Mena (comuns) veu lluny un acord global de pressupostos però treballaran per tancar-lo al gener

Publicat 16/12/2019 13:27:20CET
El portaveu dels comuns, Joan Mena, en roda de premsa.
EUROPA PRESS

L'acord allunya el Govern "de l'herència de Convergència" i acosta una nova etapa d'esquerres

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha assegurat aquest dilluns que el seu espai polític i el Govern encara estan lluny d'un acord integral dels pressupostos, però ha garantit: "Des de l'espai dels comuns ho posarem tot de la nostra part per mirar de tancar-lo a principis de gener".

"No podem fer perdre més temps a la ciutadania", ha asseverat en roda de premsa després que el Govern i els comuns hagin presentat un acord en matèria d'ingressos per als comptes del 2020, que inclou una reforma fiscal que pot generar una recaptació anual de 543 milions d'euros, i que rebaixa la pressió fiscal de l'IRPF a les rendes més baixes però augmenta la de les més altes.

Mena ha defensat que aquest és "el primer pas perquè Catalunya comenci a passar pàgina d'una dècada perduda de retallades i bloqueig", i ha remarcat que aquest increment dels ingressos permetria destinar més recursos a àmbits com les guarderies, l'atenció primària i la reducció de les taxes universitàries.

Creu que, amb aquest acord, "el Govern de Torra i Aragonès està una mica més lluny de l'herència de Convergència i una mica més a prop d'una nova etapa d'esquerres a Catalunya" --en referència al president del Govern i al vicepresident--, i que el pacte ha de ser un impuls per fer possible l'estabilitat progressista també a tot Espanya.

Amb aquest acord --que també redueix beneficis fiscals en successions--, el que fan els comuns és "moure fitxa per l'estabilitat progressista" a Catalunya i a la resta d'Espanya, perquè s'havia de donar un nou impuls a la política, fer un gir de 180 graus i moure el tauler polític cap a l'esquerra, segons ell.

GOVERN CENTRAL

Mena ha sostingut que aquest acord demostra que "la discreció i la responsabilitat és la millor fórmula perquè els acords tirin endavant" i ha assegurat que aquesta és la mateixa línia que estan seguint per abordar l'acord programàtic amb el PSOE de cara a tancar un pacte de govern.

Sobre aquest acord, ha assegurat que els comuns treballen perquè arribi tan aviat com sigui possible: "Si pot ser abans de Nadal, millor; si pot ser abans d'acabar el 2019, millor; i si hem d'esperar al gener, nosaltres continuarem proposant mesures programàtiques" que negocien amb el PSOE i que veuen fonamentals per a un executiu progressista.

En ser preguntat si les negociacions poden veure's perjudicades per decisions judicials previstes durant aquesta setmana, ha rebutjat la judicialització de la política i ha opinat que les negociacions són sòlides: "Necessitem un nou govern progressista i dialogant a Espanya per sortir de la via de la judicialització i transitar cap a la via del diàleg".

Ha destacat la importància que donen els comuns a arribar a Nadal amb avanços concrets: "Volem que les converses en les taules familiars en aquestes festes girin al voltant de les exigències de futurs pressupostos i al futur Govern de l'Estat, i no de la incertesa i malestar amb la política per no haver estat capaços de desbloquejar la situació".

PRESSUPOST DE BARCELONA

Ha criticat que la política porta massa temps centrada en els polítics ---en les seves trucades, reunions i desacords--, mentre que els comuns consideren que ha de millorar la vida dels ciutadans, cosa que creu que s'aconseguiria si es disposessin de comptes en totes les administracions.

Ho ha dit en ser preguntat per la situació del pressupost de Barcelona, que governa l'executiu d'Ada Colau, sobre el qual ha remarcat: "Per a nosaltres, és importantíssim desbloquejar totes les institucions i que totes puguin tenir els pressupostos aprovats".