Publicat 17/5/2019 15:09:08 +02:00CET

Meritxell Batet, d'independent en el PSC al cercle de confiança de Sánchez i a la Presidència del Congrés

28A.- El PSC arrabassa la província de Barcelona a EnComúPodem en obtenir 9 diputats
EUROPA PRESS

MADRID, 17 maig (EUROPA PRESS) -

Meritxell Batet Lamaña, proposada per Pedro Sánchez per presidir el Congrés en la nova legislatura, ha format part de l'equip del líder del PSOE des del juliol del 2014 i va ser la número dos de la llista del PSOE per Madrid amb la qual Sánchez va aspirar per primera vegada a la Presidència del Govern espanyol.

Nascuda a Barcelona el 19 de març del 1973, Batet és llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, on va cursar estudis de doctorat i va exercir de professora de Dret Constitucional. Entre el 2001 i 2004 va dirigir la Fundació Carles Pi i Sunyer, un espai d'estudi sobre l'àmbit del govern local, i en les eleccions del 2004 va concórrer per primer vegada al Congrés per Barcelona, llavors com a independent en el PSC.

Van ser les eleccions que va guanyar el socialista José Luis Rodríguez Zapatero i al Congrés va tenir un paper rellevant en la Comissió Constitucional. El 2008 es va afiliar al PSC i en les eleccions d'aquell any ja va repetir escó per Barcelona, però ja no figurava com a independent.

Amb el PSC va repetir escó en les generals del 2011 i, juntament amb la resta de diputats socialistes catalans, es va desmarcar del PSOE d'Alfredo Pérez Rubalcaba en dues votacions sobre el dret d'autodeterminació.

VA DONAR SUPORT A MADINA PERÒ SÁNCHEZ LA VA REPESCAR

En les primàries del 2014 pel lideratge del PSOE, Meritxell Batet va donar suport a Eduardo Madina, però el guanyador d'aquells comicis interns, Pedro Sánchez, va decidir concedir-li la Secretaria d'Estudis i Programes de la seva primera Executiva Federal del PSOE.

Des de llavors forma part del cercle de confiança del líder del PSOE, que fins i tot la va triar número dos de la llista per Madrid amb la qual aspirava per primera vegada a La Moncloa. Quan es van repetir les eleccions el 2016, el primer lloc de la llista del PSOE per Barcelona estava vacant, perquè Carme Chacón havia renunciat a la reelecció, i la direcció socialista el va oferir a Batet.

Com la resta de diputats del PSC, Meritxell Batet va trencar també la disciplina de grup en la investidura de Mariano Rajoy en rebutjar l'abstenció ordenada per la gestora del PSOE i secundar el 'No és No' que havia popularitzat Pedro Sánchez. Aquest vot li va costar la sortida de la direcció del Grup Socialista.

Després del retorn de Pedro Sánchez al lideratge del PSOE, Batet va tornar a la direcció parlamentària del PSOE al Congrés i després de la moció de censura el líder del PSOE la va avisar per al seu Govern espanyol com a ministra de Política Territorial, amb un paper rellevant en les relacions amb Catalunya.

TERCERA AUTORITAT DE L'ESTAT

Ara puja un esglaó més en accedir a la Presidència del Congrés, la tercera autoritat de l'Estat que de vegades substitueix la Corona o el Govern de l'Estat en actes internacionals i preses de possessió de caps d'Estat. És la primera catalana que presideix la Cambra baixa des de la dictadura.

Batet, divorciada i mare de dues filles bessones, va estar casada durant deu anys amb José María Lassalle, un destacat diputat del PP que va ser secretari d'estat de Cultura amb Mariano Rajoy.