Actualitzat 17/02/2021 13:22

Mas vol abordar amb Puigdemont la "reconciliació" entre Junts i el PDeCAT

Archivo - El expresidente Artur Mas quiere abordar con Puigdemont la "reconciliación" entre Junts y PDeCAT para recoser el espacio
EUROPA PRESS - Archivo

No descarta que el PDeCAT desaparegui i rebutjaria militar a Junts si això passés

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat aquest dimecres que vol visitar el seu homòleg Carles Puigdemont aquestes pròximes setmanes per buscar la "reconciliació" entre Junts i el PDeCAT amb l'objectiu de recosir l'espai i recuperar la seva hegemonia.

"Això no ha sortit bé per a ningú. A Junts no li ha sortit bé i al PDeCAT tampoc. Quan has fet una cosa i no ha sortit bé, o ho fas bé o continuarà sense sortir bé. Hauria de ser possible, i si no ho és, ja està", ha dit en una entrevista a Rac1 que ha recollit Europa Press.

L'expresident, que mesos enrere va anunciar que es quedava al PDeCAT com a militant de base, no abandona la possibilitat que hi pugui haver una reconciliació entre totes dues formacions, la qual cosa defensa que sempre va intentar, i ha advertit que "serà molt difícil tornar a tenir l'hegemonia de fa anys i aspirar a la presidència de la Generalitat sense una reconciliació a fons de l'espai".

Després que el PDeCAT no hagi aconseguit entrar al Parlament, Mas ha admès que és un "fracàs" perquè el seu objectiu passava per tenir representació i ser la clau de la majoria sobiranista, però considera un èxit que els 77.000 vots que va obtenir la formació hagin servit perquè l'independentisme superi el 50% dels vots.

COALICIÓ

Així, ha recordat que abans de la campanya es va postular a favor de crear un sol partit, i en cas de no ser possible, d'una coalició entre Junts i el PDeCAT, opció que reconeix que té els seus peatges però també l'avantatge que "el teu electorat natural no s'ha de dividir".

No obstant això, ha lamentat que Junts rebutgés l'oferta del PDeCAT d'anar en coalició, i ha advertit que ara no entendria que tots dos partits es critiquessin mútuament: "Hi hauria d'haver més autocrítica que crítica".

Sobre què ha de fer ara el PDeCAT, Mas ha recordat que la formació s'ha donat unes setmanes per fer una reflexió interna per abordar si té sentit mantenir aquest projecte de cara al futur, i destaca que la decisió l'han de prendre els que estan al capdavant del partit, que presideix David Bonvehí.

Quan li han si preveu que desaparegui, l'expresident creu que totes les opcions estan sobre la taula, tot i que ha admès que "un partit que queda fora del Parlament no ho té gens fàcil" malgrat tenir 200 alcaldies i representació al Congrés.

"La sensació és que l'espai que intenta representar el PDeCAt existeix, una altra cosa és si tens l'habilitat que el teu espai es mobilitzi", ha indicat Mas, que ha reconegut que va viure amb incomoditat personal i política haver de triar si es quedava al PDeCAT o si anava a Junts.

En cas que el PDeCAT decideixi tancar, cosa que no pot pressuposar i més perquè "molts associats" volen seguir endavant, també ha deixat clar que no militarà en cap altre partit, tampoc a Junts, i que el que vol fer és dedicar-se més al terreny de les idees i de la reflexió política.

En relació amb si creu que hi ha d'haver dimissions al PDeCAT, creu que es prendran "decisions", però ha demanat respectar la setmanes de reflexió que vol fer el partit.

FELICITACIÓ A ARAGONÈS

També ha explicat que va felicitar el candidat d'ERC, Pere Aragonès, pel resultat electoral, i també la de Junts, Laura Borràs, mentre que el cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha aprofitat per fer-ho en directe.

Per Mas, seria "imperdonable" que no hi hagués un acord de govern després dels comicis del 14 de febrer, per la qual cosa ha demanat aparcar els vetos i treballar perquè hi hagi acords que evitin repetir les eleccions.

SOBRE PABLO HASÉL

Després de la detenció del raper Pablo Hasél, Mas considera que imposar penes de presó per fer cançons "o són exagerades o impròpies" perquè, al seu parer, cal acostumar-se a sentir coses que no poden agradar, malgrat ser reprovables en el pla ètic i moral, mentre no es converteixin després en actes delictius.

Sense voler fer comparacions, ha dit, ha posat d'exemple la defensa que va fer la Mesa del Parlament el 2017 perquè es pogués parlar i votar sobre la independència: "Una cosa és parlar i votar, i una altra és implementar-ne el resultat".

"Jo, personalment, crec que és impropi entrar a la presó pel contingut d'una cançó. Això justifica una protesta ciutadana? Crec que sí. Aquesta protesta ha de portar al fet que es cremin motos o s'assalti una comissaria dels Mossos? No", ha resolt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés