Actualitzat 07/09/2015 16:08

Mas també veu viable una Espanya sense Catalunya si no es "lesionen" mútuament

BARCELONA, 7 Set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat aquest dilluns la viabilitat d'un Estat català, i ha defensat que Espanya també és viable econòmicament sense Catalunya sempre que les dues parts negociïn després del 27S amb voluntat d'entesa i sense ganes de "lesionar-se".

    "Parlo de negociació 'win-win'. Si a Catalunya hi ha una majoria per constituir un Estat, la mentalitat de la negociació a Catalunya i Madrid ha de ser no lesionar-nos. Si ho fem, guanyaríem tots", ha dit al presentar l'estudi de Junts pel Sí 'La viabilitat econòmica del nou Estat', al costat de Germà Bel i Oriol Amat.

   Segons Mas, si es produeix aquesta negociació de comú acord, Catalunya haurà d'adoptar una actitud de bon veïnatge i assumir les càrregues i el deute que correspongui, perquè no pretén donar l'esquena a Espanya.

Cargando el vídeo....

   Així, ha recalcat que Espanya no ha de patir si perd els catalans perquè té energia, talent i població per tirar endavant, a més d'advertir que la UE es juga molt en això i "no deixarà que un procés així es faci malament".

DINS O FORA DE LA UE

   També ha considerat que el debat de si una Catalunya independent formaria part o no de la UE és una "arma dialèctica" que s'utilitza perquè els que dubten què votar el 27S es decantin pel 'no' i no hi hagi una majoria sobiranista, com el missatge que va llançar el primer ministre britànic, David Cameron, que hauria de posar-se a la cua per entrar.

   Segons la seva opinió, la pregunta a fer-se és com es treu de la UE contra la seva voluntat un territori que forma part de la UE des del 1986 --quan va accedir Espanya--, a més d'exposar que els tractats europeus no recullen aquesta possibilitat, el que ha ratificat Bel.

   "No estarem ni una mil·lèsima de segon fora de la UE", ha sentenciat Amat des del punt de vista operatiu, garantint així la circulació de persones i mercaderies i assegurant que, en el pitjor dels casos, tot es pot solucionar amb tractats bilaterals que ningú pot vetar.

   A l'àmbit econòmic, Mas ha acusat l'Estat d'incomplir fins l'Estatut del 1979, que resava que el finançament dels serveis públics que presta Catalunya ha de respondre a una mitjana entre la població i la creació de riquesa, però també els acords de finançament posteriors, el que ha portat a haver d'implementar retallades que una Catalunya independent es podria haver "estalviat".

   "Això ha perjudicat a tots els catalans, també els que votaran les opcions del 'no'. Alguns s'omplen la boca de les incerteses de la independència, però el que tenim són les certeses de les macrodependències econòmiques de l'Estat", ha lamentat.

   Bel ha repassat en la seva intervenció que una Catalunya independent seria l'econòmica número 12 de la UE, amb un pes semblant a Dinamarca o Finlàndia en PIB per habitant; tindria una qualificació de A+ del seu deute --la d'Espanya és BBB--; podria accelerar l'intercanvi d'exportacions cap al mercat espanyol i altres Estats, i ha apostat per mantenir l'euro com a moneda, entre d'altres qüestions.

DÈFICIT FISCAL

   Per a Amat, un Estat català serà "més pròsper, ric i just", pel que ha renegat dels missatges catastrofistes que arriben des de diversos àmbits, i ha avisat que el dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros que arrosseguen els catalans fa perdre competitivitat i afecta a la seva vida.

   Per això, ha sostingut que la independència portaria a tenir un superàvit de 16.000 milions, el que permetria eliminar el deute de la Generalitat, abaixar algun impost i augmentar les partides socials Per a Amat, el guany fiscal definitiva d'un Estat català seria d'11.594 milions d'euros, resultat de descomptar el cost de les estructures d'Estat que, segons la seva opinió, permetrien crear entre 50.000 i 70.000 llocs de treball.

   En relació amb les pensions, ha previst la possibilitat de pujar-les tenint en compte que, comparant les xifres del 1995 al 2011 de la Seguretat Social, resulta que Catalunya té un saldo acumulat positiu i la resta d'Espanya no: "Això explica que Espanya ja hagi començat a retallar-les".
.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés