Publicat 15/07/2014 13:08

Més de 23.000 pimes catalanes van desaparèixer el 2012, gairebé sis vegades més que l'any anterior

Josep González, presidente de Pimec
EUROPA PRESS

Pimec constata que el 2012 va ser el pitjor any de la crisi i veu un punt d'inflexió en el 2014

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

Durant el 2012 es van destruir a Catalunya 23.219 petites i mitjanes empreses, gairebé sis vegades més que les que van desaparèixer l'any anterior (4.377), segons l'Anuari de la pime catalana 2014 de la patronal Pimec i Banc Sabadell, presentat aquest dilluns en roda de premsa.

El president de la patronal, Josep González, ha pronosticat que les dades del 2013 continuaran sent negatives, basant-se en les xifres de situacions concursals --que ha lamentat que comporten, en un 90% dels casos, el tancament de les empreses--, tot i que ha constatat que s'ha tocat fons i ha augurat que el 2014 representarà un "any d'inflexió".

El director de l'Observatori de la pime de Pimec, Modest Guinjoan, ha assegurat que el 2012 va ser l'exercici més dur dels últims anys "sens dubte", i ha confiat que el 2013 sigui l'últim en què es mantingui aquest ritme de destrucció, ja que suposa una descapitalització molt important de Catalunya.

Les pimes catalanes van continuar perdent pes en l'economia el 2012: a la destrucció d'empreses s'hi summa la caiguda de treballadors (-4,9%) i del valor afegit brut (VAB) (-1,7%), mentre que la productivitat per empleat va créixer un 3,4%, l'única dada positiva de l'any.

MILLORS DADES PER A LES EXPORTADORES

L'Anuari constata que les pimes catalanes que exporten presenten més bones dades que les que no ho fan: tenen tres vegades més de treballadors, sis vegades més d'ingressos d'explotació i quatre vegades més d'actius; a més, registren més bons rendiments tant econòmics com financers.

Les mitjanes empreses són les que més exporten: un 42,3% del total, respecte del 20,2% de les petites i el 5,4% de les micro; i, per sectors, és la indústria la que concentra més pimes exportadores (un 26,2% del total), sobretot en els subsectors de la química, material de transport i tèxtil, cuir i confecció.

Tot i això, l'informe reflecteix que les pimes se situen en uns nivells d'exportació molt inferiors als de les grans empreses, per la qual cosa González ha reclamat més recursos públics en aquest sentit, ja que ha retret que s'hagin reduït les partides pressupostàries per impulsar la internacionalització empresarial els últims anys.

També ha reclamat més mesures per ajudar les empreses en els àmbits d'accés a finançament i de fiscalitat, i ha assegurat que si la situació està millorant aquest any és perquè hi ha un "efecte rebot" perquè s'ha tocat fons, però no perquè s'hagin impulsat mesures que ho hagin propiciat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés