Publicat 17/02/2021 16:58CET

Marian Muro (Turisme de Barcelona) demana fomentar l'emprenedoria de les dones en el sector

Archivo - Marian Muro (Turisme de Barcelona) pide fomentar la emprendeduría de mujeres en el sector
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Xavier Marcé preveu canvis enormes en el paper de dones i homes en la futura construcció de la societat

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

La directora general del consorci Turisme de Barcelona, Marian Muro, ha reclamat aquest dimecres a les administracions i al sector privat que fomentin l'emprenedoria de les dones en el sector turístic.

Ho ha dit en les jornades telemàtiques 'Les dones en el sector del Turisme a Barcelona en l'era de la covid-19' de Barcelona Activa, en què també ha intervingut el regidor de Turisme i Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé.

Ha reclamat més polítiques públiques a les administracions i el "compromís real" de les corporacions en aquest sentit, com també parar atenció a la formació de les dones i ajudar-les a desenvolupar carreres professionals d'alt nivell en el sector.

Muro ha destacat que a molts països el turisme ha ofert oportunitats d'independència econòmica a la dona però ha advertit que encara hi ha molts reptes per davant en termes d'igualtat.

"Cal parar atenció especialment en la formació de les joves, que puguin accedir a una formació de qualitat que les ajudi a desenvolupar les seves tasques professionals", i ha demanat ajudar-les de manera més intensa amb carreres professionals d'alt nivell en el sector turístic.

El 57% dels treballadors del sector d'allotjament, agències, turoperadors i transport aeris són dones, però tan sols un terç dels llocs d'alta responsabilitat en aquest àmbit els ocupen dones i un 3% són conselleres delegades de companyies turístiques.

"Això indica que en la indústria turística les dones no hi tenen un problema d'accés perquè són llocs de treball que inicien amb una certa precarietat, però després per créixer dins el sector i accedir a llocs d'alta responsabilitat tenen una clara dificultat", ha advertit.

Muro ha sostingut que tan sols un 5% de la dones a nivell mundial dirigeix una cadena hotelera, que tan sols el 13% són directores d'un hotel de cinc estrelles i que guanyen un 14,7% menys que els homes.

IMPLICACIÓ DELS HOMES

Per tot això, Muro considera que hi ha hagut millores però les dades demostren que no són suficients i ha advertit que mentre aquest debat sigui marginal en el col·lectiu femení no es podrà solucionar.

"M'agradaria que el sexe masculí fos present en aquests debats més enllà del col·lectiu de dones. És important que tinguem una mirada més enllà i que pensem que la mirada de les dones és una mirada diferent, amb les seves particularitats", ha afegit.

Muro ha insistit que "encara" és necessari un canvi real i profund de cultura i polítiques públiques d'igualtat, amb acció de govern, legislació i finançament destinat a l'emprenedoria femenina.

XAVIER MARCÉ

El regidor barceloní ha comparat el moment actual de transformació amb el que es va viure al segle XV amb l'arribada de la impremta i ha assenyalat que "portarà grans canvis en el paper de dones i homes en la construcció futura de la societat".

Marcé ha parlat de canvi de cicle cap a un nou món amb la transformació digital, i encara més després de la pandèmia, que repercutirà sobre l'economia, la concepció política sobre la qual s'entén la democràcia, i que confia que ho farà en el paper de la dona i l'home.

Ha destacat l'aparició intensa d'associacions de dones empresàries com un element important per articular la seva participació en nuclis de poder, perquè no consisteix en quotes sinó en una capacitat de "poder real".

"Se'm fa difícil que les coses siguin d'una altra manera, el que hem de posar sobre la taula és un debat de sentit comú. No se m'acudeix cap altre futur que no sigui de plena normalitat", ha afegit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés