Actualitzat 18/09/2018 19:45

Meritxell Borràs descriu en un llibre la duresa de la presó i demana la llibertat dels presos

President de la Generalitat Quim Torra, exconsellera Meritxell Borràs
GENERALITAT DE CATALUNYA

Insta els seus adversaris polítics a llegir-lo i a "empatitzar" amb els reclusos

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

L'exconsellera de Governació de la Generalitat Mertixell Borràs ha presentat aquest dimarts el llibre '34 dies de tardor i 1 de primavera' (Símbol Editors), un dietari que evoca el seu pas per la presó i el procés judicial en què està immersa al costat d'altres líders sobiranistes: "És molt dur".

Abrigallada en l'acte de presentació pel president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que mai s'hauria imaginat acabar a la presó i ha resumit així la seva experiència al centre penitenciari d'Alcalá Meco (Madrid) al costat de l'exconsellera Dolors Bassa: "Terrible, la presó és terrible".

Borràs va ser consellera del Govern de Carles Puigdemont fins al seu cessament amb l'aplicació de l'article 155; el 2 de novembre del 2017 va ingressar a la presó en la qual va estar fins al 4 de desembre i no va ser entre els exconsellers que van reingressar a la presó al març d'aquest any.

L'exconsellera ha criticat que és "molt injusta" la situació dels dirigents que segueixen a la presó preventiva, i ha demanat la seva llibertat per considerar que cap dels membres d'aquell Govern català ha comès cap delicte.

Aspira al fet que el seu llibre sigui llegit pels seus adversaris polítics i també per ciutadans que no comparteixen el projecte polític de la independència, i ha argumentat que l'"exercici d'empatitzar i d'escoltar és necessari".

JUTGE LAMELA

Borràs se'n va anar al principi a Bèlgica amb altres membres del Govern català, entre ells Puigdemont, però va decidir tornar i comparèixer davant l'Audiència Nacional per considerar que no havia infringit cap llei i perquè confiava que quedaria en llibertat.

Ha admès que en aquells moments no estava clar que quedar-se al país belga fos beneficiós: "No sabíem si Bèlgica ens repatriaria. Quedar-se allà era un risc considerable; si et retornaven a Espanya, la pena podria ser superior".

De la seva primera compareixença davant la jutge Lamela, que ja no instrueix el seu cas, ha assegurat que la magistrada no la va mirar a la cara ni una sola vegada en tota la seva declaració i que va tenir la sensació de que ni tan sols "va escoltar".

Borràs ha explicat que del seu pas per la presó va néixer la seva amistat amb l'exconsellera Dolors Bassa, que encara està a la presó preventiva, i en l'acte s'ha llegit una carta de la pròpia Bassa --llegida per la germana-- en la qual afirma: "L'única cosa positiva d'aquests mesos ha estat la teva amistat".

PETICIÓ DE MATRIMONI

També ha relatat que el seu pas per la presó va derivar que la seva actual parella li demanés matrimoni estant ella presa: al no estar casats, només se'ls estava permès parlar a través d'un vidre, una situació que tots dos detestaven.

Borràs ha assegurat que la majoria del personal de presons amb el qual va tractar eren "bona gent" que no entenien la seva situació, encara que també va haver de bregar amb algunes d'aquestes persones que no tractaven bé la població reclusa, per ser unes amargades de la vida, ha descrit.

L'exconsellera va renunciar a estar a les llistes de JxCat a les eleccions catalanes de finals de 2017, i aquest dimarts ha assegurat que és una decisió que ja estava presa abans del procés judicial, perquè considera que no és bo "eternitzar-se" en política.

Borràs sent "por" de no tenir un judici just, i ha lamentat que hi hagi certs dirigents com l'expresident del Govern central José María Aznar que els donin per condemnats, sense respectar la presumpció d'innocència, segons ella.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés