Actualitzat 02/09/2015 18:46

Mas nega finançament irregular i responsabilitza Jorge Fernández de l'escorcoll

Defensa la legalitat de les donacions de Teyco i diu que no existeix "el 3%"

BARCELONA, 2 Set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha negat aquest dimecres que CDC s'hagi finançat irregularment i ha assenyalat implícitament el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, com el responsable dels escorcolls policials de divendres a la fundació Catdem i un despatx de CDC, perquè la Guàrdia Civil --que va fer de policia judicial-- depèn del ministre.

   En la seva compareixença a la Diputació Permanent del Parlament, ha argumentat que va ser la Guàrdia Civil qui va fer l'escorcoll i que aquesta depèn el ministeri de l'Interior, "que no passa per ser un ministeri que es caracteritzi per un actuació exemplar i per les bones pràctiques".

   Mas no creu "en les casualitats", per la qual cosa atribueix l'escorcoll a una maniobra dels poders de l'Estat per atacar CDC a les portes de la campanya electoral i en el mateix dia en què la candidatura sobiranista Junts pel Sí organitzava un gran acte polític a Barcelona.

   "En aquests moments de la pel·lícula ja no crec en segons quines casualitats. Durant la meva trajectòria política he vist coses de gran impacte que al final acaben en res. N'he vist més d'una, de dos, de tres, de quatre i de cinc", ha advertit.

   Mas ha acusat els poders de l'Estat de filtrar els escorcolls el dia abans de produir-se, per crear un gran espectacle mediàtic, i ha dit que ho sap perquè des d'algun d'aquests mitjans es va avisar dirigents de CDC que es produïria l'operació policial.

CRÍTIQUES ALS AGENTS

   També ha carregat contra els agents de la Guàrdia Civil perquè van estar cinc hores a la seu de CDC sense fer res, i segons la seva opinió, va ser "per allargar l'espectacle mediàtic" tant com fos possible, ja que a les portes de la seu hi havia moltes càmeres de televisió.

   Ha criticat que es filtrin a la premsa documents protegits pel secret de sumari, i assegura que això posa en qüestió la salut de la democràcia espanyola: "Això és l'Estat de dret que proclamen cada dia? És un Estat de dret que no protegeix els drets fonamentals?".

   Mas, que no ha citat explícitament el ministre Jorge Fernández, ha conclòs que tota l'operació policial de divendres va ser per obtenir un "rèdit electoral" i no per perseguir la veritat.

EN DEFENSA DE TEYCO

   Mas ha defensat que les aportacions a la fundació Catdem de Teyco --l'empresa investigada-- van ser legals, i que, tant el 2009 --any que s'investiga-- com en la resta d'exercicis, aquestes aportacions no tenien res a veure amb "el 3%", sinó que van ser inferiors.

   El president ha dit que el 2009 governava el tripartit i no CiU, a més que la majoria de contractes municipals que va obtenir la constructora no van ser de consistoris nacionalistes, fet que, segons ell, demostra que no es va finançar il·legalment CDC.

   També ha dit que el 'Pla Zapatero' per impulsar l'obra pública i fer front als primers estralls de la crisi no donava marge a les administracions per elegir les empreses --calia adjudicar el licitador que oferia el preu més baix--, per la qual cosa no hi havia marge per a "discrecionalitats", és a dir, per a presumptes pràctiques dolentes.

EXEMPLE DE "TRANSPARÈNCIA"

   Mas ha situat la Generalitat com un referent en "transparència i bones pràctiques", i ha enumerat algunes iniciatives que s'han impulsat sota el seu mandat com la llei de transparència, el web sobre el mateix tema i la creació de l'oficina que supervisa la contractació d'obra pública dels departaments del govern català.

   També ha explicat que Transparència Internacional situava el 2012 la Generalitat en el lloc 12 sobre 17 d'entre les comunitats més transparents, i ara mateix la situa en primer lloc.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés