Publicat 12/9/2020 10:23:33 +02:00CET

Marta Pascal (PNC) a Carles Puigdemont: "No hi ha cap lideratge que estigui per sobre del país"

La secretària general del PNC, Marta Pascal, durant una entrevista concedida a Europa Press, a Barcelona, Catalunya, (Espanya), a 11 de setembre de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Demana a l'independentisme defensar la Generalitat si inhabiliten Torra però sense "noves desobediències"

BARCELONA, 12 set. (EUROPA PRESS) -

La secretària general del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), Marta Pascal, ha advertit l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que "no hi ha cap lideratge que estigui per sobre del país" i ha assegurat que ella no s'ha mogut en la defensa de les seves pròpies posicions polítiques.

"No es pot governar un país des de Waterloo. El president Puigdemont té una situació molt trista a l'exili. És un paper rellevant per al món independentista. Però no hi ha cap lideratge que estigui per sobre del país: l'important és el col·lectiu", ha recalcat en una entrevista d'Europa Press.

Segons Pascal, des del respecte que té a l'expresident català, discrepa políticament del seu "to personalista" a l'hora d'enfocar el procés independentista.

"La sensació que dóna és que aquí alguns han marcat el que està bé i el que no està bé", ha retret la dirigent del PNC, que considera que en els últims anys s'han fixat postulats marcats i amb pocs matisos que, al seu judici, atreuen molt però són poc efectius.

Després que Puigdemont hagi constatat dubtes del PDeCAT durant el procés independentista quan el partit l'encapçalava Pascal, ella ha defensat que no s'ha mogut de les seves posicions i sempre ha buscat "aquest pragmatisme i una manera de fer política que suma gent i no resta".

En la seva opinió, l'independentisme ha comès errors, com fixar terminis concrets per dur a terme els seus objectius, per la qual cosa prefereix "trigar una mica més, arribar amb institucions fortes i amb més gent al voltant, que córrer molt, imposar determinades opcions i arribar amb les institucions més afeblides".

Així, ha apel·lat a enfocar d'una altra forma el procés independentista i a entendre "la globalitat dels 7,5 milions de la societat catalana, i no només la dels qui van votar l'1-O".

Per a Pascal, el PNC cobreix com a partit nou un "espai orfe" amb una proposta política que busca aglutinar un espai central que sumi un catalanisme que vagi des del soberanisme a l'independentisme, enfortir l'autogovern i les institucions, i defensar polítiques social liberals, l'economia de mercat i la justícia social.

EL QUE EL PNC HAGUÉS VOTAT

Sobre aquesta base, ha deixat clar que al Parlament haguessin votat en contra de l'augment de l'impost de Successions i Donacions, i de la regulació dels preus del lloguer que aquesta setmana s'ha aprovat amb el suport de JxCat, ERC, els comuns i la CUP enfront del rebuig de Cs, PSC-Units, els quatre diputats del PDeCAT integrats a JxCat i els dos diputats de Demòcrates integrats a ERC.

Sobre el vot a favor de JxCat, ha assegurat que no li sorprèn perquè, al seu judici, han seguit postulats més propis "de polítiques d'esquerres que de centralitat política".

Quant a que els quatre diputats del PDeCAT hi votessin en contra, trencant la disciplina de vot de JxCat, s'ha preguntat "si és un vot tàctic o de coherència" i si té vocació de continuïtat en el temps.

SILENCI DE MAS: "UNA MICA ESTRANY"

Preguntada sobre l'expresident del Govern Artur Mas davant la ruptura de JxCat i el PDeCAT, Pascal ha contestat que li desconcerta aquest silenci, "una mica estrany", però creu que s'hi pronunciarà.

I és que, segons ella, l'opinió de Mas --amb el qual manté relació i al qual valora molt-- ajudarà a aclarir la situació en l'espai: "Seria positiu que Mas expliqués com ho veu. Suposo que ho farà".

URGEIX A CELEBRAR ELECCIONS

A més de considerar urgent i necessari que se celebrin eleccions a Catalunya, ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, "posar en risc la institució per una pancarta" i haver-la afeblit, a l'espera que el Tribunal Suprem (TS) ratifiqui o no la seva inhabilitació.

En preguntar-se-li com hauria de reaccionar l'independentisme si inhabiliten a Torra, Pascal ha apel·lat a una defensa conjunta de la institució, de la Presidència i del que representa la Generalitat, però li agradaria que "això no provoqués noves desobediències i decisions que formen part més de l'activisme que de la política de les coses ben fetes".

A DISPOSICIÓ PER SER LA CANDIDATA

Amb la voluntat de concórrer a les eleccions, Pascal ha assegurat que encara no han decidit qui encapçalarà la llista del PNC, però ella està a disposició del que li demani el partit: "Si se'm demana, ho valoraré. Si creuen que sóc la persona que pot aportar aquest punt de coherència políticament, i de treball a un projecte com el PNC, aquí estic".

També ha assegurat que el PNC està disposat a parlar amb tothom, però no mantenen "ara mateix cap conversa formal oberta", tampoc amb el PDeCAT.

Sobre si s'obre una oportunitat per apropar-se al PDeCAT després d'haver-se desmarcat de JxCat, ha defensat que el partit que presideix David Bonvehí sumaria a l'espai que volen construir en el PNC, però el PNC vol anar més enllà i arribar també a tots els qui s'han sentit "orfes" en l'àmbit del catalanisme i el soberanisme.

En relació a si noms com el de l'exconseller Santi Vila sumarien en el PNC, Pascal ha puntualitzat que és una decisió que ha de prendre ell --amb qui comparteix amistat--, però deixant clar que té obertes les portes del partit: "És una persona molt valuosa".

Contador