Actualitzat 14/09/2015 15:55

Mas demana ajuda a l'empresariat: "Si no surt bé ens passaran per sobre"

Junts pel sí minimitza els efectes d'un boicot en cas d'independència

   BARCELONA, 14 Set. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest dilluns als empresaris catalans que ajudin la seva candidatura a aconseguir una àmplia majoria a les eleccions del 27S, i ha llançat aquesta advertència en al·lusió a l'Estat: "El 27 ens la juguem i, si no surt bé, ens passaran per sobre sense contemplacions".

   A l'acte de campanya 'Empresaris pel sí' davant d'unes 300 persones a Barcelona i que ha acabat amb crits d''Independència', ha exposat que el vot de cada empresari val "el mateix" sigui quin sigui el volum de les seves empreses, i ha negat que la majoria de l'empresariat rebutgi el dret a decidir.

   Mas defensa que, si guanya Junts pel Sí, el Parlament tindrà les competències d'un Estat i les posarà al servei de l'economia, però si guanyen altres, totes les seves iniciatives toparan amb un Estat, Espanya, que té una "visió burocràtica".

   "Ens la juguem molt i per molts anys", i ha insistit a desconfiar que una derrota del PP en les generals suposi un canvi significatiu en el Govern espanyol per estudiar les reivindicacions catalanes.

AVANTATGES PER ALS EMPRESARIS

   Mas ha enumerat alguns avantatges que tindria un Estat català per als empresaris: una agència tributària pròpia i la capacitat de la Generalitat per decidir sobre impostos; una llei comercial que depengui només del Parlament; unes millors infraestructures per a Catalunya i, en definitiva, més eines per ser un Govern "business friendly'.

   S'ha preguntat per què des de la restauració de la democràcia l'Estat no ha fet res per frenar "la sagnia" del dèficit fiscal --que xifra en 16.000 euros anuals--, i ha instat els empresaris a preguntar-se tot el que es podria fer amb aquests recursos.

ORIOL AMAT

   També ha intervingut el catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i número 7 de la candidatura, Oriol Amat, que ha insistit que hi ha un greuge fiscal pel que Catalunya aporta un 19% dels impostos i del qual només rep després un 10% en despesa i infraestructures.

   Ha assegurat que Catalunya és productora neta d'electricitat i que, per tant, en cas d'independència la factura elèctrica seria "un 30% més barata", i també ha garantit una avaluació --qualificació del deute-- 'A+', molt per sobre de l'actual.

   Amat ha minimitzat els efectes d'un possible boicot als productes catalans en cas d'independència i ha assegurat que aquesta amenaça sempre ha existit, perquè, quan tenia set anys i viatjant per Castella, ja va veure un pintada que deia: 'No compreu productes catalans".

   Ha citat un estudi que esgrimeix que les vendes de Catalunya a la resta d'Espanya són del 19% i, en cas de boicot, si els empresaris catalans no prenguessin mesures, aquest afectaria un 1,5% d'aquest volum de vendes.

   En mostrar-se convençut que els empresaris reaccionarien, ha conclòs que l'efecte d'un boicot seria inferior a aquest percentatge, i ha acabat la seva intervenció amb una cita de Bertol Brecht: "Qui no lluita per la causa pròpia lluita per la causa contrària".

   Han pres la paraula per defensar el dret a decidir els empresaris Gabril Jené (La Mallorquina) i Lali Morera, i eren entre el públic els consellers Andreu Mas-Colell, Felip Puig i Meritxell Borràs, l'exconseller Josep Huguet, i l'empresari i excandidat a la Presidència del FC Barcelona Agustí Benedito.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés