Publicat 3/9/2020 12:53:06 +02:00CET

Mercabarna i la UPC creen una càtedra per lluitar contra el malbaratament alimentari

Josep Tejedo, Joan Llonch, Montserrat Ballarín, Leandre Serra i Jaume Flores
TONI BOFILL/MERCABARNA - Archivo

Tindrà un pressupost de 30.000 euros anuals i una durada de tres anys prorrogables

BARCELONA, 3 set. (EUROPA PRESS) -

Mercabarna i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han arribat a un acord per crear una càtedra universitària dedicada a estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari en les baules de producció i distribució majorista i minorista de la cadena alimentària.

La càtedra, que formarà part de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EABB) de la UPC, tindrà un pressupost de 30.000 euros anuals i una durada de tres anys prorrogables, ha informat Mercabarna en un comunicat aquest dijous.

El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, afirma que, amb aquesta càtedra, la societat gestora dels principals mercats majoristes de Catalunya "fa un pas més en la lluita contra el malbaratament alimentari" i complementen la resta d'iniciatives que ha engegat aquests darrers anys.

CINC EIXOS ESTRATÈGICS

La càtedra té l'objectiu de mitigar el malbaratament alimentari en totes les baules dels processos de producció i en la cadena de distribució tant majorista com minorista, i tindrà cinc eixos d'estudi innovadors.

El primer eix se centrarà en el diagnòstic i estudi dels processos amb el qual s'investigarà i quantificarà les pèrdues de cadascun dels processos productius, a més de potenciar idees per aprofitar els aliments.

Paral·lelament, es crearà un decàleg de bones pràctiques per prevenir i reduir el malbaratament alimentari, i s'estudiaran aliances i punts de trobada entre tots els actors dels processos productius.

A més, un altre dels eixos estratègics de la càtedra serà la formació dels coneixements per reduir al màxim les pèrdues alimentàries i poder aplicar tècniques d'aprofitament amb el propòsit de divulgar-les i sensibilitzar a la població de la despesa que es produeix.

EQUIP D'EXPERTS

La direcció de la càtedra la portarà el catedràtic José María Gil, professor d'Economia Agrària de la UPC i director del Centre d'Investigació en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA).

La sotsdirecció de Formació recaurà en Anna Gras, doctora en Enginyeria Agrònoma i directora de l'EEABB, i el professor Eduard Hernández, doctor enginyer agrònom i expert en Indústries Alimentàries, portarà la part de Tecnologia i recerca de solucions tecnològiques al malbaratament.

Amb aquesta iniciativa, Mercabarna continua amb el seu pla per a l'aprofitament alimentari, iniciat el 2015, amb accions com campanyes de sensibilització, millora de les instal·lacions del Banc d'Aliments del mercat i l'optimització dels sectors de la fruita i hortalisses per fer processos productius més tecnològics i conscienciats contra la despesa alimentària.

Contador