Publicat 29/05/2021 16:30CET

Mercè Conesa afirma que presentaran una proposta "potent" de l'Hermitage amb el Liceu i és optimista

Archivo - Arxivo - La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Afirma que han estat escrupolosos amb la llei i que ara són "capaços" de millorar la proposta

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha afirmat que en un mes presentaran a l'Ajuntament un nou projecte potent per al museu Hermitage a la Nova Bocana, després de la negativa municipal, i que integrarà també el Liceu i les noves tecnologies: "Els convencerem. No en tinc cap dubte. Sóc molt optimista".

"L'Ajuntament ha dit que aquest projecte no té el seu vistiplau però ens dona un temps per presentar un nou projecte. Per tant, no veiem la porta tancada", ha dit aquest dissabte en una entrevista de Rac1 que ha recollit Europa Press.

No obstant això, ha advertit que aquest projecte és possible perquè hi ha una inversió al darrere --no l'administració pública--, i "els inversors posen 'deadlines' perquè porten molts anys i veuen moltes declaracions contràries", de manera que el Port ha de donar-los garanties.

ELS INVERSORS

En preguntar-se-li si la inversió està en risc, ha respost que per això va aprovar el projecte: "Perquè la inversió estava en risc. I volem assegurar als inversors que el Port actua complint els tràmits administratius, i volem assegurar la inversió; no només per a l'Hermitage, sinó per a una proposta cultural global, i també per a una proposta d'inversió per al Liceu".

"Havíem de donar el missatge a aquests inversors que el Port creu en aquesta inversió per a Barcelona, que els diferents grups polítics de l'Ajuntament hi creuen, i que el Govern municipal --i això és el que jo interpreto de les paraules de la tinent d'alcalde Janet Sanz-- creu també en una inversió d'aquestes característiques amb un projecte millorat. Aquest és l'esquema que jo tinc per treballar", ha defensat.

Així, "hi haurà un hub cultural integral que aglutinarà noves tecnologies i dues marques de referència com són el Liceu de Barcelona i l'Hermitage".

"Aquest és l'esforç que farem per convèncer, i mirarem de fer-ho --només ens ha deixat un mes de temps l'Ajuntament, tot i que ells han trigat força a contestar al Port".

AFRONTAR LA CRISI A BARCELONA

Sobre si veu motius ideològics al Govern municipal, ha contestat: "Vull superar aquesta etapa. Crec que l'Ajuntament avui ha d'afrontar una crisi importantíssima a la ciutat, la recuperació d'una part de la ciutat, i aquest projecte sens dubte ha de ser il·lusionador, motor i vaixell almirall perquè tota aquesta àrea de la ciutat es torni a recuperar".

"Hem complert tots els tràmits legals", ha assegurat Conesa, i ha afegit que els espais d'interacció port-ciutat i l'article 72.1 de la llei de ports de l'Estat preveuen els usos culturals com els prioritaris.

Després de les paraules de Janet Sanz que demana canvis en la proposta, Conesa ha afirmat que el projecte que han presentat ja és tot el potent que demana l'Ajuntament, però que tornaran a presentar-los un altre "potent".

Així, ha valorat que l'Hermitage i el Liceu són dues institucions de renom, i que a més el Liceu es condiera un segell barceloní: "Estem entrant en una altra dimensió del projecte, superant la pinacoteca i anant cap a un espai més experimental a nivell d'òpera i música i dansa, i per tant d'usos que el Liceu necessita".

"Ens veiem capaços, si l'Ajuntament considera que la proposta que havíem fet no era suficient, de millorar-la", ha conclòs.

UN ALTRE ÚS PRIVAT EN UN ESPAI PÚBLIC

Sobre si entén les reticències municipals, ha dit que, com a exalcaldessa, entèn que l'Ajuntament tingui veu i vot, però ha afegit: "El que no entenc és de vegades la desinformació, perquè a l'espai públic portuari hi ha usos privats, i això és una normalitat".

Així, defensa "que vingui un museu precisament obert a la ciutadania, a través d'una concessió administrativa sobre un terreny públic de titularitat portuària, com són l'hotel Vela, l'edifici de Desigual, el del WTC".

"No entenc que això xoqui amb un ús museístic, que està precisament obert a la ciutadania", mentre que un edifici d'oficines només l'ocuparien els seus usuaris i seria d'ús privatiu sobre sòl públic.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés