Actualitzat 8/6/2014 16:08:12 +00:00 CET

María Jesús Elorza és responsable de diversos assassinats en els anys 80 i estava en la clandestinitat des de 1984

La miembro de ETA María Jesús Elorza Zubizarreta
POLICÍA NACIONAL

MADRID, 8 juny (EUROPA PRESS) -

La membre d'ETA María Jesús Elorza Zubizarreta, àlies 'Karakate', detinguda aquest diumenge a Madrid és responsable de diversos assassinats de membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat comesos en els anys vuitanta. Estava en la clandestinitat des de 1984.

Fou col·laboradora del comando d'il·legals Donosti i va fugir a Veneçuela l'any 1996 arran de les detencions de José Antonio Aguirre Lete i Petra Elser, als quals se'ls va intervenir diversa documentació falsificada amb la fotografia d'Elorza, segons ha informat el ministeri de l'Interior.

L'arrest s'ha produït a les 7.30 hores a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas en virtut d'una Ordre Europea de Detenció i Lliurament emesa el desembre del 2006 per les Autoritats judicials franceses per al compliment de tres anys de presó per pertinença a organització terrorista.

La detinguda, nascuda a Elgoibar (Guipúscoa) el 1948, es trobava en la clandestinitat des de l'any 1984, quan va fugir després de ser desarticulat l'entramat del comando d'il·legals Donosti al qual proporcionava suport i cobertura.

Durant el temps que el comando va estar operatiu, es van cometre diversos assassinats a Guipúscoa, fonamentalment contra membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Després de la desarticulació del comando l'any 1984, Elorza va fugir a França, on va ser-hi fins a finals de la dècada dels 90, integrant-se en les estructures clandestines d'ETA, concretament en el seu aparell logístic.

La seva tasca durant aquesta època va consistir des d'assegurar els trasllats dels integrants del comando d'il·legals Donosti, fins a facilitar-los allotjament a l'habitatge que Elorza posseïa a Sant Sebastià (Guipúscoa).

Durant aquests anys va participar en la fabricació dels explosius artesanals de l'organització terrorista ETA sota les ordres del màxim responsable de l'aparell logístic, Julián Achurra Egurrola, àlies 'Pototo'.

Després de la detenció en un control policial a França, el novembre de 1996, dels membres d'ETA José Antonio Aguirre Lete i Petra Elser, se'ls va intervenir diversa documentació, entre la qual es trobava un sobre amb l'anotació 'Karakate', un passaport espanyol falsificat amb la fotografia de María Jesús Elorza i 18 fotografies seves destinades a la falsificació de documents.

El ministeri de l'Interior creu que, possiblement, arran d'aquestes detencions, Elorza hauria fugit a Veneçuela, on ha romàs fins al seu retorn a Espanya.

Per aquests fets, el Tribunal de Gran Instància de París (França) va condemnar en rebel·lia a María Jesús Elorza a tres anys de presó i prohibició definitiva de residència en territori francès per associació de malfactors amb fins terroristes, equivalent a la pertinença a organització terrorista a Espanya, emetent una Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE) en virtut de la qual s'ha procedit avui a la seva detenció.