Actualitzat 29/11/2019 9:56:03 +00:00 CET

Vilalta al PSOE: "Això no va de dies", sinó de tenir un compromís explícit"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que en la reunió d'aquest dijous amb el PSOE aquest partit els va expressar que treballen amb un calendari accelerat i volen la investidura abans de Nadal o abans que acabi l'any: "Però nosaltres també els vam dir que no tenim cap tipus de pressa, que això no va de dies", sinó de tenir un compromís explícit.

"El que volem és que hi hagi aquests compromisos, que hi hagi aquest reconeixement del conflicte, la voluntat per resoldre'l, que sigui de debò", ha dit aquest divendres en una entrevista de TV3 que ha recollit Europa Press, en la qual ha assegurat que no tenen cap tipus de pressa.

Sobre aquests compromisos, ha defensat: "Hem de posar totes les bases perquè després comenci un camí polític per a la resolució d'aquesta situació que viu Catalunya i que creiem que han de resoldre els ciutadans d'aquest país decidint el seu futur".

Preguntada per si van abordar la negativa del cap del Govern central en funcions i presidenciable, Pedro Sánchez, de reunir-se amb el líder de l'executiu català, Quim Torra, ha dit que en concret es van referir a Torra: "Sí que els vam posar sobre la taula la necessitat de reconèixer les institucions catalanes", la qual cosa implica la Generalitat i la Presidència del Govern.

"Li hem demanat molt explícitament, que reconeguin els interlocutors vàlids", decidits per majories socials, alhora que ha defensat que la taula de negociació també sigui entre governs, i que després pot ser entre partits, i ha reiterat la necessitat que no hi hagi condicions i puguin parlar de tot.

QUEDA MOLTA FEINA PER FER

Preguntada per què va pensar en acabar la reunió, ha explicat que va pensar que havia anat com imaginava, "amb la voluntat compartida de construir una via política a la situació a Catalunya", tot i que ha reconegut que queda molta feina perquè les posicions estan allunyades.

"Ahir ens trobem un PSOE amb voluntat d'escoltar i amb voluntat de parlar, que és el que havíem trobat més a faltar" recentment, ha dit.

Ha dit que en la reunió de dijous es va constatar que hi ha un conflicte polític, en relació amb Catalunya, i que ERC va explicar al PSOE que el conflicte "no és de convivència", que tot i que les persones poden tenir opinions diverses, es pot respectar tothom i construir una solució democràtica.

En vistes a la propera reunió de dimarts a Madrid, ha explicat que hi ha "un compromís explícit i ferm que això és seriós, hi ha voluntat", per la qual cosa confia que aquesta taula obri la via política en el conflicte, i ha confiat que es pugui celebrar alguna reunió a Barcelona.