Actualitzat 12/11/2020 18:34 CET

La meitat dels 'millennials' catalans no confia tenir una jubilació i un 19% estalvia segons BBVA

Billets i monedes.
EUROPA PRESS - Archivo

Un 81% considera que el sistema de pensions s'ha de reformar

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

La meitat dels 'millennials' catalans (nascuts entre 1978 i 1999) no confien rebre una pensió pública quan es jubilin i un 19% ja estalvia per a la jubilació, segons la IX Enquesta BBVA de Pensions, que ha analitzat la situació i l'opinió d'aquesta generació sobre el sistema de pensions espanyol.

Així ho han explicat aquest dijous en una roda de premsa de l'Institut BBVA de les Pensions dues expertes del fòrum d'experts, Elisa Chuliá i Mercedes Ayuso, i el director territorial, José Ballester.

La mostra s'ha fet a 434 persones del territori, d'entre 21 i 42 anys, i consideren que serà la generació que aguantarà el sistema de pensions de la generació anterior, els anomenats 'babyboomers'.

Així ho ha explicat l'experta Elisa Chuliá: "Hauran de suportar la càrrega de les pensions quan la generació anterior entri al sistema de la Seguretat Social, cosa que falta molt poc perquè passi".

LA IMPORTÀNCIA DE L'ESTALVI

En l'estudi s'ha constatat que els 'millennials' catalans tenen consciència a l'hora d'estalviar, atès que el 39% dels enquestats estalvia una part dels seus ingressos; d'altra banda, els qui no estalvien per al futur, el 48%, no ho fa perquè els seus ingressos mensuals no són suficients.

Tot i que un de cada cinc ja ha començat a estalviar, una part important dels enquestats encara no ha començat, però considera que ho haurien de fer aviat (58%), mentre que el 30% no sap quan començar.

L'estalvi ha guanyat més importància durant el confinament per la pandèmia: un 53% ha aconseguit estalviar, fins i tot més de l'habitual; quan el confinament es va acabar al juliol, aquesta dada va baixar al 45%.

Les expertes han atribuït aquest estalvi a "la reducció de despeses pel confinament i el tancament de molts sectors, però també a la falta d'ingressos mensuals a moltes cases".

REFORMA DEL SISTEMA DE PENSIONS

Els 'millennials' catalans pensen que el sistema de pensions s'ha de reformar: un 81% ho considera així i, d'aquest percentatge, un 64% creu que s'ha de fer de "manera profunda".

Aquestes dades, segons han assegurat les expertes, han demostrat que els 'millennials' són conscients de les dificultats del sistema de pensions espanyol i "molts saben que les reformes que s'han fet són a causa de l'esperança de vida actual a Espanya, cada vegada més alta".

Per això, el 74% opina que el dèficit de la Seguretat Social anirà en augment per l'elevada esperança de vida, la qual cosa amenaça la viabilitat del sistema, i promou que només un 51% confia aconseguir una pensió pública quan arribi a la jubilació.

En vista d'una possible retallada de despeses del Govern central en pensions, el 41% dels enquestats ha afirmat que s'ha d'introduir un nou càlcul perquè cada pensionista cobri en funció del que hagi cotitzat durant la seva vida laboral, a més de reduir l'import de les pensions més altes, amb un 31%.

Mercedes Ayuso també ha parlat de la creença que "es cobra menys pensió del que un ha cotitzat al llarg de seva vida laboral, com han demostrat diversos estudis que no passa", i és que dues terceres parts dels enquestats catalans opinen que això passa, mentre que només un 10% creu que cobren més del que han cotitzat.

Pel que fa al model de pensions, el 32% pensa que el sistema actual és correcte, però cada vegada són més els que prefereixen un sistema en el qual una pensió pública bàsica es complementi amb estalvi privat, tant el que promouen les empreses per als seus treballadors (previsió ocupacional) com el que cadascú hagi estat capaç d'acumular individualment (previsió individual), amb un 41%.

JUBILACIÓ RÀPIDA

L'enquesta també ha reflectit que els catalans es volen jubilar com més aviat possible, fins i tot abans dels 65 anys, amb un 48% de la mostra. No obstant això, un 47% encara no sap quan farà el pas, mentre que un 4% vol es jubilar com més tard possible.

L'edat mitjana en què els catalans es volen jubilar ronda els 62,4 anys i, tot i això, un 64% creu que no es jubilarà en aquesta edat, una dada que "sorprèn a causa de la situació actual i pel futur", com ha explicat Ayuso.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés