Publicat 19/8/2019 13:46:45 +02:00CET

Margarita Robles: "El que està fent Salvini és una vergonya per a la humanitat en el seu conjunt"

La ministra de Defensa, Margarita Robles, a la sortida de la sessió de la primera investidura fallida del candidat socialista a la Presidència del Govern.
Óscar J.Barroso - Europa Press

MADRID, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, considera que "el que està fent" el ministre italià d'Interior, Matteo Salvini, en no permetre l'Open Armes atracar a Lampedusa és "una vergonya per a la humanitat en el seu conjunt".

"És absolutament inconcebible i inacceptable que, havent-se posat d'acord diversos països de la UE a rebre les persones que van a bord de l'Open Arms, havent-hi una resolució de la justícia italiana, el senyor Salvini, amb una finalitat absolutament electoral, estigui incomplint el que ha de ser un mínim comú denominador de la UE i estigui posant en risc vides humanes. I el que és pitjor, ho estigui fent sense adonar-se que la migració és un drama que afecta la humanitat en el seu conjunt", ha afirmat.

Així ho ha manifestat Robles aquest dilluns en declaracions als mitjans de comunicació en el Ministeri de Defensa després de mantenir una videoconferència amb les tropes espanyoles desplegades en les missions a l'exterior, entre elles l'Operació Sophia al Mediterrani, que té els dies comptats per culpa, segons la ministra, del mateix Salvini.

"Si l'Operació Sophia ha entrat en una fase final ha estat com a conseqüència del veto del ministre Salvini. Està posant en relleu que està fent una política absolutament xenòfoba, al marge de la UE, amb uns comportaments contraris al que han de ser les mínimes normes de Dret Internacional, comunitari i del mar", ha lamentat.

"HA PREFERIT JACTAR-SE I PRESUMIR"

Per això, Robles ha dit ser "molt pessimista" sobre la continuïtat d'aquesta operació, doncs "Salvini representa tot el contrari" al que significa Sophia valors de la UE i ho ha demostrat aquests dies amb l'Open Arms".

"Ha preferit jactar-se i presumir i no complir ni tan sols amb el que diu la justícia italiana. No crec que hi hagi cap dirigent polític que pugui presumir de tenir una situació d'emergència humanitària", ha subratllat.

En opinió de la ministra de Defensa, si l'Operació Sophia seguís a ple rendiment --Espanya ja només contribueix amb un avió de vigilància quan abans ho feia també amb un buc de l'Armada--, "potser esdeveniments com els de l'Open Arms no s'haurien produït".

Per això, ha assegurat que Espanya "seguirà intentant fins al final que Sophia es mantingui", encara que ho veu "difícil".

Per a Robles, que no ha volgut entrar a valorar la negativa de l'Open Arms a posar rumb a ports espanyols, la situació al Mediterrani és "un problema polític d'una enorme magnitud" i "per això és essencial que la UE prengui cartes en l'assumpte".

D'aquesta manera, ha instat els partits polítics espanyols a fer "un esforç" i plantejar la situació com "una qüestió d'Estat" i que no s'utilitzi amb motivacions partidistes.

Durant la videoconferència que ha mantingut amb les tropes a l'exterior, la ministra ha pogut intercanviar unes paraules amb el tinent coronel de l'exèrcit de l'Aire Miguel Ángel Sáez, cap del destacament espanyol en l'Operació Sophia, qui ha assegurat que des que va començar aquesta missió de la UE el trànsit de migració il·legal al Mediterrani ha disminuït "considerablement".