectiu denuncia el "maltractament institucional", reivindica el seu dret a vot i demana a abstencionistes que els el donin

MADRID, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

Fills d'immigrants que resideixen a Espanya però no tenen la nacionalitat espanyola reivindiquen de nou el seu dret a vot davant la convocatòria electoral d'aquest diumenge, 10 de novembre, i demanen una altra vegada als ciutadans que tenen pensat abstenir-se en aquests comicis que els el cedeixin. Fins al moment, almenys 306 persones han donat el seu vot i 308 l'han sol·licitat.

Amb motiu de les eleccions generals, aquest col·lectiu ha tornat a engegar la campanya #VotarEsUnDerecho amb la qual denuncien "les traves i obstacles" que tenen els fills de migrants per aconseguir la nacionalitat espanyola.

En declaracions a Europa Press, la impulsora de la campanya, Safia El Aaddam, ha denunciat el "racisme institucional" que sofreix el col·lectiu i el "retard" de la burocràcia espanyola en els tràmits de la nacionalitat. Aquesta jove és filla d'immigrants marroquins i, a pesar que va néixer a Espanya encara no té la nacionalitat, cosa que li impedeix el dret al vot encara que viu aquí des de fa més de 20 anys.

En el seu cas, porta provant de tenir-la des dels 18 anys, però li demanen fer l'examen de l'Institut Cervantes, que és obligatori superar i té un cost econòmic. "No el faré perquè seria trair els meus principis i el meu activisme i participar d'una burocràcia i unes traves que ens posen a les persones migrants. Crec que no he de fer l'examen perquè he nascut aquí", ha remarcat.

"Si tenim les mateixes obligacions llavors necessitem tenir els mateixos drets", ha afirmat. Al seu parer, "cal reflexionar sobre què és el sufragi universal i reconèixer que és un dret universal de totes les persones, independentment que tinguin la nacionalitat espanyola o no".

A través de la pàgina web 'votaresunderecho.es', tota persona que ho desitgi pot 'donar' el seu vot, mentre que els qui no poden votar per la seva situació administrativa poden 'rebre'l' dels qui el donen. Es tracta d'una base de dades que posa en contacte gent que tenint el dret prefereix no votar, amb persones que volen votar, però no poden.

Segons l'última macroenquesta electoral feta pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicada dimarts passat, un 20,3% dels enquestats no té decidit encara el seu vot pel 10N; un 11,8% té pensat abstenir-se i no votar; i un 3,2% diu que "no sap" qui votarà.

Safia ha destacat que, de cara a aquesta nova convocatòria electoral, "la gent està enfadada i no vol tornar a votar". En aquest context, la iniciativa es mourà en xarxes socials amb especial força durant la setmana prèvia a les eleccions.

En la convocatòria del 28 d'abril --quan la iniciativa #VotarEsUnDerecho ja es va llançar--, va ser precisament durant els últims dies quan les sol·licituds i donacions de vot "es van disparar", tal com ha precisat la jove. En aquella ocasió, més de 1.600 fills de migrants sense la nacionalitat van sol·licitar poder votar a través d'aquesta plataforma, i unes 900 persones van donar el seu vot.

Pel 10N, hi ha 306 persones que ja s'han registrat per cedir el seu vot, i 308 que l'han demanat, segons les dades actualitzades facilitades a Europa Press. Fins al moment, les peticions són de persones de diverses províncies d'Espanya i la majoria són de persones joves, segons ha manifestat la jove.

Encara que hi ha algunes excepcions, la nacionalitat espanyola és un requisit per poder exercir el dret al vot. Els ciutadans de la Unió Europea sí poden votar en les eleccions locals i en les europees. A més, des de l'any 2011, també poden fer-ho en les municipals els estrangers procedents de 12 països amb els quals Espanya té convenis, així com estar empadronats i tenir almenys cinc anys de residència legal.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés