Actualitzat 05/02/2015 12:47

Bustos es nega a declarar davant de la jutge pels 70 rellotges regalats a polítics

El exalcalde de Sabadell Manuel Bustos abandona el juzgado de Sabadell
Foto: EUROPA PRESS

Es remet a un portaveu que defensa el caràcter "institucional" dels regals de la FMC

SABADELL (BARCELONA), 5 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos s'ha acollit aquest dijous al dret a no declarar davant de la jutge que investiga el cas Mercuri i que el va citar com a imputat per presumpta malversació per utilitzar presumptament fons públics de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per regalar 70 rellotges a polítics quan presidia aquesta entitat.

   Bustos no ha volgut tampoc atendre els mitjans de comunicació a la sortida del Jutjat i s'ha referit a una "nota" de premsa --lliurada poc després-- i a les explicacions del regidor de Sabadell Luis Monge, que ha exercit com el seu portaveu, qui ha justificat la negativa de l'exalcalde a declarar davant de la jutge perquè considera que la competència per jutjar-lo no correspon a la demarcació dels jutjats d'aquest municipi.

   La jutge Beatriz Faura veu indicis que el juliol del 2011 la FMC utilitzés fons de l'entitat per a la compra de 70 rellotges Calvin Klein per un preu total de 14.060 euros, que es van comptabilitzar com a "publicitat i propaganda", i que es van regalar a polítics que acabaven mandat en el consell de l'entitat.

   A través de la nota de premsa i del seu portaveu, Bustos defensa que no són rellotges de luxe sinó "d'un preu raonable" --ronden els 200 euros--, que van ser un regal institucional i que es tracta d'una pràctica habitual tant en empreses privades com entitats públiques.

   "En cap cas són rellotges de luxe, és un regal institucional. No estem parlant d'articles de luxe, l'article de luxe és una altra cosa", ha valorat el regidor, que ha afegit que en cap cas es van usar fons destinats a formació per a aquesta compra.

   Afegeixen que de la compra dels rellotges es van encarregar els serveis tècnics de la FMC: "És absurd pensar que un regal 'institucional' el comprés el mateix president de l'entitat i que fos ell qui decidís a quina partida es carregava", recull la nota de premsa.

   Aquesta compra de rellotges va ser carregada sota el concepte comptable de 'publicitat i propaganda' repercutit en el capítol "formació i seminaris", segons la sentència d'imputació, però Bustos defensa a la seva nota que es tracta d'un error d'interpretació.

   "El pla general comptable preveu el concepte de 'publicitat i propaganda' i allà es va ubicar i comptabilitzar correctament el pagament d'aquest obsequi institucional. Si els investigadors ho haguessin comprovat, haguessin pogut constatar que totes les partides de formació estan justificades i en cap d'elles consten, òbviament, els rellotges", afegeix el comunicat.

   Al·lega també que la Federació de Municipis és una entitat privada, tot i que la jutge recorda en la seva sentència que els seus fons són d'origen públic en més d'un 90%, procedents d'ajuntaments, diputacions i consells comarcals, entre d'altres.

   Després de Bustos, aquest dijous al matí està citat a declarar també com a imputat l'exsecretari general de la FMC, Adolfo Moreno, i a continuació el comptable de l'entitat.

LA COMPRA

   La sentència de la jutge recorda que el pagament final i la retirada dels rellotges es van produir tres dies abans de la celebració del XX Consell Nacional de la FMC el 22 de juliol i que aquest estava format per 66 membres, "existia per tant una diferència mínima de quatre rellotges".

   La comanda va ser de 50 rellotges de model d'home i 20 més de dona, quan el consell nacional de la federació del 2007 al 2011 estava format per 50 homes i 16 dones, "de manera que s'haurien adquirit quatre rellotges de dona que presumptament no s'haurien lliurat com a obsequi".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés