Publicat 21/12/2019 12:25:16 +01:00CET

Marta Rovira (ERC) avisa que no dialogaran "gratuïtament" i que no confien en l'Estat espanyol

Marta Rovira intervé per videoconferència en el Congrés Nacional d'ERC el 21 de desembre de 2019
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha avisat aquest dissabte que no dialogaran "gratuïtament com si res hagués passat" perquè no confien en les institucions espanyoles, que considera immerses en una crisi de confiança i legitimitat.

En un discurs en el 28è Congrés d'ERC, en el qual ha intervingut per videoconferència, ha qualificat de "cants de sirenes" algunes apel·lacions al diàleg, i ha afirmat que no hi pot haver negociació entre iguals quan és l'Estat qui dicta les condicions, segons ella en funció dels seus interessos econòmics o polítics.

Per Rovira, allò que considera repressió és encara un obstacle que impedeix avançar en el diàleg: "No és possible la resolució del conflicte polític si no s'atura la repressió, sense una amnistia per als presos polítics".

També ha criticat que els partits d'esquerra no s'hagin alineat amb els republicans en la denúncia d'aquesta situació: "Han deixat caure les banderes de la democràcia, dels drets humans, dels drets civils i polítics, banderes que l'independentisme sempre ha enarborat i que ara més que mai alcem".

"Per què aquesta hipocresia, davant la causa general contra l'independentisme? Per què? Aquest no és un camí de matisos, és un camí de blanc i negre. O defenses els drets humans, o ets còmplice de la repressió", ha assegurat.

Al seu entendre, en l'agenda política dels últims quatre anys s'ha donat un punt "de no retorn, perquè la resposta a les reivindicacions democràtiques de la majoria de Catalunya va ser l'ús de la violència de forma desproporcionada i injusta i la seva exaltació política institucional, amb discursos reals i condecoracions solemnes posteriors".

DECISIÓ DEL TJUE

Ha destacat que comencen a tenir "victòries" --en referència a la decisió del TJUE de reconèixer la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras--, que segons ella reafirmen la legitimitat de les reivindicacions independentistes davant Europa i les Nacions Unides.

"Fixeu-vos en el que hem aportat: que els ciutadans europeus puguin elegir els seus representants", i ha afegit que els republicans han d'assumir la causa de la defensa dels drets humans davant la possibilitat que algú l'agafi en el seu lloc, i contra ells.

També ha explicat allò que considera que ha de ser l'objectiu d'ERC en els propers anys: "Hem de ser més, amb més legitimitat: que el que defensem nosaltres, pretenem i volem que és el millor per al país no es precebi com una amenaça, agressió o crim".

Segons ella, actualment són considerats "delinqüents pels fets, i possibles delinqüents" per les seves idees, en un Estat en què, al seu entendre, es criminalitza i reprimeix el moviment independentista.

Davant aquest escenari, l'exercici del dret a l'autodeterminació passa per un referèndum com el que en el seu moment ja va defensar la ciutadania, ha dit, tot i que ha advertit: "No s'ha d'idealitzar allò que no va existir, només allò que ens va servir per aconseguir una meta, un objectiu comú".

A L'INDEPENDENTISME

Rovira s'ha dirigit a més forces independentistes: "Vull ser molt clara. Consensuar no significa competir ni uniformar, significa parlar, posar-se d'acord, escoltar-se, cedir per sumar i coordinar, i cal que els esforços es demanin a tots, no sempre als mateixos".

Ha preguntat al plenari si els acomplexa alguna cosa --l'auditori ha respost que no--, i a continuació ha afirmat que a ERC no tenen temps a perdre sinó "una república per construir", per la qual cosa no poden estar pendents dels oportunistes.

MARTA VILALTA

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha inaugurat el Congrés recordant els presos del partit i ha reivindicart la seva història: "Malgrat els intents d'escapçar-nos, malgrat la repressió que ens ha volgut afeblir, avui diem més que mai que estem aquí sabent-nos fortes".

Ha reiterat la seva aposta per la via política per resoldre el conflicte català i ha manifestat la voluntat de la formació per assumir responsabilitats per fer "política en majúscules", que considera que ha faltat en els últims anys.

Així mateix, ha demanat persistir i no defallir per convertir ERC en "l'instrument millor i més útil per al conjunt de la ciutadania i aconseguir la república catalana".

"Avui comença l'hivern i podríem pensar que comença aquesta estació de l'any més freda, trista i fosca, però avui el que passa és que cada dia que passi la llum anirà guanyant minuts a la foscor perquè el dia començarà a allargar-se. Que avui sigui l'inici del compte enrere definitiu per quan arribi la república catalana", ha conclòs.

1.700 PERSONES

El Congrés ha començat amb l'elecció de la taula, que estarà presidida per la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, i Vilalta ha informat que hi ha presents unes 1.700 persones.

D'altres partits i entitats han assistit com convidats Eduard Pujol (JxCat), David Bonvehí (PDeCAT), Joan Mena (comuns), Toni Castellà (Demòcrates), Mertxe Aixpurua (Bildu), Rubén Cela (BNG), Elisenda Paluzie (ANC), Joan Vallvé (Òmnium), Camil Ros (UGT Catalunya) i Javier Pacheco (CCOO Catalunya), entre d'altres.