Publicat 09/04/2015 15:33

Margallo vol millorar la imatge d'Espanya a la Xina

J.L.Bonet, J.M.Margallo, A.Costas y J.González
EUROPA PRESS

Demana que la UE i Rússia passin "de la guerra freda a ser socis estratègics"

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, ha apostat aquest dijous per millorar la imatge d'Espanya a Àsia, fonamentalment a la Xina, tot i que ha valorat positivament la puntuació internacional de la marca Espanya, que obté un 64 sobre cent, al nivell d'Itàlia o el Regne Unit.

Margallo s'ha pronunciat així en una trobada organitzat pel Cercle d'Economia a La Pedrera i en què ha estat acompanyat pels presidents de Freixenet, Josep Lluís Bonet; de la patronal catalana Pimec, Josep González, i del Cercle, Antón Costas.

Segons el ministre, la imatge d'Espanya ha millorat "notablement" des del 2012, com ho demostra, entre d'altres factors, la caiguda de la prima de risc, i ha destacat que el país està molt ben considerat a Europa.

Tot i això ha reconegut que la imatge d'Espanya en països com Veneçuela o l'Argentina "no és tan bona" i que cal millorar-la al continent asiàtic, fonamentalment a la Xina.

Ha lamentat que, paradoxalment, la percepció és més negativa dins d'Espanya: "Som 44 milions de persones a Espanya, però hi ha 7.000 fora que ens veuen millor. No anem malament, tot i que demano als espanyols una mica més d'autoestima".

En aquest sentit, el president de Freixenet i de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, ha sostingut que la marca Espanya estava malament quan el seu oncle, José Ferrer, actual president d'honor de la multinacional catalana d'espumosos, sortia a vendre's al món.

"La marca Espanya estava malament quan el meu oncle sortia a vendre i la gent li deia: 'té vostè un bon producte, on posa França a l'etiqueta?'. Ara, ens aprecien a tot el món", ha asseverat Bonet.

RÚSSIA COM A SOCI

El ministre ha apostat també per convertir Rússia en un soci estratègic de la UE, sempre que "decideixi tornar a acatar" la legalitat internacional i respecti la integritat territorial d'Ucraïna.

"Hauríem d'intentar canviar el clima actual de gairebé guerra freda, a considerar Rússia com a un soci estratègic", ha sostingut el ministre sobre l'acord de lliure comerç entre aquest país i la UE, del qual ha considerat que, malgrat poder sonar a utopia, seria positiu.

POLÍTICA EXTERIOR ESPANYOLA

Pel que fa a la política exterior espanyola a la UE, Margallo ha sostingut que l'Estat ha intentat resoldre "tres colls d'ampolla que estaven asfixiant el creixement" i que són el cost dels diners, de l'energia i del transport.

En aquest sentit, ha indicat que les empreses espanyoles pagaven uns tipus d'interès que triplicaven els d'un competidor a Alemanya, cosa que es resoldria amb la unió bancària a nivell europeu.

En aquest sentit, el president de Pimec, Josep González, ha lamentat que el crèdit no hagi fluid durant la crisi, malgrat que "l'empresariat ha fet els deures amb notable".

Ha sostingut que la patronal catalana és optimista amb l'evolució de l'economia espanyola des de fa uns mesos, per la qual cosa "no és desgavellat" parlar d'un creixement del PIB del 3%.

Tant Bonet com González han coincidit que les empreses espanyoles segueixin exportant i obrint mercats més enllà del domèstic, ja que el mercat espanyol és "limitat".

Margallo ha donat suport a aquestes afirmacions argumentant que actualment la suma d'exportacions de béns i serveis supera el 34,1% del PIB, el percentatge més alt de la UE a excepció d'Alemanya, i ha sostingut que a Espanya exporten 150.000 empreses, de les quals 47.000 ho fan de manera habitual.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés