Publicat 04/12/2019 10:07

Mertixell Batet acudirà a Zarzuela per informar el Rei, qui ja podrà preparar la ronda de contactes per a la investidura

El rei Felip VI rep la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, al Palau de la Zarzuela per preparar la ronda de consultes amb els partits polítics, 12 de setembre del 2019.
Pool - Archivo

Després presidir la primera reunió de la Mesa del Congrés, que fixar el termini per a la constitució dels grups parlamentaris

MADRID, 4 des. (EUROPA PRESS) -

La reelegida presidenta del Congrés, Meritxell Batet, acudir aquest dimecres al palau de la Zarzuela per informar el cap de l'Estat de la constitució de la cambra baixa i perqu pugui preparar la tradicional ronda de consultes amb els partits que han obtingut representació a la cambra per decidir a qui encarrega sotmetre's a la sessió d'investidura.

En concret, segons han precisat fonts parlamentries, Felipe VI ha citat Batet aquest dimecres a les onze del matí. Com va passar al mes de maig, quan es va constituir el Congrés després de les eleccions del 28 d'abril, la presidenta acudir al palau un dia després de l'elecció.

Després d'acudir-hi, a la una de la tarda, Batet presidir la primera reunió de la Mesa del Congrés, que ha estat elegida en la sessió constitutiva d'aquest dimarts. Previsiblement en aquesta cita es fixar el termini per a la constitució dels grups parlamentaris que funcionaran en aquesta XIV Legislatura.

En aquest cas a la ronda de consultes del Rei podran acudir més de vint partits i encara no se sap si aquestes reunions es convocaran abans o després del 6 de desembre, quan tindr lloc al Congrés la tradicional recepció institucional amb motiu del Dia de la Constitució.

Per fixar aquestes reunions també ser decisiu saber si finalment Felipe VI és l'encarregat de representar Espanya en la presa de possessió com a president d'Argentina d'Alberto Fernández, prevista pel 10 de desembre.

ELS GRUPS, EL 12 DE DESEMBRE

En qualsevol cas, es calcula que el 12 de desembre acabar el termini de cinc dies hbils per formar els grups parlamentaris de la cambra, seguint les previsions reglamentries. Aquest termini comena després de la constitució del Congrés i té en compte que per mig hi ha dos dies festius: el 6 i el 9 de desembre, perqu a Madrid es passa a dilluns el festiu de la vigília, Dia de la Immaculada Concepció.

Després, la Mesa del Congrés haur de ratificar els grups parlamentaris per constituir la junta de portaveus, que és l'rgan que ordena les sessions plenries i, per tant, el ple d'investidura, quan es convoqui.

Així doncs, la setmana del 16 de desembre es preveu que ser la primera en qu es podr convocar un ple, perqu ja estaran constituts els grups parlamentaris i la junta de portaveus. Més enll d'aquestes qüestions formals, tot dependr de si per a llavors el PSOE i Podem han aconseguit sumar suports suficients per garantir la investidura del socialista.

En particular la data es fixar en funció de com es desenvolupin les negociacions obertes amb ERC, la posició dels quals és decisiva. Si no hi ha acord a mitjan desembre, és previsible que el ple d'investidura es convoqui al gener, després de les festes de Nadal.

NO ANIR Al PLE SI NO TÉ SUPORTS

Divendres passat, la portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá va assegurar que el candidat del PSOE no compareixer per demanar la confiana de la cambra si no té els suports i les abstencions que li garanteixin sortir elegit. "No acudirem a una investidura fallida", va dir.

Ser investit president aquell candidat que aconsegueixi la confiana del Congrés per alguna d'aquestes dues vies: en la primera votació si suma la majoria absoluta (176 diputats) o en una segona, 48 hores després, si obté més vots a favor que en contra.

Tot i que Sánchez arribi a la investidura amb garanties d'xit, sempre caldr tenir en compte per fixar la data d'aquesta primera votació el risc, tot i que sigui mínim, d'una nova repetició electoral. En cas que no fructifiqués cap investidura, les Corts es dissoldrien perqu es complirien dos mesos d'aquesta data per celebrar eleccions 47 dies després.

TRIAR LA DATA SENSE OBLIDAR EL RISC DE FRACS

Així, com s'acostuma a votar en diumenge, la data d'aquesta sessió plenria ha d'elegir-se comptant amb que en aquest trnsit hi ha dos mesos consecutius de 31 dies (desembre i gener) i un mes de febrer amb 29 dies.

Si Sánchez aconsegueix ser investit en aquest primer ple, podria prendre possessió el cap de setmana anterior a Nadal i nomenar immediatament els seus ministres. Així es podr celebrar la sessió solemne d'obertura de legislatura, presidida pel Rei, cosa que no s'espera fins al gener.

No obstant aix, les compareixences dels nous ministres en les respectives comissions del Congrés per exposar els seus plans no podran celebrar-se fins al gener. En primer lloc, els grups parlamentaris han d'arribar a un acord sobre la composició de les comissions, després aquestes han de constituir-se i després la Mesa del Congrés ha d'autoritzar expressament que es reuneixin, perqu el gener és inhbil a efectes parlamentaris segons la Constitució.

Per contra, si el candidat socialista no aconsegueix ser investit en aquest debat, després de la primera votació fallida comena un termini de dos mesos per a possibles nous intents. Aix implica que, si hi hagués un fracs a mitjan desembre --com va passar amb les investidures fallides de Pedro Sánchez al mar del 2016 i al juliol del 2019--, i si no s'aconseguís una alternativa viable en els dos mesos posteriors, caldria dissoldre les Corts una altra vegada a mitjan febrer i s'haurien de celebrar noves eleccions.