Actualitzat 11/02/2016 11:49 CET

Matas admet que volia estar bé amb la família reial i va contractar Urdangarin

Jaume Matas
CORDONPRESS

PALMA DE MALLORCA, 11 Febr. (EUROPA PRESS) -

   L'expresident del Govern balear Jaume Matas ha afirmat, aquest dijous davant de preguntes del fiscal anticorrupció Pedro Horrach: "Ens interessava estar bé amb Iñaki Urdangarin i especialment amb la família reial".

   Matas ha reconegut davant del fiscal haver donat la instrucció de contractar el marit de la infanta Cristina per posar en marxa diversos projectes esportius a les illes, "decisió inicial que admeto que ha desembocat en aquestes actuacions judicials".

   "Assumeixo la meva culpa i intentaré restituir els danys produïts", ha recalcat contundent l'exministre en la seva declaració en el judici del cas Nóos que se celebra a Palma.


   L'expresident del Govern balear ha assegurat que no va rebre cap trucada del rei Joan Carles per instar-lo a contractar Iñaki Urdangarin per al desenvolupament de diferents projectes a les Illes, pels quals l'Institut Nóos i una altra entitat vinculada al marit de la infanta Cristina van percebre un total de 2,6 milions d'euros.

   Així ha respost després de ser preguntat sobre aquesta qüestió per l'advocada del sindicat Manos Limpias, Virgínia López Negrete.

   Tal com ha assenyalat l'exministre de Medi Ambient sota la presidència de José María Aznar, l'única intervenció del rei Joan Carles en aquest sentit "va ser per felicitar-me" el 2003 pel nomenament de José Luis 'Pepote' Ballester com a director general d'Esports de l'executiu autonòmic.

   De fet, ha arribat a definir Ballester com un "introductor d'ambaixadors" amb Urdangarin, ja que era qui tenia la relació més pròxima amb ell i amb la família reial.

   Tal com han declarat fins ara els qui van ser els seus subordinats, Matas va ser decisiu perquè el Govern balear destinés de manera fraudulenta 1,2 milions d'euros a la celebració del primer Illes Balears Fòrum (2005); 1,085 milions al segon (2006); 54.520 al seguiment de la repercussió de l'equip ciclista Illes Balears - Banesto; 174.000 a la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu, i 116.566 a l'elaboració de material promocional de l'illes Balears.

   Respecte al Illes-Balears Banesto, ha subratllat que Urdangarin li va comentar que "tenia una gran relació amb el món esportiu i que hi havia una oportunitat magnífica d'adquirir l'equip ciclista, que en aquell moment era el millor del món i per a Balears era molt important".

   Tal com ha recordat, el marit de la Infanta li va proposar que el Govern autonòmic patrocinés l'equip, motiu pel qual l'expresident es va mostrar disposat a pagar "una comissió" a Urdangarin d'uns 300.000 euros -preu total que l'executiu autonòmic havia d'abonar pel seguiment de l'illes Balears-.

   "Va ser un pagament per fer d'aconseguidor, peatge o intermediari, com vostè vulgui", ha subratllat Matas, qui ha assegurat, tot i això, que desconeixia llavors que aquest projecte ho estava contractant amb Nóos Consultoria Estratègica -una de les empreses que integren l'entramat pel que Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres van desviar més de sis milions de les Administracions Públiques-.

   "M'acabo d'assabentar ara que era una entitat mercantil el que havia darrere, de veritat", ha dit l'exdirigent del PP.

   Inquirit sobre la Fundació Illesport, entitat que va pagar per l'oficina del club ciclista i el seguiment de la seva repercussió en els mitjans, Matas ha reconegut que, excepte l'acta de constitució d'aquest òrgan, la resta "van ser simulades".

   Segons ha explicat, el contingut de les mateixes ho decidia el secretari de la junta de patrons Antoni Amengual, i eren redactades per l'aleshores gerent d'Illesport, Gonzalo Bernal, per indicació d'aquell. Tal com ha assenyalat, tant la seva secretària de gabinet Dulce Linares com el director general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester "eren els qui em donaven compte de les decisions més importants, que passaven a la meva consideració".

   Matas ha assenyalat que va ordenar que la contractació es tramités a través d'Illesport ja que era "el braç executor" de la Direcció General d'Esports i del propi Ballester.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés