Publicat 18/11/2020 13:07CET

Maroto demana reforçar la col·laboració entre els països del Mediterrani de cara a la recuperació

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto
MEDAWEEK BARCELONA

Aragonès insisteix a fer front a la crisi amb una política "valenta" d'inversions públiques

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha demanat reforçar la col·laboració entre els països del Mediterrani de cara a la recuperació econòmica i ho considera una "oportunitat única" perquè la UE i els estats del sud i l'est del Mediterrani actualitzin l'agenda de cooperació.

Ho ha dit aquest dimecres en la sessió inaugural de la XIV Setmana Mediterrània de Líders Econòmics, MedaWeek Barcelona, en la qual també han participat el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès; el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el delegat de l'Estat en el CZFB, Pere Navarro, i el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell.

"Una de les palanques de la recuperació de les nostres economies serà el comerç exterior, segons les estimacions de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), el comerç mundial assolirà un augment del 7,2% l'any vinent", ha afegit.

Ha assenyalat que aquests propers mesos s'impulsaran les relacions comercials i d'inversió entre els països mediterranis perquè es parteix de bases sòlides i les possibilitats de desenvolupament d'inversió en aquesta zona "són immenses per a Espanya i per a Europa".

"Ens uneixen uns llaços històrics forts, intensos intercanvis econòmics i culturals. Continuarem avançant amb més obertura en benefici de tothom perquè el comerç internacional accelerarà la recuperació de les nostres economies", ha afegit.

Per Maroto, Espanya i Europa han de mirar "les enormes possibilitats" de la inversió de la regió euromediterrània perquè sigui una àrea de diàleg en la qual es fomenti el creixement sostenible alineat amb els ODS de l'ONU.

POLÍTICA "VALENTA"

De la seva banda, Aragonès considera imprescindible fer front a la crisi amb el convenciment que només amb una política "valenta" d'inversions públiques, de sosteniment de l'estat del benestar i centrada en les sensibilitats de la ciutadania es podrà tirar endavant.

"És l'hora d'una política d'arrel keynesiana d'inversió d'impacte públic per assegurar que sortim de la crisi sense deixar ningú enrere", ha afegit, i ha dit que també és el moment de polítiques realment expansives, com l'aposta valenta de la UE i del Banc Central Europeu (BCE), en les seves paraules.

Considera que han de ser capaços d'implementar un pla d'inversions realment transformador amb capacitat d'impulsar nous sectors estratègics i de futur.

MATEIX VEÏNATGE

Canadell ha defensat que cal una visió i voluntat política suficient per integrar països en un mateix veïnatge perquè tocarà fer front a diversos desafiaments: "Hi ha molt en joc. És l'hora de pensar en la relació entre la UE i el Mediterrani".

Ha assenyalat que la integració és una aposta clau perquè l'economia mediterrània guanyi prosperitat: "Atrauria les empreses, augmentaria exportacions i crearia milers d'ocupacions. La regió ha d'impulsar el seu creixement econòmic i sobresortir".

Collboni ha celebrat el paper de les cambres de comerç i de l'Ascame per articular una lògica diferent de les relacions econòmiques i ha defensat la trobada com a instrument "clau" per impulsar-les.

Navarro ha apostat per transmetre un "cert optimisme dins de la tragèdia" que suposa la pandèmia, com considera que fan aquestes jornades, per traslladar tot el que les institucions i les empreses fan per superar-la, i que segons ell té a veure amb la creació d'oportunitats.

"En el nord, ens hi fixem moltíssim, però ens hem de fixar en totes les ribes del Mediterrani. Hem de ser optimistes", ha afegit.

També han participat en la sessió el president del comitè executiu de l'Institut Europeu del Mediterrani (IEMed), Senén Florensa; el president de l'Ascame, Ahmed M. El Wakil; el director de la direcció general de comerç de la CE, Ignacio García; el secretari general de la Unió pel Mediterrani (UpM), Nasser Kamel, i el ministre de comerç d'Egipte, Ali Moselhy.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés