Publicat 4/12/2019 10:07:54 +01:00CET

Mertixell Batet acudirà a Zarzuela per informar el Rei, qui ja podrà preparar la ronda de contactes per a la investidura

El rei Felip VI rep la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, al Palau de la Zarzuela per preparar la ronda de consultes amb els partits polítics, 12 de setembre del 2019.
Pool - Archivo

Després presidirà la primera reunió de la Mesa del Congrés, que fixarà el termini per a la constitució dels grups parlamentaris

MADRID, 4 des. (EUROPA PRESS) -

La reelegida presidenta del Congrés, Meritxell Batet, acudirà aquest dimecres al palau de la Zarzuela per informar el cap de l'Estat de la constitució de la cambra baixa i perquè pugui preparar la tradicional ronda de consultes amb els partits que han obtingut representació a la cambra per decidir a qui encarrega sotmetre's a la sessió d'investidura.

En concret, segons han precisat fonts parlamentàries, Felipe VI ha citat Batet aquest dimecres a les onze del matí. Com va passar al mes de maig, quan es va constituir el Congrés després de les eleccions del 28 d'abril, la presidenta acudirà al palau un dia després de l'elecció.

Després d'acudir-hi, a la una de la tarda, Batet presidirà la primera reunió de la Mesa del Congrés, que ha estat elegida en la sessió constitutiva d'aquest dimarts. Previsiblement en aquesta cita es fixarà el termini per a la constitució dels grups parlamentaris que funcionaran en aquesta XIV Legislatura.

En aquest cas a la ronda de consultes del Rei podran acudir més de vint partits i encara no se sap si aquestes reunions es convocaran abans o després del 6 de desembre, quan tindrà lloc al Congrés la tradicional recepció institucional amb motiu del Dia de la Constitució.

Per fixar aquestes reunions també serà decisiu saber si finalment Felipe VI és l'encarregat de representar Espanya en la presa de possessió com a president d'Argentina d'Alberto Fernández, prevista pel 10 de desembre.

ELS GRUPS, EL 12 DE DESEMBRE

En qualsevol cas, es calcula que el 12 de desembre acabarà el termini de cinc dies hàbils per formar els grups parlamentaris de la cambra, seguint les previsions reglamentàries. Aquest termini comença després de la constitució del Congrés i té en compte que per mig hi ha dos dies festius: el 6 i el 9 de desembre, perquè a Madrid es passa a dilluns el festiu de la vigília, Dia de la Immaculada Concepció.

Després, la Mesa del Congrés haurà de ratificar els grups parlamentaris per constituir la junta de portaveus, que és l'òrgan que ordena les sessions plenàries i, per tant, el ple d'investidura, quan es convoqui.

Així doncs, la setmana del 16 de desembre es preveu que serà la primera en què es podrà convocar un ple, perquè ja estaran constituïts els grups parlamentaris i la junta de portaveus. Més enllà d'aquestes qüestions formals, tot dependrà de si per a llavors el PSOE i Podem han aconseguit sumar suports suficients per garantir la investidura del socialista.

En particular la data es fixarà en funció de com es desenvolupin les negociacions obertes amb ERC, la posició dels quals és decisiva. Si no hi ha acord a mitjan desembre, és previsible que el ple d'investidura es convoqui al gener, després de les festes de Nadal.

NO ANIRÀ Al PLE SI NO TÉ SUPORTS

Divendres passat, la portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá va assegurar que el candidat del PSOE no compareixerà per demanar la confiança de la cambra si no té els suports i les abstencions que li garanteixin sortir elegit. "No acudirem a una investidura fallida", va dir.

Serà investit president aquell candidat que aconsegueixi la confiança del Congrés per alguna d'aquestes dues vies: en la primera votació si suma la majoria absoluta (176 diputats) o en una segona, 48 hores després, si obté més vots a favor que en contra.

Tot i que Sánchez arribi a la investidura amb garanties d'èxit, sempre caldrà tenir en compte per fixar la data d'aquesta primera votació el risc, tot i que sigui mínim, d'una nova repetició electoral. En cas que no fructifiqués cap investidura, les Corts es dissoldrien perquè es complirien dos mesos d'aquesta data per celebrar eleccions 47 dies després.

TRIAR LA DATA SENSE OBLIDAR EL RISC DE FRACÀS

Així, com s'acostuma a votar en diumenge, la data d'aquesta sessió plenària ha d'elegir-se comptant amb que en aquest trànsit hi ha dos mesos consecutius de 31 dies (desembre i gener) i un mes de febrer amb 29 dies.

Si Sánchez aconsegueix ser investit en aquest primer ple, podria prendre possessió el cap de setmana anterior a Nadal i nomenar immediatament els seus ministres. Així es podrà celebrar la sessió solemne d'obertura de legislatura, presidida pel Rei, cosa que no s'espera fins al gener.

No obstant això, les compareixences dels nous ministres en les respectives comissions del Congrés per exposar els seus plans no podran celebrar-se fins al gener. En primer lloc, els grups parlamentaris han d'arribar a un acord sobre la composició de les comissions, després aquestes han de constituir-se i després la Mesa del Congrés ha d'autoritzar expressament que es reuneixin, perquè el gener és inhàbil a efectes parlamentaris segons la Constitució.

Per contra, si el candidat socialista no aconsegueix ser investit en aquest debat, després de la primera votació fallida comença un termini de dos mesos per a possibles nous intents. Això implica que, si hi hagués un fracàs a mitjan desembre --com va passar amb les investidures fallides de Pedro Sánchez al març del 2016 i al juliol del 2019--, i si no s'aconseguís una alternativa viable en els dos mesos posteriors, caldria dissoldre les Corts una altra vegada a mitjan febrer i s'haurien de celebrar noves eleccions.