Publicat 31/03/2014 14:35

Mas posa el diàleg social com a exemple de que "amb voluntat" hi ha pactes

El presidente Mas y firmantes del Acuerdo para el diálogo social permanente
EUROPA PRESS

Govern, sindicats i patronals signen un acord amb mesures de xoc per més de 500 milions

BARCELONA, 31 març (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que l'Acord per al diàleg social permanent signat aquest dilluns amb sindicats i patronals és un exemple que "si hi ha voluntat" es pot arribar a pactes.

Ho ha dit a l'acte en el qual Mas i els representants dels sindicats CC.OO. i UGT de Catalunya i de les patronals Foment del Treball, Fepime i Pimec han signat un acord que substitueix l'Acord Estratègic impulsat pel Tripartit el 2005, amb el qual es pretén reactivar l'economia catalana mitjançant accions consensuades amb els agents socials i econòmics.

"Tampoc era fàcil aquest acord, però ho hem aconseguit, el que demostra que si hi ha voluntat d'arribar a pactes es pot arribar, però fa falta voluntat", ha dit, i ha subratllat que no es pot defensar al 100% la pròpia posició, sinó que cal buscar punts d'entesa.

Ha assegurat que l'acte d'aquest dilluns té transcendència perquè posa de manifest que el diàleg "és possible, necessari, convenient, fructífer i positiu".

Mas ha considerat que l'Acord per al diàleg social permanent és un bon full de ruta, tant a curt termini com a llarg, tenint en compte que és un document "obert i permanent", que permetrà anar-se adaptant a les circumstàncies canviants, i ha defensat que combina bé l'impuls de la reactivació econòmica amb el sentit de la justícia social, ja que ha justificat que la reactivació ha d'estar al servei de tota la societat.

MESURES A CURT I LLARG TERMINI

L'acord preveu dos plans de xoc, un amb mesures de suport a la reactivació econòmica, dotat amb 292 milions d'euros per a aquest any, i un altre amb mesures urgents per al manteniment de les polítiques de feina i protecció social, amb 240 milions, entre els quals s'inclouen els 173 milions destinats a la Renda Mínima d'Inserció (RMI).

Entre les accions previstes, destaca l'augment de la capacitat de finançament de l'ICF i Avalis en un 20%, el que comportarà destinar més de 100 milions d'euros addicionals a facilitar el finançament de les pimes catalanes, segons ha destacat el conseller de la presidència, Francesc Homs, que ha desglossat el document.

També ha destacat que el Govern emprendrà totes les accions per fer possible que el 2016 es pugui posar en servei el tram de la Línia 9 del metro fins a l'aeroport del Prat, el que comportarà destinar 200 milions d'euros addicionals a aquest projecte (100 milions el 2014 i 100 més el 2015).

En paral·lel, la Generalitat es compromet a impulsar un programa d'actuacions per mantenir les infraestructures viàries al llarg dels pròxims tres anys amb una partida extraordinària de 200 milions.

A més dels dos plans de xoc, l'acord inclou mesures d'impuls per a la competitivitat de l'economia catalana, amb mesures per al foment de la política industrial; la internacionalització i atracció d'inversions; la simplificació i contractació pública; l'impuls de la innovació; la millora de la liquiditat i el finançament empresarial; les infraestructures estratègiques, i la lluita contra l'economia submergida i el frau fiscal.

VALORACIONS

El líder d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha valorat positivament aquest pacte "després de bastant temps sense ser capaços d'arribar a acords concrets", i ha considerat que hauria d'estendre's també al món local, i ha emplaçat les dues associacions municipalistes que ho implementin en el seu àmbit, i alhora ha confiat que ajudarà a desencallar algunes lleis com la del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i la de Formació Professional (FP).

El seu homòleg a CC.OO. de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha criticat la falta de diàleg del Govern amb els sindicats fins ara, i ha confiat que aquest acord l'esmenarà: "És important que puguem superar la dinàmica de fins ara amb la qual ens assabentem de la majoria dels canvis legislatius pels mitjans de comunicació".

Per la seva banda, el president de Fepime, Eusebi Cima, ha considerat que suposa un pas endavant respecte a l'Acord Estratègic, argumentant que s'ha signat un compromís ferm que és un document viu i dinàmic amb un canal de diàleg permanent, tot i que ha admès que no és l'acord que voldrien haver signat, a causa de les restriccions pressupostàries del Govern.

El president de Pimec, Josep González, ha destacat entre les mesures incloses l'acord d'augment de pressupost de l'ICF, els plans de feina i la simplificació administrativa, i ha instat que es faci avançar l'acord i "no es quedi en un paper".

Finalment, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha afirmat que les mesures pactades ajudaran a Catalunya a avançar ràpidament una vegada superi la crisi: "Hem superat el pitjor i ara anem cap a coses millors".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés