Actualitzat 10/09/2015 09:39

Mas i el sobiranisme es juguen el futur del procés en unes eleccions clau

Tots els candidats són nous i la CUP podria tenir la clau de la governabilitat

BARCELONA, 10 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, i l'independentisme es juguen el futur del procés sobiranista en unes eleccions catalanes que han plantejat com un plebiscit sobre la secessió de Catalunya.

La campanya començarà a les 00.00 hores d'aquest dijous a divendres i el president ho ha apostat tot a aquesta carta: ha assegurat que si no aconsegueix una majoria sobiranista el procés "s'haurà acabat".

Les enquestes pronostiquen una victòria àmplia de la seva candidatura, Junts pel sí, però la clau està en si obtindrà la majoria absoluta per tenir les mans lliures i aplicar el seu pla que és declarar la independència en un període màxim de 18 mesos.

Si no aconsegueix la majoria absoluta podria aconseguir-la amb la CUP, però el seu líder Antonio Baños no garanteix donar suport a la investidura de Mas, per la qual cosa l'estabilitat parlamentària estaria en risc des del primer dia.

Si Junts pel sí i la CUP no sumen la situació probablement serà ingovernable, ja que difícilment la resta de partits de l'oposició aconseguiria articular una alternativa perquè els seus projectes per a Catalunya són molt diferents.

Per tenir la majoria absoluta Mas ha armat una candidatura inèdita: en coalició amb ERC, comptant amb nombrosos independents i renunciant ell a liderar la llista per situar-se en quarta posició, deixant el número u un exmilitant d'ICV, Raül Romeva.

TOTS PRINCIPIANTS

Per primera vegada en unes eleccions autonòmiques a Catalunya no repeteix cap dels candidats respecte als comicis des 2012, fet que evidencia fins a quin punt el procés sobiranista ha sacsejat els partits.

El PSC ha confiat en el seu líder, Miquel Iceta, per frenar la sagnia de vots de les últimes convocatòries electorals, i es presenta amb la reforma constitucional sota el braç per millorar l'encaix de Catalunya sense trencar amb Espanya.

El PP ha renunciat a Alícia Sánchez Camacho malgrat haver aconseguit el 2012 els millors resultats de la seva història al Parlament, i ha buscat un revulsiu en Xavier García Albiol, alcalde de Badalona entre 2011 i 2015 i que ha promès una millora del finançament.

C's aspira a convertir-se a segona força al Parlament malgrat que per a això no tindrà la seva principal senya, Albert Rivera, que ha optat per les eleccions a les generals i deixa el seu lloc a Inés Arrimadas, amb tres anys d'experiència en la Cambra.

Com ERC i CDC, ICV-EUiA també han diluït les seves sigles en una altra marca electoral, en el seu cas Catalunya sí que és pot, que comparteixen amb Podem i amb la qual busquen amb Lluís Rabell al front derrotar les retallades de Mas i recuperar la proposta d'un referèndum pactat amb l'Estat.

La CUP buscarà ser decisiva amb un discurs anticapitalista i amb Antonio Baños de líder, i UDC confia en Ramon Espadaler per implementar la seva via pactista i demostrar que sense CDC també pot entrar al Parlament.

DESEMBARCAMENT

La importància de la campanya es pot mesurar també en el desembarcament de líders estatals: s'espera el president Rajoy; diversos dels seus ministres; el líder del PSOE, Pedro Sánchez, estarà set dies i el de Podem, Pablo Iglesias, cinc.

El PSC també ha anunciat que recorrerà dues vegades a l'expresident del Govern espanyol, Felipe González; a l'exvicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba, i als presidents autonòmics Susana Díaz, Ximo Puig i Francina Armengol.

El primer dia de la campanya coincideix amb la celebració de la Diada i l'ANC ha organitzat per quart any consecutiu una mobilització a favor de la independència que aspira a ser multitudinària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés