Publicat 03/09/2020 12:53

Mercabarna i la UPC creen una ctedra per lluitar contra el malbaratament alimentari

Josep Tejedo, Joan Llonch, Montserrat Ballarín, Leandre Serra i Jaume Flores
TONI BOFILL/MERCABARNA - Archivo

Tindr un pressupost de 30.000 euros anuals i una durada de tres anys prorrogables

BARCELONA, 3 set. (EUROPA PRESS) -

Mercabarna i la Universitat Politcnica de Catalunya (UPC) han arribat a un acord per crear una ctedra universitria dedicada a estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari en les baules de producció i distribució majorista i minorista de la cadena alimentria.

La ctedra, que formar part de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentria i Biosistemes de Barcelona (EABB) de la UPC, tindr un pressupost de 30.000 euros anuals i una durada de tres anys prorrogables, ha informat Mercabarna en un comunicat aquest dijous.

El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, afirma que, amb aquesta ctedra, la societat gestora dels principals mercats majoristes de Catalunya "fa un pas més en la lluita contra el malbaratament alimentari" i complementen la resta d'iniciatives que ha engegat aquests darrers anys.

CINC EIXOS ESTRATGICS

La ctedra té l'objectiu de mitigar el malbaratament alimentari en totes les baules dels processos de producció i en la cadena de distribució tant majorista com minorista, i tindr cinc eixos d'estudi innovadors.

El primer eix se centrar en el diagnstic i estudi dels processos amb el qual s'investigar i quantificar les prdues de cadascun dels processos productius, a més de potenciar idees per aprofitar els aliments.

Parallelament, es crear un decleg de bones prctiques per prevenir i reduir el malbaratament alimentari, i s'estudiaran aliances i punts de trobada entre tots els actors dels processos productius.

A més, un altre dels eixos estratgics de la ctedra ser la formació dels coneixements per reduir al mxim les prdues alimentries i poder aplicar tcniques d'aprofitament amb el propsit de divulgar-les i sensibilitzar a la població de la despesa que es produeix.

EQUIP D'EXPERTS

La direcció de la ctedra la portar el catedrtic José María Gil, professor d'Economia Agrria de la UPC i director del Centre d'Investigació en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA).

La sotsdirecció de Formació recaur en Anna Gras, doctora en Enginyeria Agrnoma i directora de l'EEABB, i el professor Eduard Hernández, doctor enginyer agrnom i expert en Indústries Alimentries, portar la part de Tecnologia i recerca de solucions tecnolgiques al malbaratament.

Amb aquesta iniciativa, Mercabarna continua amb el seu pla per a l'aprofitament alimentari, iniciat el 2015, amb accions com campanyes de sensibilització, millora de les installacions del Banc d'Aliments del mercat i l'optimització dels sectors de la fruita i hortalisses per fer processos productius més tecnolgics i conscienciats contra la despesa alimentria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés