Publicat 19/02/2014 20:07

Mas presenta aquest dijous el "primer pas" d'una futura hisenda pròpia catalana

Artur Mas, Parlamento de Cataluña, Parlament
ALBERT GEA / REUTERS

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, presenta aquest dijous el "primer pas" del nou model d'administració tributària i, en conseqüència, d'una futura hisenda pròpia catalana.

La presentació de 'Tributs de Catalunya', que tindrà lloc a les 10.00 hores al Palau de la Generalitat, consisteix a una xarxa d'oficines d'atenció al contribuent desplegada en tot el territori català amb l'objectiu d'oferir un servei de finestra única.

La iniciativa és el resultat del conveni marc signat el setembre del 2012 entre la Generalitat i les quatre diputacions catalanes, mitjançant el qual es gestionaran els tributs locals que fins ara eren en mans de les diputacions locals, així com els tributs propis i cedits per l'Estat.

El mateix Mas ha afirmat que el conveni de col·laboració de la Generalitat amb les diputacions catalans suposava l'embrió de la futura Agència Tributària de Catalunya, i ha emmarcat l'acord subscrit al camí perquè Catalunya es doti d'"estructures d'Estat".

A l'acte d'aquest dijous també es presentarà el web que connecta els portals informàtics dels diferents organismes que desenvolupen funcions d'aplicació dels tributs a Catalunya.

A banda de Mas, estaran presents la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; el de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, i el d'Economia, Andreu Mas-Colell, i intervindran el director de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), Lluís Franco; el president delegat d'Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, Carles Rossinyol, així com els presidents de les quatre diputacions catalanes: Joan Reñé (Lleida), Joan Giraut (Girona), Josep Poblet (Tarragona) i Salvador Esteve (Barcelona).

INFORME DEL CONSELL DE TRANSICIÓ

Segons un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) de desembre del 2013, la hisenda d'una Catalunya independent podria recaptar fins a 100.000 milions a l'any aplicant la taxa de pressió fiscal dels "països europeus que més recapten".

També es necessita que, segons els barems de la Comissió Europea, la "plantilla òptima" de treballadors de l'administració tributària hauria d'oscil·lar entre els 7.000 i els 8.000 treballadors públics --1.000 per a cada milió habitants--, i que costaria a les arques públiques al voltant de 400 milions d'euros a l'any sempre que es gestionés amb eficiència.

El CATN exposa, a més, que el correcte funcionament de la hisenda implicaria la creació d'altres "institucions" vinculades a ella com un consell fiscal, un institut d'estudis tributaris, una direcció general tributària o una junta de tributs per resoldre conflictes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés